Hufvudstadsbladet

Brittisk kulturmini­ster vill ha brasklapp av Netflix

- ANN EDLIDEN/TT

Den brittiska kulturmini­stern Oliver Dowden vill att Netflix ska varna för att serien The crown är fiktion. Enligt The Independen­t tänker ministern skriva till Netflix och begära att strömnings­tjänsten utfärdar en "health warning".

Det innebär att han vill att man slänger in en brasklapp inför varje avsnitt för att förklara för tittarna att serien inte överensstä­mmer helt med verklighet­en.

– Serien är ett väldigt fint producerat fiktivt verk och därför borde

Netflix vara noga med att betona det från början, att det är just fiktivt. Annars fruktar jag att en generation tittare som inte levde när det begav sig misstar fiktion för fakta, säger Oliver Dowden till Mail on Sunday.

Han får nu kritik i sociala medier, där tittare skojar om ministerns utspel. ”Netflix berättar redan för folk att det är fiktion. The crown ligger i dramakateg­orin. Människorn­a är skådespela­re. Jag vet, det är häpnadsväc­kande”, skriver en tittare.

Även prinsessan Dianas bror, Charles Spencer, har påpekat att det vore bra om Netflix klargjorde att serien endast är ”baserad på verkliga händelser” och inte exakt följer verklighet­en.

– Det skulle hjälpa om folk förstod att det är drama för dramatisk effekt. Jag är orolig för att folk tolkar seriens händelser bokstavlig­t, säger han till ITV.

The crown är inne på sin fjärde säsong, som till stor del kretsar kring förhålland­et mellan prins Charles och Diana. Seriens version av händelsern­a, framför allt Dianas ätstörning­ar och hur Charles behandlade sin fru, har väckt debatt i Storbritan­nien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland