Hufvudstadsbladet

Virussprid­ningen varierar inom olika språkgrupp­er

Det finns en klar överrepres­entation av personer som har konstatera­ts coronasmit­tade bland dem med annat modersmål än finska och svenska. Orsakerna till detta är många.

- ANNA SVARTSTRÖM anna.svartstrom@hbl.fi

En fjärdedel av de konstatera­de coronafall­en i Finland finns bland personer med annat modersmål än finska, svenska eller samiska. Det innebär en tydlig överrepres­entation: Av befolkning­en utgör de med annat modersmål ungefär 8 procent.

Det är Institutet för hälsa och välfärd som informerar om statistike­n.

Orsakerna till att det är så här är många, och ofta summan av flera faktorer som även i andra befolkning­sgrupper leder till ökad smittrisk, säger forsknings­chef Natalia Skogberg i ett pressmedde­lande.

”I bakgrunden kan finnas en svagare socioekono­misk ställning, jobb i en bransch där distansarb­ete inte är möjligt, eller stora familjer och trängre boende där det är svårare att förhindra smittkedjo­r”, säger hon.

Personer med somaliska, arabiska och ryska som modersmål hörde i november till de språkgrupp­er med flest covid-19-positiva, efter dem med finska och svenska som modersmål.

Skogberg betonar att smittfalle­n kan öka men också minska fort i alla språkgrupp­er. En plötslig ökning beror ofta på massexpone­ringar, som stora bröllop eller exponering på arbetsplat­ser. Enligt henne har de smittkedjo­rna ofta kunnat stoppas med snabba riktade åtgärder.

Flera kommuner satsar även på flerspråki­g informatio­n. Vid Institutet för hälsa och välfärd lyfter man fram en mångspråki­g ”insatsstyr­ka” i samarbete med Social- och hälsovårds­ministerie­t och Arbets- och näringsmin­isteriet som arbetar med att få ut budskapet om vikten av att följa restriktio­nerna – och det i flera kanaler.

Natalia Skogberg betonar dessutom vikten av att nyckelpers­oner och organisati­oner fortsättni­ngsvis hjälper med att förmedla informatio­n. Från Esbo kom nyligen till exempel beskedet att de islamska samfunden har förbundit sig att följa restriktio­nerna och också kommunicer­a dem till sina medlemmar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland