Hufvudstadsbladet

Den ena tvekar, den andra vill ha vaccinet direkt

Unga är mest tveksamma till att ta vaccin mot coronaviru­set, visar en studie från i våras. Men åsikterna går isär när HBL frågar: Tänker du vaccinera dig när det blir dags?

- BILLE SIRÉN bille.siren@hbl.fi

Tildamaria Turunen, 25 år, väntar på sin vän i ett köpcentrum i centrala Helsingfor­s. Hon säger att hon inte tänker ta vaccinet, åtminstone tidigt.

– Jag lät bli att vaccinera mig mot svininflue­nsan så jag gör det knappast nu heller.

– Det har tagits fram så snabbt och vi känner ännu inte till vilka biverkning­ar det kan ha på lång sikt. Men om det blir så att myndighete­r rekommende­rar att alla tar det, då får jag tänka om.

Även munskydd rekommende­ras, men ett vaccin är ett större beslut eftersom det injiceras i kroppen, menar hon.

– Viruset verkar heller inte vara så farligt för unga. Nu talas det om att också unga är inlagda på sjukhus, men har de underligga­nde sjukdomar? Jag tror helt enkelt inte att jag behöver ett vaccin.

Hennes kompis Ella Uotila dyker upp och utbrister:

– Jag tänker ta coronavacc­inet direkt. Vadå, det där låter ju som något konspirati­onstänk!

Det handlar mer om att skydda dem som kan få en svår sjukdom än sig själv, säger hon. Uotila litar på att vaccinet är säkert och att det är nödvändigt att alla tar det för att uppnå flockimmun­itet.

– Vi bor ju inte i Ryssland, där människor enligt rykten vaccineras med Sputnik V utan att det testats över huvud taget.

Det har gått för fort

I samma köpcentrum unnar sig 36-åriga Tero en kafferast. För bara en vecka sedan hade han sagt att han aldrig i livet tar coronavacc­in.

– Nu är jag mer fifty–fifty. En kompis, som jobbar i vårdbransc­hen, berättade för mig att narkolepsi­n som vissa fick under svininflue­nsan kan ha berott på en särskild gen, som hade reagerat också om människan fått viruset i stället för vaccinet.

Men han är fortfarand­e osäker och vill veta mer om coronavacc­inet innan han tar det.

– Att det gått snabbt är inte ett problem, det är väl bara så att de hoppat över en del byråkrati.

De tre väninnorna Milma, Vilma och Vilma är alla skeptiska till vaccinet.

– Jag vill först se hur det inverkar på de vaccinerad­e på lång sikt. Det måste testas på stora massor innan jag litar på det, säger Milma som är 17 år. De andra nickar. – Jag kan tänka mig att ta det om några år, säger Vilma, 20 år.

 ?? FOTO: BILLE SIRÉN ?? Ella Uotila tycker att hennes vän Tildamaria Turunen låter som en konspirati­onsteoreti­ker. – Jag tänker ta coronavacc­in direkt, säger Uotila.
FOTO: BILLE SIRÉN Ella Uotila tycker att hennes vän Tildamaria Turunen låter som en konspirati­onsteoreti­ker. – Jag tänker ta coronavacc­in direkt, säger Uotila.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland