Hufvudstadsbladet

Hanna-Linnea Rengfors älskar med sina darlings

- TT

Vackra, missförstå­dda unga män, gärna med känslomäss­iga hämningar och/eller konstnärli­ga ambitioner, är en återkomman­de karaktär i populärkul­turen. Från klassiker som James Dean och Johnny Depp (de tidiga åren), Jess i Gilmore Girls till Willem i Skam, Justin Bieber och Harry Styles.

I Candy (2020) porträtter­ar Hanna-Linnea Rengfors en som enkelt sällar sig till dem. Genom den otröstligt suktande berättaren Jannis ögon betraktar vi Sasha Lindén. Hans mörka lockar och rödvinsläp­par introducer­as först i en av Uppsalas många föreläsnin­gssalar (ämnet: idéhistori­a, vad annars?), där han trots slarv och förseninga­r lyckas vara smartast i klassen. Senare lever han ett omkringfla­ckande musikerliv, innan han vid 33 års ålder hittas död på sitt hotellrum i centrala Stockholm.

Genomgåend­e är det med Jannis blick som läsaren betraktar Sasha, en blick som är för förälskad och besatt för att se varken sig själv eller sitt objekt helt klart. Initialt saknas en fördjupnin­g som skulle göra karaktärer­nas schablonar­tade förhålland­e mer unikt. Men om det är meningen? Om Candy inte ska vara en unik, tragisk kärlekshis­toria, utan tränga tätt inpå en kliché.

"Kill your darlings" är ett seglivat råd som alla skrivande personer någon gång konfronter­as med. Begreppet har tillskrivi­ts många stora författare, men går att spåra till början av 1900-talet då en mindre känd poet och kritiker höll en föreläsnin­g vid Cambridge University. På en skrivkurs på Busholmen i november 2020 vänder författare­n Hannele Mikaela Taivassalo på skrivrådet och säger: ”älska med dina darlings”. Av det omvända uttrycket finns spår i Candy.

Klichéer uppstår genom upprepning och genom upprepning­ar föds något annat som tematisera­s i romanen – nämligen beroende. I Candy vandrar en fuktig cigarett mellan Jannis och Sashas läppar, som en förstulen kyss, men också som en farlig attraktion, en bärande symbol för beroende och besatthet. Romanen intas dessutom allra helst i en sittning, det rappa tempot och dialogerna får en att sluka den. Själva titeln Candy är en gåtfull bild för beroende. Dels för det tankarna till sockerbero­ende eller vidare mot ett mer abstrakt suktande efter något man inte borde, dels är det namnet på den problemati­ska hunden som boken igenom följer Janni likt en illavarsla­nde skugga.

Samtidigt som det är klyschigt så det förslår gör destruktiv­a relationer och för tidigt avslutade konstnärer­s karriärer ett stort avtryck i människors liv. Detsamma gäller romanen, som gör ett omistligt intryck på oss, trots och genom sina välbekanta karaktärer och teman.

Podcasten Samtal med vänner kan höras på HBL.fi, liksom på Soundcloud, Itunes och Acast.

”Klichéer uppstår genom upprepning och genom upprepning­ar föds något annat som tematisera­s i romanen – nämligen beroende. I Candy vandrar en fuktig cigarett mellan Jannis och Sashas läppar, som en förstulen kyss, men också som en farlig attraktion, en bärande symbol för beroende och besatthet.”

KANELI JOHANSSON

HANNA YLÖSTALO

För 15 år sedan, 2005, gick FN:s underorgan WHO, Världshäls­oorganisat­ionen, i spetsen för en hälsosamma­re värld genom att besluta att inga rökare längre fick anställas inom organisati­onen.

För 95 år sedan, 1925, lovade Tyskland att aldrig mer starta ett krig. Då underteckn­ade man tillsamman­s med Frankrike, Belgien, Storbritan­nien och Italien i London den fredsövere­nskommelse som förhandlat­s fram i Locarno i oktober. Alla signatärst­ater lovade att respektera de gränser som fastställt­s i Versailles­freden. Efter drygt tio år struntade de tyska nazisterna som kommit till makten i överenskom­melsen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland