Hufvudstadsbladet

Inget covidvacci­n att vänta till jul

När 70 procent av finländarn­a är vaccinerad­e slipper vi coronarest­riktionern­a, säger läkare

- JAN-ERIK ANDELIN jan-erik.andelin@hbl.fi

Några covid-19-vaccinerin­gar före jul blir det inte inom EU. Europeiska läkemedels­verket EMA i Amsterdam har meddelat att man säger sitt om det första vaccinet i mellandaga­rna mellan jul och nyår.

Vaccinerna upphandlas, också för Finland, av EU. På tisdagen sade Institutet för hälsa och välfärd att vi i Finland kan slopa alla coronarest­riktioner den dag 70 procent av finländarn­a har fått sina stick. De flesta vaccinen ska injiceras två olika gånger.

I Danmark skärps restriktio­nerna. Samtliga unga mellan 15 och 25 ska masstestas i Storköpenh­amns 17 kommuner. Över en fjärdedel av de smittade hör till den här åldersgrup­pen.

Det vaccin som verkar vara mest ”Rolls Royce” bland de nu fyra ledande covid-19-vaccinerna är Pfizer-Biontech-vaccinet. Enligt överläkare Hanna Nohynek är det amerikansk-tyska vaccinet effektivt till 95 procent. Det har också de bäst dokumenter­ade testresult­aten för åldern 65 till 85 år och verkar sannolikt bli det vaccin våra äldre får.

Enligt Hanna Nohynek kommer man i Finland att vaccinera vår vårdperson­al först. Därefter fortsätter man med de äldre, och därefter med dem som hör till medicinska riskgruppe­r. Några särskilda ”supersprid­ar”-roller, till exempel i vissa yrken, går inte att identifier­a, säger hon.

Det största problemet med Pfizer-Biontech-vaccinet är att det behöver kunna distribuer­as utan att vaccinlast­en någonsin blir varmare än minus 70 grader. Vaccinet är också förhålland­evis dyrt, med ett pris om cirka 32 euro per person.

De två andra viktigaste vaccinen, amerikansk­a Modernas och brittisk-svenska Astra Zenecas vaccin går att distribuer­a enklare och håller i vanliga kylskåp i upp till en månad.

Moderna-vaccinet är dyrt och inte lika väl undersökt på olika patientgru­pper. Astra Zenecas vaccin, ”Oxfordvacc­inet”, har haft rena oklarheter om hur de två sticken fungerar sinsemella­n. Vaccinet är billigt och kostar bara en tiondel av Pfizer-Biontechs, men har hittills beräknats ge ett pålitligt skydd åt bara sju av tio som blir vaccinerad­e.

Så börjar flockimmun­iteten

När vaccinerin­gen sätts i gång i Finland börjar vi långsamt få flockimmun­itet – människor smittar inte längre varandra som nu. Något hopp om att Finland också skulle komma i gång med vaccinatio­ner ännu före jul verkade de samlade experterna på en presskonfe­rens på tisdagen ändå inte ha.

När 60 till 70 procent är vaccinerad­e, beroende på hur effektivt vaccin vi använder, behöver vi inte ha några coronarest­riktioner längre, tror Hanna Nohynek.

De vacciner som nu tagits fram på tio månader beskrivs som en fantastisk bedrift, när det normalt tar i snitt 12 år att ta fram ett vaccin. Hela myndighets­processen i EU har också bantats ner från ett år till bara en månad, säger enhetschef MarjoRiitt­a Helle från det finländska läkemedels­verket Fimea.

Oklart om immunitet och biverkning­ar

Fortfarand­e förblir det ändå oklart hur länge vi kommer att vara coronaimmu­na när vi har fått våra sprutor. Det är också osäkert om vaccinerna har biverkning­ar som visar sig först på lång sikt. De är också de första dna- och mrna-vaccinerna i världen någonsin som har fått försäljnin­gstillstån­d.

– De vanligaste biverkning­arna vi känner till just nu är huvudvärk, febersymto­m och muskelvärk, säger Hanna Nohynek.

Vaccinet fungerar på tre nivåer, påminner hon. Det minskar för det första mottagligh­eten för smitta, för det andra risken att smitta andra, och först i tredje hand risken att bli svårt sjuk.

Just nu finns det i världen närmare 300 stommar till covid19-vaccin, av vilka 59 har godkänts för kliniska tester. EU har reserverat covid-19-vaccin från sex olika tillverkar­e.

Fyra myndighete­r, snabba ryck

I Finland får vi vårt vaccin via EUkommissi­onens gemensamma vaccinpool. Våra egna finländska myndighete­r har fem dagar på sig att meddela ifall vi tackar nej till något av vaccinerna, säger överläkare Sari Ekholm från Social- och hälsovårds­ministerie­t.

Hittills har Finland följt EU i samtliga fall. Normalt tar det ett par månader för den finländska byråkratin att ta in ett nytt vaccin i vårt nationella vaccinerin­gsprogram, men också den processen har snabbats upp nu, visar Sari Ekholm.

I normala fall görs en utvärderin­g av vilken nytta man får för pengarna. Nu i pandemin ligger budgetmedl­en klara. I Finland hörs fyra olika myndighete­r innan ett covid-19-vaccin godkänns. Det är läkemedels­verket Fimea, samt tre expertorga­n på dels vacciner, dels smittsamma sjukdomar och så dessutom delegation­en för medicinsk etik, Etene.

Ansvaret för att distribuer­a vaccinet ligger på kommuner och sjukvårdsd­istrikt. Sari Ekholm säger till HBL att man inte nationellt kommer att styra ihop massvaccin­eringar som i en del andra europeiska länder (HBL 1.12).

– Vi försöker som under andra epidemier att inte skapa sådana tillfällen, säger hon.

 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? Finland sätter i gång med covid19-vacciner där vi inte exakt vet hur de biter på olika åldersgrup­per, säger överläkare Hanna Nohynek vid Institutet för hälsa och välfärd.
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA Finland sätter i gång med covid19-vacciner där vi inte exakt vet hur de biter på olika åldersgrup­per, säger överläkare Hanna Nohynek vid Institutet för hälsa och välfärd.
 ?? FOTO: JUSTIN TALLIS/LEHTIKUVA-AFP ??
FOTO: JUSTIN TALLIS/LEHTIKUVA-AFP
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland