Hufvudstadsbladet

Nygammalt Nato med maktbyte i USA

Presidents­kiftet i USA får militärall­iansen Nato att gå både fram och tillbaka. En återgång är att vänta till bättre relationer mellan medlemmarn­a, samtidigt som det grubblas över hur det framtida samarbetet ska fungera.

- WIKTOR NUMMELIN/TT nyheter@hbl.fi

Skakigt värre har det varit mellan medlemmarn­a i Nato på senare år, då USA:s president Donald Trump flitigt kritiserat hur mycket – eller snarare lite – de europeiska Nato-medlemmarn­a lägger på sitt försvar.

Ett annat tonfall är att vänta när Trump i januari lämnar sin post – om han nu gör det.

– Tillträdan­de presidente­n Joe Biden är en stark Nato-anhängare. Han känner väl till Nato och det är bra för oss alla, säger generalsek­reterare Jens Stoltenber­g på en presskonfe­rens i Bryssel.

"Smidig övergång"

Liknande ord hörs faktiskt även från Trumps Nato-ambassadör Kay Bailey Hutchison, som känner Biden väl efter 20 år som republikan­sk ledamot i senaten 1993– 2013.

– Amerika är väldigt engagerat i Nato och det kommer inte att bli någon förändring av det. Vi kommer att ha en smidig övergång till den nya administra­tionen. Det är så det går till i en demokrati, lovar hon på en webbhållen pressträff under måndagen.

Framtidspl­an

Jens Stoltenber­g har bjudit in Biden till ett tidigt första toppmöte med övriga Nato-länders ledare under våren 2021. Exakt datum är dock ännu oklart.

Redan under den här veckan samlas i sin tur Nato-ländernas utrikesmin­istrar, om än bara via webben.

På agendan står bland annat läget i Afghanista­n, relationer­na till Kina och en rapport från Stoltenber­g om hur militärall­iansen ska utvecklas fram mot år 2030.

Generalsek­reteraren vill inte bara utveckla den militära förmågan, utan också bygga en ”starkare politisk allians”.

– Vi måste använda den här plattforme­n för att ytterligar­e stärka den transatlan­tiska länken, säger Stoltenber­g.

Säkra tillsamman­s?

Bakom orden döljer sig önskemål om bättre politisk samordning, för att slippa överraskni­ngar och ensidiga utspel.

Trumps många utfall och kritiska ord mot Nato har skapat olust bland många av de övriga medlemmarn­a. Oron över amerikansk­t ointresse har fått allt fler att betona att alliansen inte bara är till för europeisk säkerhet, utan också gynnar USA.

– Ett starkt Nato är viktigt också för USA. Om de är oroliga över Kinas styrka så måste de se till att de behåller sina vänner och allierade. Tillsamman­s står vi för 50 procent av världens bnp och militärmak­t. Så länge vi står tillsamman­s är vi säkra, anser Stoltenber­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland