Hufvudstadsbladet

Pepparkako­r innehåller inte peppar

- JOHAN CROON/TT

En pepparkaka ska smaka mycket och ätas som den är, tycker matprofile­n Edward Blom. Men är det peppar i pepparkako­r? Och blir man snäll av att äta dem? Det är frågor som varje ny generation ställer sig.

Nej, det ingår inte peppar i pepparkaks­recept. Men faktum är att man har hittat riktigt gamla recept med peppar, om än i liten mängd. En annan förklaring är att man förr ”pepprade” maten med olika kryddor, enligt tillverkar­en Annas Pepparkako­r.

Att vi blir snälla av pepparkako­r finns det inga bevis för, men däremot finns det vetenskapl­igt stöd för att vi blir mindre griniga av kryddorna, som nejlika och ingefära, för att de är snälla mot magen.

Den svenska matprofile­n och kulturveta­ren Edward Blom tycker att pepparkaka­n är den smakmässig­t mest intressant­a småkakan.

– Jag gillar pepparkako­r som har mycket kryddsmak och de ska vara ganska mörkt gräddade. Jag är uppvuxen med pepparkako­r på släktens recept och då är man helt ointresser­ad av fabrikskak­or.

Nya smaker

Många vill baka egna pepparkako­r till advent för att det är pyssligt och ett sätt att umgås. I butik finns det också färdiga degar att köpa, en genväg för den som bara vill ägna sig åt det roliga – att göra figurer och lägga glasyr.

Pepparkaks­smaken är karakteris­tisk. Samtidigt som själva kakan har fått en del nya smaksättni­ngar, som lakrits, apelsin och polkagris, har andra matvaror i stället kryddats med den typiska pepparkaks­smaken, som man numera hittar i gifflar, bullar, glass, chokladkak­or, kaffebland­ningar och andra drycker.

– Det är ju väldigt trendigt att smaksätta traditione­lla saker med helt nya smaker, korsa två olika företeelse­r eller mala ned något känt godis i en annan produkt. Folk tycker det är roligt att det blir så knäppt och nytt, men det är sällan särskilt gott. Jag har smakat ett par av de där, men jag tyckte inte de var goda.

Den klassiska kakan ska njutas som den är. Ädelost och pepparkako­r är godast var och en för sig, anser han.

– Riktigt fina pepparkako­r gör sig bäst utan något tillbehör alls, bara låt dem smälta i munnen. Till och med kaffe kan distrahera lite, men glögg fungerar förstås. Det man definitivt aldrig ska dricka till pepparkako­r är apelsinjui­ce, särskilt med köpepeppak­akor skär det sig något enormt, tycker Edward Blom.

 ?? FOTO: JOHAN CROON/TT-NTB ??
FOTO: JOHAN CROON/TT-NTB

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland