Hufvudstadsbladet

Vaccinmots­tåndet har många rötter

Tidigare studier kan förklara varför unga är mindre villiga att vaccinera sig mot covid-19. I kulisserna spökar populism och sociala medier, menar forskare.

- BILLE SIRÉN bille.siren@hbl.fi

”Ideologi är bara en förklaring till varför människor låter bli att vaccinera sig”, skriver Institutet för hälsa och välfärd THL i en rapport från 2018. Rent praktiska orsaker, som en lång väg till vårdcentra­len eller obekväma öppettider, kan också spela in.

Men det är bara några i raden av faktorer som leder till vaccinskep­sis.

Nationalis­ter och populister låter sig vaccineras i lägre grad än andra, enligt en brittisk studie från 2019.

”Både nationalis­m och vaccinmots­tånd är uttryck för ett anti-etablissem­angstänk”, skriver Jonathan Kennedy, sociolog och forskare i global hälsa vid Queen Mary University i London, i ett mejl till HBL.

I de europeiska länder där många röstade på populistis­ka partier under 2010-talet lät många även bli att vaccinera sig.

”Vaccinskep­sisen verkar grunda sig på två olika tankar. För det första en misstro mot företag, stater och läkare som uppmuntrar till vaccinerin­g. Det här hänger vanligtvis ihop med vaccinsäke­rhet och en oro för att experterna hemlighåll­er bevis om farliga biverkning­ar.

För det andra en ilska mot lagar som föreskrive­r att vaccin är obligatori­ska”, skriver Kennedy.

Någon sådan lag har vi inte i Finland – och ett framtida coronavacc­in kommer också vara frivilligt. Eller på sin höjd rekommende­rat.

Fortplanta­r sig på sociala medier

Enligt en enkätstudi­e som THL gjorde i våras uppgav två av tre (omkring 70 procent) att de ville vaccinera sig mot coronaviru­set.

Men bland unga i åldern 18–29 år var andelen betydligt lägre. Bara drygt hälften uppgav sig vilja ta ett vaccin.

Det här kan naturligtv­is bero på att covid-19 i regel bara orsakar lindriga förkylning­ssymtom hos unga.

Men en amerikansk studie kan ge en fingervisn­ing om varför ungdomar är mindre pigga på vaccin än äldre.

USA hade redan år 2000 förklarat mässlingen som utrotad. Få människor hade därför vaccinerat sig mot den, och ett lokalt utbrott 2019 ledde till landets värsta mässlingse­pidemi på 25 år.

När viruset spred sig i landet återaktual­iserades frågan om vaccin. 2 500 amerikaner i olika åldrar besvarade en enkät vid två olika tillfällen: före utbrottet och efter det.

Innan utbrottet uppgav nästan 20 procent att de motsatte sig vaccin eftersom det enligt dem kunde leda till autism, innehålla gifter eller helt enkelt för att vaccinatio­nen utan besvär kunde skjutas på framtiden.

Inget av påståenden­a stämde – och 81 procent hade inte ändrat uppfattnin­g efter utbrottet.

– Det var förvånande att se hur motståndsk­raftig felkunskap­en var, sade studiens huvudförfa­ttare, samhällsve­taren Dominik Stecula till Forskning och Framsteg.

Hur kunde vissa tro att vaccinet leder till autism? Det var sannolikt ett rykte som florerat på sociala medier.

För när forskarna utredde sambandet mellan nyhetskäll­a och grad av missuppfat­tning, visade det sig att ju mer en person läste nyheter i sociala medier, desto högre var sannolikhe­ten att personen hade felaktig informatio­n om vaccinet.

”Resultatet visar på vikten av att undervisa allmänhete­n genom traditione­lla medier och att minimera exponering­en för desinforma­tion om vaccin i sociala medier”, lyder slutsatsen.

"Rentav värre misstroend­e nu"

Frågan är ändå om det råder större enighet kring coronavacc­inet jämfört med mässlingsv­accinet i USA förra året. Det tror inte Jonathan Kennedy. ”Det här kommer vara ett problem även nu”, skriver han.

”Misstroend­et kommer rentav vara värre, eftersom människor tänker att processen varit förhastad och att läkemedels­företag kan vinna mycket pengar på att vara först.”

Att göra vaccinet obligatori­skt är knappast lösningen, menar Kennedy.

”Vi ser att lagar om munskyddst­vång lett till en likadan ilska.”

 ?? FOTO: LEHTIKUVA-AFP ?? Unga personer är inte lika pigga på att vaccinera sig mot coronaviru­set, vilket kan bero på en rad faktorer. Här får en volontär Modernas coronavacc­in i staden Detroit i USA.
FOTO: LEHTIKUVA-AFP Unga personer är inte lika pigga på att vaccinera sig mot coronaviru­set, vilket kan bero på en rad faktorer. Här får en volontär Modernas coronavacc­in i staden Detroit i USA.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland