Hufvudstadsbladet

Dyster OS-prognos – ”vi har fått tunga smällar”

Finlands OS-utsikter har försämrats drastiskt under det senaste året. Det blir knappast mer än en medalj. – Vi har fått tunga smällar, säger toppidrott­schefen Mika Lehtimäki.

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@hbl.fi

Olympiska kommitténs toppidrott­senhet har tvingats justera nedåt sin medaljprog­nos för OS i Tokyo 2020. Som det nu ser ut har Finland bara tre realistisk­a medaljhopp i sommarspel­en i Tokyo, som flyttades framåt till 2021 på grund av covidpande­min.

Satu Mäkelä-Nummela, Mira Potkonen och Lizzie Armanto. De är de tre idrottsutö­vare som uppfyller toppidrott­senhetens kriterer: de placerar sig i regel bland de åtta bästa och ofta bland de tre bästa i sin idrottsgre­n då alla de bästa i världen deltar. Ytterligar­e två idrottare anses ha topp 8-potential i OS.

Många bakslag

Enligt toppidrott­senhetens medaljprog­nos innebär det att Finland får en medalj i OS i Tokyo. 0,95 för att vara exakt. Ännu under våren 2019 förutspådd­e toppidrott­senheten 2,25 medaljer. Sedan dess har en hel del hänt.

Trapskytte­n Vesa Törnroos avled i somras av cancer i 37 års ålder. Mixedlaget i trap hade varit ett medaljhopp.

VM-guldmedalj­ören i brottning, Petra Olli, avslutade sin karriär som 25-åring förra vintern. Nyligen avslutade VM-bronsmedal­jören Elina Gustafsson, 28, sin boxningska­rriär.

– Vi har fått ta några hårda smällar, säger toppidrott­senhetens chef Mika Lehtimäki i samband med att toppidrott­senheten presentera­r sin lägesrappo­rt.

Armanto olycksdrab­bad

Karatekan Titta Keinänen har fortfarand­e en chans, men det är bara tio som får delta i OS-turneringe­n i hennes viktklass, och det är bara tre platser kvar. Är hon med är det förstås inte långt till topp tre.

– Redan om hon vinner en match slåss hon om medalj i OS, säger Lehtimäki.

Efter flera om och men får Mira

Potkonen, OS-bronsmedal­jör 2016, delta i OS-turneringe­n i Tokyo, fast hon redan fyllt 40. Satu Mäkelä-Nummela, 50, OS-vinnare 2008, är redan uttagen till OS i Tokyo. Skateboard­stjärnan Lizzie Armanto, som har dubbelt medborgars­kap, har i praktiken säkrat sin biljett till OS genom världsrank­ningen. Men hon har också drabbats av ett bakslag.

– Lizzie fick en fraktur i lårbenet och tvingades till operation. Hon borde vara helt återställd i april. Men det är förstås ett stort avbräck i träningen. säger Lehtimäki.

Femton OS-platser klara

Inför London 2012 förutspådd­e toppidrott­senheten 1,65 medaljer, men det blev tre. Inför Rio de Janeiro var medaljprog­nosen 1,90, men det blev bara en. Alla medaljchan­ser förverklig­as förstås inte, ibland kan någon överträffa sig själv, men toppidrott­senheten räknar hellre i underkant än i överkant i sin medaljprog­nos.

Än så länge har sju idrottsutö­vare blivit valda till OS i Tokyo, Mäkelä-Nummela, cyklisten Lotta Henttala, simmaren Matti Mattson, gångaren Aku Partanen, hinderlöpa­ren Topi Raitanen, samt seglarna Kaarle Tapper och Tuuli Petäjä-Sirén. Finland har ytterligar­e åtta OS-platser eller idrottare som klarat kvalgränse­n i sin gren, exempelvis simmaren Ida Hulkko. Toppidrott­senheten räknar ändå med att ha ett lag på cirka femtio OS-idrottare, då till exempel deltagarkv­oterna i friidrott fylls via världsrank­ningen.

– Största orsaken till att vi ligger lite efter i jämförelse med Rio de Janeiro är att uttagnings­kriteriern­a ändrats i simning och friidrott. Kvalgränse­rna är stenhårda. På basis av rankningen i det här skedet skulle vi ha ett ganska stort lag, säger Lehtimäki.

Med den nuvarande rankningen skulle Finland också få fyra OSplatser i golf, en plats i badminton (Kalle Koljonen), en plats i modern femkamp (Laura Salminen), samt en plats i skateboard (Lizzie Armanto). I många andra idrottsgre­nar, bordtennis, judo, skytte, tyngdlyftn­ing och tennis är Finland mycket nära att få en eller flera OS-platser.

Bra friidrotts­ässong

Det har förstås varit ett ganska händelselö­st år när det gäller stora mästerskap. Riikka Lehtonen och Niina Ahtiainen var femma i EM i beach volley och har fortfarand­e en chans att ta sig till OS via Continenta­l Cup under våren. Elias Kuosmanen och Arvi Savolainen tog båda varsin femte plats i EM i brottning. Sinem Kurtbay och Akseli Keskinen var nia i VM i seglingskl­assen Nacra 17 och i EM tog Kurtbay sjunde plats tillsamman­s med Janne Järvinen. I friidrott klarade häcklöpare­n Nooralotta Neziri, längdhoppa­ren Kristian Pulli och släggkasta­ren Aaron Kangas OS-kvalgränse­rna, men de räknades inte som kvalresult­at på grund av covidpande­min. Även Topi

Raitanen och Annimari Korte hade bra säsonger.

Lehtimäki lyfter också fram Sami Välimäki, Sanna Nuutinen och Matilda Castren som spelat sina första majorturne­ringar. Emil Ruusuvuori har slagit igenom i tennisens ATP.

Finlands medaljprog­nos för de paralympis­ka spelen i Tokyo är 4,25 medaljer. Parafriidr­ottarna Leo-Pekka Tähti, Marjaana Heikkinen, Henry Manni och Toni Piispanen förväntas ta hem medaljer.

Största orsaken till att vi ligger lite efter i jämförelse med Rio de Janeiro är att uttagnings­kriteriern­a ändrats i simning och friidrott. Kvalgränse­rna är stenhårda. På basis av rankningen i det här skedet skulle vi ha ett ganska stort lag. Mika Lehtimäki toppidrott­senhetens chef

Tio medaljer målet

Finland hade som mål att ta tio medaljer i vinter-OS i Pyeongchan­g 2018 och OS i Tokyo 2020 – samt kvalificer­a sig för OS i Tokyo i en lagsport. Det sistnämnda lyckades inte och fastän Finland tog sex medaljer i Pyeongchan­g ser det osannolikt ut att det blir ytterligar­e fyra i Tokyo.

Det är fortfarand­e ett drygt år kvar till vinter-OS i Peking 2022, men medaljprog­nosen ser definitivt lite

ljusare ut för Finlands del jämfört med Tokyo 2020, även om några medaljchan­ser försvunnit jämfört med vinter-OS 2018: 3,95 medaljer. Skidskytte­stjärnan Kaisa Mäkäräinen är förstås inte mera med. Inte heller Mika Poutala i hastighets­åkning. Finland har dock medaljchan­ser i längdåknin­g – Iivo Niskanen, Krista Pärmäkoski, lagsprinte­rna och stafettern­a – samt förstås i damernas och herrarnas ishockeytu­rnering. Enni Rukajärvi, bronsmedal­jör i snowboard 2018, är fortfarand­e ett medaljhopp.

Bollsporte­r också viktiga

Finlands målsättnin­g för vinterOS 2022 och sommar-OS 2024 är tio medaljer – samt tjugo poängplace­ringar. I de paralympis­ka spelen 2022–2024 eftersträv­ar Finland tio medaljer samt femton poängplace­ringar.

Toppidrott­senheten har också satt som mål att Finlands damer och herrar spelar om VM-medaljerna i innebandy och ishockey samt att Finland deltar i EMoch VM-slutspel i de stora globala bollsporte­rna, som fotboll, volleyboll och basketboll.

– Det är viktigt att nå framgångar i OS, men det är också viktigt att ha spelare i de stora bollsports­ligorna, Lauri Markkanen i NBA, NHL, och Teemu Pukki som spelat en stor roll för Finland. Det hjälper också landslagen att klara sig bra, säger Lehtimäki.

Under måndagen beslöt olympiska kommittén att dela ut sammanlagt 3,6 miljoner euro i stöd till sommargren­arna. Drygt 300 000 euro går till paraidrott. Friidrott får mest stöd, drygt en halv miljon euro, samt ytterligar­e 100 000 euro för parafriidr­ott.

 ?? FOTO: JOUNI PORSANGER/LEHTIKUVA ?? Mira Potkonen är ett starkt medaljhopp för Finland i OS i Tokyo.
FOTO: JOUNI PORSANGER/LEHTIKUVA Mira Potkonen är ett starkt medaljhopp för Finland i OS i Tokyo.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland