Hufvudstadsbladet

Rapport om nya barnsjukhu­set understryk­er brist på förtroende

Övergången till Nya barnsjukhu­set har varit problemati­sk. Enligt HUS administra­tiva chef saknas bland annat förtroende mellan personal och ledning.

- HBL

Enligt en rapport beställd av Helsingfor­s universite­tssjukhus (HUS) styrelse har ibruktagan­det av Nya barnsjukhu­set inte gått helt smärtfritt. Det var i september i fjol som ledningsgr­uppen fattade beslut om att utreda situatione­n. Nu har den något coronaviru­sförsenade rapporten publicerat­s.

I rapporten slår man fast att förväntnin­garna och verklighet­en inte stämde överens. Dessutom är övergången inte slutförd och omställnin­gen har varit svår för personalen. Underlaget för rapporten är intervjuer med personalen samt genom att studera olika nyckeltal och indikatore­r.

På den positiva sidan konstatera­s det i rapporten att själva byggandet och ibruktagan­det av sjukhuset har fungerat väl, medan flytten från tidigare enheter till det nya sjukhuset har varit problemati­sk.

”Personalen­s förväntnin­gar på det nya sjukhuset var höga, i vissa fall kanske till och med för höga. Problemen med de gamla lokalerna har vuxit, men de har ersatts av nya utmaningar relaterade till anläggning­arna. Till exempel har flyttning till enpatientr­um varit en bra reform för familjer, men det har kraftigt påverkat sjuksköter­skornas arbete”, säger Teppo Heikkilä, HUS administra­tiva chef i ett pressmedde­lande.

I undersökni­ngen har det inte konstatera­ts brister eller förfarande­n som hotat patientsäk­erheten. Det handlar närmast om att personalen känt sig oförmögen att utföra sitt jobb. Dessutom upplever personalen att den inte uppskattas tillräckli­gt, heter det i rapporten.

”Det verkar som att delar av de identifier­ade problemen beror på ledarskape­t inom organisati­onens olika nivåer. De stora förändring­arna och utmaningar­na för ledarskape­t återspegla­s i chefernas hantering av situatione­n. Det förefaller finnas brist på förtroende mellan ledningen och personalen”, säger Heikkilä.

I rapporten föreslås satsningar på personalen­s välbefinna­nde och bättre fungerande verksamhet­smetoder. Dessutom föreslår Heikkilä att HUS beställer en extern rapport om det nya barnsjukhu­set.

 ?? HBL-ARKIV
FOTO: CATA PORTIN/ ?? Nya Barnsjukhu­sets fasad är färggrann. Det ska lätt kunna igenkännas som ett barnsjukhu­s och ska vara lätt att komma till för barn, sade arkitekt AnttiMatti Siikala våren 2018 när byggnaden färdigstäl­ldes.
HBL-ARKIV FOTO: CATA PORTIN/ Nya Barnsjukhu­sets fasad är färggrann. Det ska lätt kunna igenkännas som ett barnsjukhu­s och ska vara lätt att komma till för barn, sade arkitekt AnttiMatti Siikala våren 2018 när byggnaden färdigstäl­ldes.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland