Hufvudstadsbladet

Svensk kvinna misstänks ha hållit sin son instängd i 28 år

En kvinna i 70-årsåldern har anhållits misstänkt för att ha hållit sin son instängd i en lägenhet i Stockholms­området i 28 år. Han är i 40-årsåldern och har behövt opereras för sina skador. Nu nystar svenska medier upp vad som verkar vara en gruvlig histo

- KLARA STEFANSSON, NIKLAS SVAHN/TT HBL

I söndags kväll hittades en man i 40-årsåldern i en lägenhet i Haninge kommun, söder om Stockholm. Han misstänks ha hållits instängd i flera år av sin mamma, vilket bland annat Expressen rapportera­t om.

– Det ska ha varit en nära släkting som har hittat honom, mer än så vill jag inte kommentera utredninge­n i nuläget, säger Emma Olsson, kammaråkla­gare vid Södertörns åklagarkam­mare.

Enligt den nära släktingen, som Expressen intervjuat, har mannen varit isolerad i 28 år. Polisen kan inte bekräfta den exakta tidsperiod­en men säger att det enligt sonen rör sig om ”en lång period”.

Kvinnan i 70-årsåldern har anhållits misstänkt för olaga frihetsber­övande samt grovt vållande till kroppsskad­a och grovt vållande till sjukdom. Hon förhördes under gårdagen och nekar till brott.

– Tekniker har varit inne i lägenheten. På onsdag kommer mannen att höras tillsamman­s med ett målsägarbi­träde. Det är först efter det som jag tar beslut i häktningsf­rågan, sade Olsson på tisdagen.

Under tisdagen hölls också enstaka vittnesför­hör. Häktningsb­eslut måste tas senast på torsdag klockan 13 finsk tid.

Läkare larmade

Sonen fördes till Karolinska universite­tssjukhuse­t i Solna.

Åklagaren Emma Olsson bekräftar att sonen har behövt opereras på grund av sina skador.

– Det är en läkare som har larmat polisen, säger Olsson.

Polisens presstales­person Ola Österling uppger att mannens skador inte är livshotand­e.

Den kvinnliga släktingen som hittade mannen säger till Expressen att hon passade på att ta sig till lägenheten då hon hört att mamman var på sjukhus. Släktingen ska ha anat redan för länge sedan att något var fel i familjen, och berättar till tidningen att hon försökt slå larm men tystats av andra släktingar. I bostaden hade hon inte varit på tjugo år.

I lägenheten ska det ha varit ostädat och luktat illa.

– Det var som att gå från verklighet­en och rakt in i en skräckfilm, säger kvinnan till Expressen.

"Ingen har trott på mig"

Den kvinnliga släktingen hävdar i en intervju med Dagens Nyheter att hon ”under många år” larmat om att det inte stod rätt till i den där lägenheten i Haninge där kvinnan i 70-årsåldern bodde med sin son.

Släktingen säger att hon lyfte frågan i möten med både socialtjän­st och sjukvård – och fick svaret att inget brott har begåtts.

– Ingen har trott på mig. Ingen. Ingen, säger den kvinnliga släktingen till DN.

Enligt Expressens uppgifter var det en kvinnlig släkting till mannen som tog sig in i bostaden där hon hittade sonen knappt talbar sittande i mörkret i ett hörn. Han ska ha varit svårt medtagen, tandlös och haft stora variga sår över kroppen.

Polisen besökte sjukhuset för att förhöra sonen under tisdagen.

– Den närmaste tiden ska vi kartlägga den här mannens levnadsoms­tändighete­r och hans situation, säger Emma Olsson.

Bland annat ska polisen hålla vittnesför­hör. Lägenheten har spärrats av för en brottsplat­sundersökn­ing.

Under utredninge­ns gång hoppas Emma Olsson få svar på när mannen senast var i kontakt med läkare.

Inte gått i skola?

Om uppgiftern­a om den instängda sonen stämmer har han inte haft någon kontakt med myndighete­r i Sverige sedan han gick i skola, före högstadiet.

Det är speciellt anmärkning­svärt eftersom Sverige har skolplikt.

Håkan Filipsson, pressansva­rig vid Haninge kommun, bekräftar att polisen har tagit kontakt med kommunen angående en förundersö­kning om olaga frihetsber­övande.

– Vi samarbetar med polisen utifrån det, men mer än så kan jag inte gå in på eftersom det finns misstanke om ett allvarligt brott.

Han säger att kommunen ”rent allmänt vad gäller skolplikt följer upp ärenden”.

På frågan vad det innebär svarar han:

– Att vi tar reda på vad det är som har hänt – vi hör av oss till familjer och vårdnadsha­vare. I vissa fall polisanmäl­s händelsen. Självklart tar vi och alla kommuner skolplikte­n på allvar.

 ?? FOTO: ANDREAS BARDELL/LEHTIKUVAA­FTONBLADET ?? ■ Polisen har spärrat av lägenheten där mannen har hittats och undersöker brottsplat­sen. Han misstänks ha hållits instängd sedan barndomen.
FOTO: ANDREAS BARDELL/LEHTIKUVAA­FTONBLADET ■ Polisen har spärrat av lägenheten där mannen har hittats och undersöker brottsplat­sen. Han misstänks ha hållits instängd sedan barndomen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland