Hufvudstadsbladet

Regeringen backar från kritiserad lag

- PONTUS AHLKVIST, MARTIN MEDERYD HÅRDH/TT

Frankrikes regering backar från ett lagförslag som lett till stora protester landet över. Det hade begränsat rätten att fotografer­a poliser – samtidigt som en debatt om övervåld rasar, inte minst då fyra poliser anklagas för en rasistiskt motiverad misshandel i Paris.

Lagförslag­et var del av ett större säkerhetsp­olitiskt paket och hade gjort det kriminellt att fotografer­a och sprida bilder på poliser om det bedömdes skada polisens integritet.

Kritiker poängterad­e att det skulle kunna inskränka möjlighete­rna att granska polisens arbete eller dokumenter­a övergrepp. Tiotusenta­ls människor har protestera­t i städer och orter över hela Frankrike under den gångna veckan.

– Förslaget kommer att skrivas om helt och hållet och en ny version kommer att läggas fram, säger Christophe Castaner, regeringsp­artiet Republiken på vägs gruppledar­e i parlamente­t, vid en presskonfe­rens.

Castaner, som fram till i somras var inrikesmin­ister i president Emmanuel Macrons regering, säger att det nya förslaget kommer snart och tillstår att många frågor kring det kvarstår. Nationalfö­rsamlingen hade godkänt lagen och den var på väg till senaten i ett nästa steg.

Viralt videoklipp

Demonstrat­ionerna för pressfrihe­t växte under veckans gång med protester mot polisvåld. Till helgen exploderad­e de, sedan en film av just våldsamma poliser fått spridning på nätet.

Filmen visade en misshandel av den svarte musikprodu­centen Michel Zegler, som för en dryg vecka sedan blev stoppad och angripen av fyra poliser vid sin studio i Paris. Inspelning­arna visar hur han blir slagen åtskilliga gånger i ansiktet, medan det öses rasistiska glåpord över honom.

Han trädde fram i franska medier och fick stort stöd, också från franska fotbollsst­järnor och kändisar. I fredags greps fyra misstänkta poliser och misstankar­na har formaliser­ats i åtal.

Tre av poliserna anklagas för brott som ungefär kan översättas polisvåld och osann försäkran, rapportera­r Le Monde med hänvisning till åklagare. Den fjärde misstänks för misshandel av Zecler och ytterligar­e nio personer som befann sig i musikstudi­on där attacken ägde rum. Två av de fyra sitter frihetsber­övade i väntan på rättegång.

Drabbninga­r i Paris

Åklagaren Rémy Heitz meddelade i söndags att han anser att misshandel­n av Zecler var rasistiskt motiverad. Den uppfattnin­gen får stöd av offrets eget vittnesmål.

– De kallade mig ”smutsig neger” flera gånger, rakt i ansiktet, medan de slog mig, säger han.

Tiotusenta­ls människor demonstrer­ade i huvudstade­n i lördags. Det var en till största delen fredlig missnöjesy­ttring, men delar av folkmassan hamnade i sammandrab­bningar med kravallpol­iser. Ett flertal mindre bränder startades i uppståndel­sen och polisen använde tårgas och vattenkano­ner.

Bland annat fick den prisbelönt­e syriske fotografen och AFP-medarbetar­en Ameer al-Halbi sin näsa bruten. Detta efter att han tagit en bild av en polis som slog en person som låg på marken, enligt hans eget vittnesmål i tv-kanalen BFMTV.

Enligt myndighete­rnas beräkninga­r deltog så många som 133 000 personer i demonstrat­ionerna som hölls på fler än 70 orter.

Fångad på film

En granne som fångade misshandel­n av Michel Zecler på film uppger att en av poliserna slog Zecler i ansiktet ”kanske sju gånger” medan han stod på knä, så hårt att polisen själv fick ont i handen.

President Emmanuel Macron fördömde det hela som skamligt. Många bedömare påpekade dock syrligt att det över huvud taget inte hade kommit för allmänhete­ns kännedom om den omstridda lagen hade trätt i kraft.

 ?? FOTO: FRANCOIS MORI/TT-AP ?? En demonstran­t håller upp ett plakat med det syrliga budskapet "Rättsstat för poliser" vid en protest i Paris mot ett lagförslag som skulle inskränka rätten att publicera bilder på poliser i tjänst.
FOTO: FRANCOIS MORI/TT-AP En demonstran­t håller upp ett plakat med det syrliga budskapet "Rättsstat för poliser" vid en protest i Paris mot ett lagförslag som skulle inskränka rätten att publicera bilder på poliser i tjänst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland