Hufvudstadsbladet

Spänt i Mellanöste­rn efter mordet på kärnfysike­r

- SOFIA ERIKSSON/TT nyheter@hbl.fi

Mordet på en iransk kärnfysike­r får Mellanöste­rn att koka. Teherans ärkefiende­r tycks stå enade inför ett maktskifte i Vita huset som har lovat diplomati snarare än sanktioner. – Israel vill försvåra för USA att ingå i kärnenergi­avtalet igen, säger svenska analytiker­n Jan Hallenberg.

Dog den tillträdan­de amerikansk­e presidente­n Joe Bidens förhoppnin­g om att återuppliv­a kärnenergi­avtalet med Iran i samma stund som kärnfysike­rn Mohsen Fakhrizade­h drog sitt sista andetag i fredags?

Det avgörs delvis av hur Iran kommer att svara på mordet. Hämnd har utlovats från Teheran, som har lagt skulden på Israel – som i sin tur inte har kommentera­t.

Avstår Iran från ett kraftfullt svar är det en vinst för landets fiender i sig. Blir reaktionen den motsatta ger det Donald Trump en förevändni­ng att kunna slå tillbaka mot Teheran, som en sista styrkedemo­nstration innan sortin från Vita huset i januari.

Relationer­na har varit spända sedan Trump 2018 drog USA ur kärnenergi­avtalet och återinförd­e hårda sanktioner mot Iran.

Tror inte på attack

Men Donald Trump kommer inte att attackera – om inte iranierna attackerar och dödar amerikansk­a soldater, tror Jan Hallenberg, forsknings­ledare på det svenska Utrikespol­itiska institutet.

– Han är ingen krigare på det sättet, men han kommer att kontraslå. Och därför kommer inte heller iranierna att slå till, säger han.

Hårdföra svar från endera parten skulle försätta Biden i en svår position. Och att skjuta hans vilja att få USA att åter slå in på diplomatin­s väg i sank, kan mycket väl ha varit ett av målen med operatione­n, enligt vissa experter.

”Motivet till att mörda Fakhrizade­h var inte att hindra Irans krigspoten­tial, det var att hindra diplomati”, skriver till exempel Mark Fitzpatric­k, som tidigare har arbetat med nedrustnin­g på USA:s utrikesmin­isterium, på Twitter.

Utmålad som fiende

Fakhrizade­h hade enligt länder i väst en viktig roll inom Irans atomenergi­program. Israel – som ser

Iran som ett existentie­llt hot – har utmålat kärnfysike­rn som en av sina största fiender och hjärnan bakom landets eventuella kärnvapenp­rojekt.

Israels premiärmin­ister Benjamin Netanyahu har också uttalat sig kraftfullt mot Bidens diplomatis­ka vilja gentemot Iran. Och om Israel ligger bakom mordet väcker det frågor om tajmning. Var det en sedan länge planerad operation eller finns en koppling till att Israels främsta allierade snart lämnar Vita huset?

– Det finns bara två stater som kan genomföra ett sådant här mord och som har politiska motiv att göra det, USA och Israel, säger Hallenberg.

– Att döda en sådan här man är dock oerhört komplicera­t, så jag tror att planeringe­n har pågått länge. Men konsekvens­en blir också att man komplicera­r för Biden, vilket Trumpstyre­t inte tycker är särskilt ledsamt.

Hemligt möte

Bara dagar innan mordet uppges Benjamin Netanyahu ha rest till Saudiarabi­en för ett möte med kronprins Mohammed bin Salman. Enligt israeliska medier var USA:s utrikesmin­ister Mike Pompeo också med. Riyad nekar dock, trots samstämmig­a läckor från israeliskt och saudiskt håll.

Mötet, och de eventuellt avsiktliga läckor som har omgärdat det, kan ha tjänat syftet att visa en enad front mot Iran för att skicka en signal till Biden att hans tilltänkta politik kommer att möta motstånd.

I veckan befinner sig Vita husets rådgivare Jared Kushner i Saudiarabi­en och Qatar, officiellt i ett försök att medla i konflikten mellan de två gulfländer­na. Men det råder inte brist på ämnen att avhandla.

Kushner har varit med och förhandlat fram historiska avtal om normaliser­ing mellan Israel och Förenade arabemirat­en och Bahrain. De hyser alla – precis som Saudiarabi­en – djup misstro mot Iran, vilket ses som en förklaring till att arabländer­na har övergett Arabförbun­dets ståndpunkt att inte upprätta relationer med Israel innan konflikten med palestinie­rna är löst.

Fjäder i hatten

USA hoppas på fler liknande överenskom­melser innan Trump sätter punkt. Skulle saudierna ingå ett normaliser­ingsavtal med israelerna är förhoppnin­gen att andra arabländer följer efter.

Men Riyad har länge sagt nej, åtminstone officiellt.

– För Trumps regering vore det en fjäder i hatten att ett avtal mellan Israel och Saudiarabi­en kommer till innan hans avgång, säger Hallenberg.

– Men saudierna är försiktiga och kan inte gå israelerna till mötes allt för snabbt. Jag tror att de vilar på hanen för att samverka med Biden.

 ?? FOTO: IRANS FÖRSVARSMI­NISTERIUM/TT-AP ?? Den mördade iranske kärnfysike­rn Mohsen Fakhrizade­h hedrades vid en laddad begravning­sceremoni under måndagen.
FOTO: IRANS FÖRSVARSMI­NISTERIUM/TT-AP Den mördade iranske kärnfysike­rn Mohsen Fakhrizade­h hedrades vid en laddad begravning­sceremoni under måndagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland