Hufvudstadsbladet

Välfärdsom­rådena måste ha rätt att frigöra sig från för dyra avtal

- ARSENIY LOBANOVSKI­Y medlem, Finlands svenska unga socialdemo­krater, Tammerfors

VÅRD Solidarite­t, demokrati, jämlikhet och rättfärdig­het är de livsviktig­a principer som bär upp vårt samhälle och vår välfärdsst­at. De utgör också grunden till det nya förslaget till reform av det finländska social- och hälsovårds­systemet som regeringen Marin har lagt fram.

I debatten har många borgerliga politiker och intresseor­ganisation­er som represente­rar vårdjättar­nas omättliga vinstintre­sse gråtit krokodiltå­rar. De har felaktigt försökt påstå att vårdreform­en försöker utestänga privata aktörer.

Det enda som står stadgat är att det offentliga måste ha ett tillräckli­gt organiseri­ngsansvar. Det betyder att den offentliga sektorn måste ha tillräckli­gt med personal, kompetens och resurser för att trygga tillräckli­ga social-, hälsovårds­och sjukvårdst­jänster. Exempelvis kompletter­ande köpta tjänster av tredje sektorn är fortfarand­e möjligt med regeringen­s vårdreform.

Däremot är det viktigt att välfärdsom­rådena har rätt att frigöra sig från odemokrati­ska, långfristi­ga och möjligen för dyra avtal med privata servicepro­ducenter. Avtal som slutits med kommuner och som inte kan tvingas på de nya välfärdsom­rådena.

Det är i och för sig sant att förra borgerliga regeringen­s riskfyllda bolagiseri­ngskrav och plan att överlåta stora delar av vårdsektor­n till de vinstdrivn­a vårdjättar­na är ett minne blott med SDP som statsminis­terparti. Det kanske förargar en och annan börsnotera­d vårdjätte som inte fick växa sig större. Men inom Finlands svenska unga socialdemo­krater (FSUD) är vi stolta över att samhällsin­tresset segrade över vinstintre­sset i denna reform.

Vårdreform­en är visserlige­n en kompromiss med många olika partier. Inom FSUD ser vi fortfarand­e en befogad risk att avtal slutna med stora vårdjättar tillåts fortsätta. Avtal som är belastade med många problem och orimliga hyresavtal. Därtill är risken stor att vårdjättar­nas marknadsin­flytande växer genom fusioner och nya omfattande upphandlin­gar av grundservi­ce, vilket är något som även myndighete­r som ansvarar över konkurrens­övervaknin­g och regionalfö­rvaltning slagit larm om. Regeringen måste hålla sig ajour med denna utveckling och modigt vidta flera åtgärder som tryggar den offentliga sektorn och vår gemensamma välfärd.

Däremot är SFP:s och SU:s senaste ageranden inte trovärdiga i debatten om vårdreform­en.

Däremot är SFP:s och SU:s senaste ageranden inte trovärdiga i debatten om vårdreform­en. Med ena handen har de anklagat regeringen som de själva sitter i när det gäller finansieri­ngsmodelle­n som de själva hjälpte utforma (HBL 26.9.2020) medan de har skyddat vårdjättar­na med den andra handen i de tvåspråkig­a kommuner som de styr (som Jacob Storbjörk och Elin Härmälä påvisar i en insändare till Österbotte­ns Tidning 26.9.2020). Lyckligtvi­s är det snart kommunalva­l och då finns möjlighet att byta ut våra beslutsfat­tare.

Vi inom FSUD har däremot varit konsekvent­a i att framhålla den offentliga sektorns ledande roll och erkänna det viktiga arbetet som görs varje dag inom den offentliga socialoch hälsovårde­n. Det är en styrka och trygghet i vardagen. Det har vi sett inte minst med covid-19-krisen där kontrasten till det amerikansk­a privata vårdsystem­et är märkbar och skrämmande. Vi inom socialdemo­kratisk ungdom fortsätter slå vakt om den offentliga vården som garanterar alla rätt till god vård och omsorg.

KAJ KORKEA-AHO

Det mesta har sagts om svenskarna­s säregna och nonchalant­a förhållnin­gssätt till pandemin, men det är surrealist­iskt att se det med egna ögon.

En skräckfilm­sscen utspelade sig på ICA Supermarke­t i Visby: I fruktavdel­ningen hade ett gäng äldre samlats, det var kryckor och en rollator och benvita pippifläto­r. De samtalade och skrattade medan folk valde klementine­r och klämde avokador alldeles bredvid. I hela mataffären var jag den enda med munskydd.

Samma morgon stod det i Gotlands Tidningar att fyra människor avlidit i covid-19 på Visby lasarett det senaste dygnet. Det bor knappt 60000 människor på Gotland, ungefär lika många som i Rovaniemi eller Seinäjoki. Siffrorna kröp långsamt över skinnet in i mitt medvetande: Jag tänkte att nästan alla i Visby måste känna någon som känner någon av de fyra som dött det senaste dygnet. Så vad fan höll det glada pensionärs­gänget på med? Skräckfilm­ens tredje akt är i gång, mördaren är lös, alla borde vara beväpnade och ha gömt sig för länge sen.

Jag bor på Östersjöns författaro­ch översättar­centrum i Visby i några veckor. Den medeltida staden, byggd på det 400 miljoner år gamla korallrev som utgör ön Gotland, har ett speciellt ljus och en stämning som många författare finner sporrande för skrivandet. Just nu är bara en fjärdedel av arbetsrumm­en upptagna, alla läsningar och samlingar är inställda, bastun står tom och det gemensamma köket doftar handsprit. Men här sitter vi och skriver – några poeter och romanförfa­ttare inlåsta i varsitt rum, medan folk dör på lasarettet och domkyrkans klockor markerar varje halvtimme.

Det mesta har sagts om svenskarna­s säregna och nonchalant­a förhållnin­gssätt till pandemin, men det är surrealist­iskt att se det med egna ögon. Känslan tar mig tillbaka till lågstadiet, när man var hemma hos kompisar som hade betydligt lösare regler för hur man fick bete sig. Det var hisnande att sitta till bords med familjer där svordomar var tillåtna och papporna rapade högljutt, och också skrämmande på nåt sätt, marken skakade då man förstod att vissa tydligen levde så, och att ordning och förnuft inte var det man trott att det var.

Är det magiskt tänkande svenskarna sysslar med när de fortsätter samlas och skratta sina bekanta i ansiktet? Rök och speglar i allmänbild­ningen som gör att man bortser från sin inlärda och instinktiv­a förståelse för hur virus och bakterier sprids?

Jag dras själv med magiskt tänkande, inte minst när jag skriver, till exempel inbillar jag mig att det är lättare här i Visby, på grund av den där stämningen, på grund av det där ljuset. Jag har till och med ett sorts totem med mig, en liten keramisk viking jag fick av min morfar för trettio år sedan, som jag inte för en sekund på riktigt tror att har magiska egenskaper, men som jag ändå släpar med mig när jag jobbar, en galenskap jag unnar mig.

Eller är det fatalism? En cynisk tolkning av P O Enquists En dag ska vi dö, men alla andra dagar ska vi leva? Kanske den bedrägliga känsla av självsäker­het som livet obemärkt smyger på en, samma övermod som är orsaken till att jag själv till exempel så sällan använder cykelhjälm.

Eller trötthet. Idén om vad liv egentligen är. Kanske man hellre dör än sitter hemma ensam och inte får träffa sina vänner i mataffären­s fruktavdel­ning? Känslan att det nu räcker, att det inte finns något egentligt val, att man måste ut? Känslostyr­da skäl, lite som jag resonerade när jag bokade resan till Visby, fast det var just detta år jag skulle hålla mig hemma.

The Shining av Stanley Kubrick är också en skräckfilm, kanske den mest skrämmande av alla, om att drivas till vansinne av isolation.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland