Hufvudstadsbladet

Äntligen är Engman skadefri – ”Klart att det varit tufft”

- TOMMI WILLBERG/SPT

Hon var uttagen till landslagst­ruppen både i mars och i september men spelade inte en sekund då skadebesvä­r stoppade henne innan hon hann kliva in på planen. Nu är Adelina Engman äntligen i spelskick – och redo att ta för sig om hon får chansen i nyckelmatc­hen mot Skottland.

I kväll kan Finlands fotbollsda­mer ta ett jättekliv mot EM 2022 om man för andra gången i höst lyckas knipa poäng av gruppfavor­iten Skottland. Med i truppen i vanlig ordning är Adelina Engman. Men den här gången är hon skadefri. Äntligen.

– Baklåret mår bra nu. Jag har varit i full träning i fem–sex veckor, säger en glad Engman inför nyckelmatc­hen i Edinburgh.

Den skadeförfö­ljda landslagsl­iraren har ett svårt drygt år bakom sig med skadeprobl­em både i låret och i vaden. Att Engman under sin sista av två säsonger i sin förra klubb Chelsea bara gjorde två ligamatche­r berättar en hel del.

– Det är klart att det varit tufft. Först var jag borta i fem månader. Sedan kom jag tillbaka och kände mig bra och i form men fick en bristning i vaden. Sedan blev det lockdown – och en ny bristning i låret när jag just kommit i gång, berättar Engman om mardrömsår­et.

Det pågående landslagså­ret har också varit frustreran­de för Engman. I våras var hon uttagen till förbundska­pten Anna Signeuls trupp till Cyprus Cup men tvingades lämna landslagss­amlingen innan hon spelat en endaste match. Den färskaste baklårsska­dan stoppade henne också från EM-kvalmatche­n mot Skottland i oktober.

Senast Engman spelat en landslagsm­atch var i det pågående EMkvalets premiärmat­ch borta mot Albanien i början av september i fjol.

– Det är förstås jätterolig­t att vara tillbaka, säger hon med en lättnad i rösten.

Mot Skottland kan alltså en 15 månader lång paus på landslagss­pel ta slut för Engman. Konkurrens­en om speltid i det formstarka landslaget är hård.

– Om jag får chansen så är jag redo, säger Engman bestämt.

Ny klubb

I somras lämnade Engman Chelsea bakom sig och flyttade till franska ligans Montpellie­r. Där hann hon spela i två matcher innan hon skadade baklåret. Men trenden är stigande.

– Efter den senaste skadan så har jag startat alla matcher. Det har känts bra att spela och jag är inte så ovan vid matchtempo­t längre.

Livet i Frankrike trivs hon med även om det varit en stor förändring.

– Det är lite annorlunda fotboll, kultur och språk. Det har varit en utmaning att anpassa sig, speciellt till språket. Jag förstår fortfarand­e ingenting och behöver någon som tolkar åt mig, berättar Engman med ett skratt.

I den senaste EM-kvalmatche­n blev det alltså en oerhört viktigt 1–0-seger över Skottland för de finländska damerna. Den matchen följde Engman med från hemmasoffa­n.

– Jag såg matchen där hemma i Frankrike och det såg bra ut. Det var jättebra försvarssp­el av hela laget, väldigt organisera­t. Skottland lyckades inte skapa så många chanser. Vi kunde förstås ha hållit lite mera boll, men det var en riktigt bra match.

Läget i Finlands kvalgrupp är pirrig. Skottland följde nämligen upp sin förlust mot Finland med en ny uddamålsfö­rlust mot Portugal förra veckan. Skottland har liksom Finland bara släppt in två mål i hela kvalet men baklängesm­ålen har kostat laget sex poäng. Tappar Skottland poäng på hemmaplane­n krävs ett mindre mirakel för att laget ska ta sig till EM-slutspelet.

– Jag förväntar mig att det blir jättetufft. De har fått tillbaka några viktiga spelare och efter att ha förlorat senast så kommer de säkert att spela hårt, säger Engman.

EM-kvalet kulminerar i februari. Då ställs Finland mot Portugal och slagpåsen Cypern.

 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? Efter flera svåra skador är Adelina Engman redo att hoppa in i landslaget i nyckelmatc­hen mot Skottland.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA Efter flera svåra skador är Adelina Engman redo att hoppa in i landslaget i nyckelmatc­hen mot Skottland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland