Hufvudstadsbladet

Varför ville Gud ha sex med Maria?

- KARL-GUSTAV SANDELIN

JUNGFRU MARIA Falstaff Fakir skrev en gång en bok med titeln Envar sin egen professor. Den professors­rollen ikläder sig nu Fredrik Sonck i sin krönika (HBL 27.11) när han frågar varför Gud ville ha barn med en 13-årig flicka. Men professorn ger inget svar. Det kan ju vara svårt inom hans fack att få svar på en så svår fråga. Att pejla vilka önskningar Gud har kan ju inte vara det lättaste för dem som represente­rar det stora segmentet sekulära ateister.

Hade Sonck läst den text där myten kommer till uttryck hade han fått ett svar. Gud skapade ett barn i Marias liv för att frälsa sitt folk. Den läsningen går det inte att ta miste på fast man ju inte kan förbjuda någon att läsa Bibeln på sitt eget sätt.

Men det verkar som om professorn­s fråga skulle ha en slagsida. Ville Gud faktiskt ha barn med Maria? Frågan har klart sexistiska övertoner och leder till att Gud beskrivs som ”en allsmäktig mansgestal­t”. Den beskrivnin­gen balanseras ändå upp av Wilfred Hildonens karikatyr av Gud som en senil gubbstrutt. Här kunde professorn ha jämfört med berättelse­rna om hur den virile Zeus betedde sig när han fattade tycke för någon attraktiv jordisk kvinna. På nätet finns det en stor samling bilder som skildrar myten om svanen och Leda för att ta ett av många exempel. Berättelse­rna om jungfru Maria i Nya testamente­t har inte alls samma sexuella karaktär.

Till slut kan man påpeka att begreppet den obefläckad­e avlelsen inte alls hör hemma i Nya testamente­ts berättelse­r om jungfruföd­elsen. Här kunde professorn ha läst

Att pejla vilka önskningar Gud har kan ju inte vara det lättaste för dem som represente­rar det stora segmentet sekulära ateister.

på lite. Den obefläckad­e avlelsen är i den ortodoxa och katolska traditione­n en beskrivnin­g av hur helgonen Joakim och Anna betedde sig, vilket resulterad­e i att Maria Jesu moder kom till världen. Men det är en annan historia.

professor emeritus (Nytestamen­tlig exegetik, ÅA), Ekenäs

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland