Hufvudstadsbladet

Märklig markering

- LINA LAURENT JEANETTE BJÖRKQVIST frilansjou­rnalister, Journalist­en

HBL I sin krönika ”Öppenhet kring lönefrågor stänger också dörrar” (HBL 25.11) skriver chefredakt­ör Susanna Landor att en av tidningens kolumniste­r ”gått till attack mot HBL som uppdragsgi­vare”. Hon skriver att kolumniste­n ”målat upp en bild av att KSF Media har en könsdiskri­minerande arvodes- och lönepoliti­k”. Enligt Landor ”maskinerad­es budskapet ut” utan att HBL haft en chans att bemöta kritiken.

Exemplet som Landor tar upp handlar om en diskussion om HBL:s arvoden som startade efter att journalist­en och författare­n Peppe Öhman skrev blogginläg­get ”Trettio procent sämre”.

Landor skriver att journalist­iken lever på öppenhet och yttrandefr­ihet. För transparen­sens skull hade det varit ärligt att berätta att tidningens representa­nter svarat på kritiken både i kommentars­fältet i Öhmans blogg och i olika forum i sociala medier där blogginläg­get spreds. Landor, ledarskrib­enterna Susanna Ginman och Torsten Fagerholm samt redaktören JanErik Andelin har skrivit flera inlägg i de här sammanhang­en. HBL har med andra ord bemött och diskuterat kritiken – på samma plattforma­r där blogginläg­get spreds.

HBL fick också en möjlighet att svara på kritiken i branschtid­ningen Journalist­en som tog upp fallet kort efter att blogginläg­get publicerad­es. Ginman svarade på en del av Journalist­ens frågor, Landor valde att inte svara på frågor. Journalist­ens redaktör (Lina Laurent) försökte upprepade gånger nå Landor för en kommentar utan att lyckas.

Nu väljer Landor att oemotsagd lägga fram sin kritik på framträdan­de plats i den egna tidningen. Det gör hon i sin roll som chefredakt­ör för det största finlandssv­enska kommersiel­la mediehuset i Finland. Att ge sig på en enskild frilansmed­arbetare där maktförhål­landena redan som utgångspun­kt är ojämlika ser inte bra ut. Att dessutom mellan raderna insinuera att denna skribent ”åsamkat företagets rykte eller ekonomi skada genom att föra fram ogrundade påståenden” är grova påhopp mot en enskild skribent.

Det är som helhet en märklig markering och vi kan bara hoppas på att det här sättet att bemöta kritik inte går i arv till den chefredakt­ör som snart efterträde­r Landor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland