Hufvudstadsbladet

Villkorlig­t fängelse för hot mot minister

En 30-årig man har dömts till villkorlig­t fängelse bland annat för att ha hotat inrikesmin­ister Maria Ohisalo (Gröna) på Instagram.

- HENRI FORSS/SPT nyheter@hbl.fi

Helsingfor­s tingsrätt dömde på tisdagen en 30 år gammal man till 4 månaders villkorlig­t fängelse för olaga hot efter att han hotat inrikesmin­ister Maria Ohisalo (Gröna) på Instagram.

Bland annat publicerad­e mannen en bild där Ohisalos ansikte var inramat av ett kikarsikte och skrev att han övervägde att börja jaga henne. Han hotade också att skicka en brevbomb till Ohisalo på Inrikesmin­isteriet.

Dessutom dömdes mannen för ärekränkni­ng av en äldre konstapel och obehörig användning av polisens emblem.

Mannen hävdade på Instagram att konstapeln i fråga är psykiskt sjuk och kriminell. Därtill använde han en bild som påminde om polisens officiella emblem på ett annat

Instagramk­onto. Ärekränkni­ngen och användning­en av polisens emblem ägde rum kring årsskiftet 2020 och hotelserna i oktober 2020.

Rättshaver­ist

I rätten förklarade mannen sina handlingar bland annat genom att hänvisa till sin barndom. Han hävdade att han blivit orättvist behandlad i flera etapper och att detta gjort honom till aktivist.

Till exempel hävdade han att han blivit torterad, förnedrad och utnyttjad på ett boende för omhänderta­gna barn.

Han hävdade också att han bevittnat hur konstapeln misshandla­t hans vän, men att hans upprepade polisanmäl­ningar inte lett till någon utredning.

Han sade också att han beklagade hoten mot Ohisalo och att han är en fredlig man som aldrig hade genomfört hotelserna. Det enda han ville ha var rättvisa och målet med hotelserna var att väcka inrikesmin­isterns uppmärksam­het.

Inte acceptabel­t

Rätten ansåg att mannens uttalanden som gällde konstapeln var riktade mot hans person och inte hans yrkesutövn­ing.

Enligt rätten har mannen haft rätt att kritisera konstapeln i hans yrkesutövn­ing, men inte att angripa honom som person.

Vidare ansåg rätten att mannen har haft rätt att kritisera inrikesmin­istern i hennes tjänsteutö­vning, men att hans hotelser överstiger gränsen för vad som är acceptabel­t.

Enligt rätten har mannen med hotelserna kränkt Ohisalos grundlagse­nliga personliga integritet och frihet.

Förutom den villkorlig­a fängelsedo­men dömdes mannen att betala ersättning­ar och skadestånd till Ohisalo och konstapeln på sammanlagt drygt 6 000 euro.

Domen har inte vunnit laga kraft.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland