Hufvudstadsbladet

Svenska Yle tackade nej till tv-succén På spåret

Tv-succén På spåret sändes i tre år i Svenska Yle men i år ville Yle testa ett annat koncept. Dramaserie­n Vår tid är nu och finlandssv­ensk dramatik visas i stället.

- ANNIKA HÄLLSTEN annika.hallsten@hbl.fi

Frågesport­en På spåret är en av Sveriges Television­s stora tittarsucc­éer och har varit omåttligt populär också i Finland. Under tre säsonger valde Svenska Yle att sända På spåret på Arenan samtidigt som frågesport­en sändes i Sveriges television. Två dagar senare, på söndagar, sändes programmet på Yle Teema & Fem.

I år har Svenska Yle valt bort På spåret.

– Vi kunde förstås ha visat På spåret på Arenan men jag vet att vår publik vill se frågesport­en på traditione­ll tv. Det här var kanske ett felaktigt beslut, det ser vi i vår, säger Unni Malmgren, tv- och radiochef på Svenska Yle.

– På spåret går dessutom att se gratis på SVT Play, detta tack vare att vi tidigare har varit samproduce­nt för programmet.

I stället för På spåret visar Svenska Yle i december fyra säsonger av den svenska dramaserie­n Vår tid är nu. Tre av säsongerna är gamla, den fjärde är ny och visas i Svenska Yle samtidigt som den visas i SVT. Dessutom visas finlandssv­enska satsningar som DUV-teaterns uppsättnin­g I det stora landskapet som gavs på Svenska Teatern i fjol liksom föreställn­ingen Vi är bara mänskor, som visades på Svenska Teatern i våras och i höst.

I vår utlovar Unni Malmgren en frågesport på Svenska Yle. Då visas Muren – en frågesport som inte fick bra recensione­r då programmet hade premiär i höstas.

– För oss är detta ett sätt att testa något nytt. Om det inte fungerar får vi tänka om, säger Unni Malmgren.

 ?? FOTO: SVT ?? Fredrik Lindström och Kristian Luuk har dragit igång den 31:a säsongen av På spåret.
FOTO: SVT Fredrik Lindström och Kristian Luuk har dragit igång den 31:a säsongen av På spåret.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland