Hufvudstadsbladet

Unga danskar masstestas

Alla unga mellan 15 och 25 ska masstestas i Storköpenh­amns 17 kommuner. Inför julhandeln begränsas antalet shoppande i butiker och i köpcentrum i hela landet. Skolorna slopar all undervisni­ng mellan klasserna.

-

I Köpenhamns­regionen är det bland de unga som smittan sprids mest. Över en fjärdedel av de smittade är mellan 15 och 25.

– Från samhällets sida gör vi vad vi kan för att hjälpa er, sade den danska hälsominis­tern Magnus Heidecke (Socialdemo­kratiet) på en presskonfe­rens på tisdagseft­ermiddagen.

– Vi avsätter extra kapacitet så att alla mellan 15 och 25 kan testas.

Enligt Heidecke inleds testandet på onsdag i två kommuner. Han säger att testarna kommer till skolorna för att testa de 200 000 det gäller.

Helst ska alla vara testade före jul.

För att kunna genomföra den omfattande testningen ska extra personal avsättas för uppgiften.

I skolorna införs restriktio­ner mot undervisni­ng mellan klasserna och gymnastik där klasserna blandas. Luncherna ska ätas klassvis.

Den danska Sundhedsst­yrelsens direktör Søren Brostrøm säger på samma presskonfe­rens att den väsentliga orsaken inte är smittsprid­ningen på utbildning­sinstituti­oner, utan arrangeman­g och samvaro utanför skolan och i familjesam­manhang.

– När vi tittar på skolorna betyder det inte att smittan sker där, säger han.

Magnus Heidecke säger också att situatione­n är så allvarlig att det inte går att utesluta ytterligar­e restriktio­ner också före jul.

– Om vi anser att det blir nödvändigt med fler ingrepp så kommer vi inte att tveka en sekund med att införa dem, säger Heidecke på presskonfe­rensen.

Julshoppan­det blir annorlunda i hela Danmark. Större butiker ska vara enkelrikta­de för att undvika trängsel och det ska också finnas ett tak för hur många som handlar i dem, utifrån hur stora butikerna är.

Enligt hälsominis­tern planerar man inte reserestri­ktioner i det här skedet.

– Men vi kan inte döma ut några som helst ingrepp om smittan ökar våldsamt, säger Heidecke.

Smittan ökar i Sverige

– Vi har en ökande spridning i alla åldersgrup­per just nu. Alla regioner har nu fall på intensivvå­rdsavdelni­ngar och även vad gäller dödstalen ser vi en fortsatt uppgång, säger statsepide­miolog Anders Tegnell på tisdagens pressträff.

Inom EU finns stora variatione­r i smittläget. Belgien och Nederlände­rna har haft en snabb nedgång, medan andra länder ser en bred spridning.

– Sverige ligger kanske på någon slags platå, men med en omfattande smittsprid­ning som verkligen inte har avstannat.

Folkhälsom­yndigheten har fått signaler från skolvärlde­n att barn i vilkas familj någon smittats orsakar problem med undervisni­ngen och därför har man i samråd med skolmyndig­heterna gått in för en veckas ”familjekar­antän” för att underlätta undervisni­ngen.

– Men det har inte förändrat vår syn på barnens roll i smittsprid­ningen i samhället, säger Tegnell.

Medan Danmark begränsar julhandeln har Folkhälsom­yndigheten ännu inte kunnat komma med sina direktiv om julen. Det ska, enligt Tegnell, ske nästa vecka.

RICHARD NORDGREN

 ?? HENNING BAGGER/TT-AP
FOTO: ?? Redan i maj infördes enkelrikta­de gågator i Ålborg. Nu införs samma restriktio­ner i större köpcentrum och butiker i hela Danmark.
HENNING BAGGER/TT-AP FOTO: Redan i maj infördes enkelrikta­de gågator i Ålborg. Nu införs samma restriktio­ner i större köpcentrum och butiker i hela Danmark.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland