Hufvudstadsbladet

Befängd frågeställ­ning om Maria och Gud

- HENRIK PERRET Helsingfor­s

JUNGFRU MARIA Jag läste (HBL 27.11) en ganska märklig krönika där krönikören frågar: ”Varför ville Gud ha barn med en 13-årig flicka?”

Texten talar om Maria, den unga flickan som fick höra av ängeln att hon ska bli mor till Guds son.

Krönikören, kulturchef­en på HBL, skriver nog ganska krävande för många kristna (typ: ”Enligt den nya sexualbrot­tslag som regeringen bereder skulle det rentav ligga nära till hands att åtala Gud för våldtäkt mot barn”). Befängd frågeställ­ning att ens tillåta i sin tanke!

Jag finner det mycket sårande och beklämmand­e att HBL allt mera valt att trotsa de många människors kristna tro och livssyn som ännu finns bland HBL:s läsare.

Jag tror ju kanske att skribenten mera ville vara originell, söka någon form av nytt grepp på ett sakralt ämne.

Det är lätt att trycka ner datorns tangenter, svårare tycks det vara att visa det som kallas respekt. Att inför advent, vars firningsäm­ne inte är Maria, utan ”Hosianna! Välsignad vare Han som kommer i Herrens namn”, röra vid för stora frågor, vittnar kanske om litet bristande omdöme mera än om illvilja.

Det oroväckand­e och beklämmand­e är att vår största dagstidnin­g på svenska väljer att redaktione­llt färga de kristna högtiderna med antikriste­t material.

En sak är åsiktsfrih­et, som beviljas alla. En annan sak är redaktions­politik. Hoppas att HBL i framtiden väljer en saklig linje inför de stora ämnen som advent, julhelgen och påsken aktualiser­ar. Annars kommer säkert allt flera av oss läsare att avbeställa HBL och följa andra medier i stället.

Någon sade träffande: man behöver endast läsa vissa större tidningar för att veta vilken tid av kyrkoåret vi nu firar. Angreppen visar vad firningsäm­net skulle vara. Måste det vara så? Kristendom­en är trots allt världens största religion, ännu åtminstone.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland