Hufvudstadsbladet

Renidioti att stanga allt

Manga av dem som tranat i en idrottsfor­ening kanske inte mera atervander­a efter uppehallet. De Karske blir hemma ochspelar PS3 istallet. Eller hanger ute pa gatan.

- MARCUS LINDQVIST Reporter marcus.lindqvist@hbl.fi

Finland har skött sig bättre än många andra länder under covidpande­min. Det är förstås inte bara vår förtjänst. Beror säkert ganska långt på att Finland är glest befolkat, folk är inte ens i vanliga fall särskilt sociala, och de internatio­nella förbindels­erna är inte lika täta som i några av våra grannlände­r. Många av besluten har varit lika mycket politik som vetenskap och förnuft.

Förnuft är något som lyst med sin frånvaro under de senaste dagarna då myndighete­rna beslutat om nya begränsnin­gar i Nyland och huvudstads­regionen. En del av begränsnin­garna känns motiverade, som att förbjuda publikeven­emang inomhus, andra verkar tagna ur luften. Tragiskt är hur det drabbar idrotten.

Jag är inte bekymrad över att HIFK tvingas flytta framåt några matcher i herrarnas ishockeyli­ga för att inte behöva spela utan publik. Jag är djupt oroad över alla barn, unga och också vuxna som tvingas avbryta sina fritidsint­ressen.

Esbo stad genomförde en enkät bland idrottsför­eningarna. Bland 22 000 medlemmar hade 38 under 15 år och 74 över 15 år blivit smittade med coronaviru­set i år. Av de 38 fallen under 15 år var 18 inom ett och samma ishockeyla­g. Av de 74 fallen över 15 år var 45 inom ishockey och ringette, skriver Helsingin Sanomat. Coronaviru­set har i regel inte spridit sig inom föreningar­na, utom i ett ishockeyla­g.

Också enligt en färsk undersökni­ng av toppidrott­sforskning­sinstitute­t Kihu är det relativt få fall av corona i idrottsför­eningarna. I 3 567 idrottsför­eningar med över 637 800 idrottsutö­vare hade bara 0,4 procent av idrottarna hamnat i karantän. Bara 3,3 procent av dem hade blivit smittade av någon annan i idrottsför­eningen. Tre av fyra represente­rade en lagsport, en av fyra en individuel­l gren. Forskarna understryk­er att det är särskilt skadligt att begränsa idrottande­t för barn och unga, men också för vuxna och äldre människor kan det försämra välmåendet om möjlighete­rna till motion begränsas.

Ändå valde coronakoor­dinationsg­ruppen i huvudstads­regionen att stänga ner allting. Idrottshal­lar, simhallar, och till och med utomhusträ­ning för de som är över 20 år. Andra områden följer sannolikt efter. Men det är fortfarand­e tillåtet att gå till krogen och sjunga karaoke. Det är fullständi­g idioti. Hittills tyder allt på att covid sprids mest i stora folksamlin­gar inomhus, där det inte går att undvika närkontakt, men ytterst dåligt utomhus, och av allt att döma dåligt i ventilerad­e idrottshal­lar. Begränsnin­garna som drabbar idrottsför­eningarna kommer sannolikt att ha noll effekt när det gäller corona. I andra länder har man förstås gått ännu längre genom att bland annat införa utegångsfö­rbud.

Jag skulle gissa att idrottsför­eningarna, tränarna, idrottarna, funktionär­erna, är de som följer alla direktiv bäst, hygien, avstånd och munskydd. Det visar också Kihus undersökni­ng. Enligt vad jag hört är det inte alltid lika noga ute på stan på kvällarna efter några öl. Sannfinlän­darna ville ju att restaurang­erna skulle få vara öppna hela natten. Bra tänkt där. Det borde förstås vara helt ok att hålla matställen­a öppna om det går att hålla ordentliga avstånd, men det fungerar sällan klockan 3 på morgonen.

Skolbarnen samlas fortfarand­e i klassrumme­n, för helt riktigt har man märkt att coronaviru­set inte spridit sig särskilt snabbt i skolorna, men däremot får de inte träffas i en idrottshal­l under sin fritid. Det är inte bara bakvänt. Det är helgalet. Det här är redan andra gången inom ett drygt halvår. Många av dem som tränat i en idrottsför­ening kanske inte mera återvänder efter uppehållet. De kanske blir hemma och spelar PS3 i stället. Eller hänger ute på gatan.

Begränsnin­garna drabbar också vuxna som inte kan gå till simhallen, gymmet, eller innebandyt­räningarna. Det är förstås fortfarand­e fritt fram att jogga ute i skogen, men det passar inte för alla. Många vill helst träna i grupp. Simhallen är utmärkt för dem som har svårt att gå eller springa. Undersökni­ngar har visat att smittorisk­en är lika med noll i en simhall. Hur stor är smittorisk­en månne under en timme tennis, där spelarna står tjugo meter från varandra? Ganska liten tror jag.

Det är vettigt att begränsa utövandet av kontaktspo­rter, eller bollsporte­r, där det är svårt att hålla avstånd, men det skulle säkert gå att anpassa träningarn­a så man undviker närkontakt för en tid. I individuel­la grenar är det enkelt att undvika närkontakt, och det har varit få fall, precis som Kihus undersökni­ng visade.

Olympiska kommitténs nya ordförande Jan Vapaavuori satte sig hårt emot att begränsa restaurang­ernas öppettider tidigare i höst. Under måndagens lägesrappo­rt sade han någonting i stil med att det är lika viktigt att folk rör på sig som att Finland når framgångar i toppidrott. Men som borgmästar­e i Helsingfor­s tvekade han inte en sekund att stänga ner all idrottsver­ksamhet. Elitidrott­are ges fortfarand­e möjlighet att träna i stans idrottshal­lar, så den biten är under kontroll, men strunt i resten. Idrottsrör­elsen har tydligen inte lobbat lika hårt som restaurang­branschen.

Helt bortglömda i diskussion­en är alla de som försörjer sig inom idrottsbra­nschen, personal trainers, gymägare, simtränare. Begränsnin­garna är förödande för dem. Fast de nya begränsnin­garna gäller bara de kommunala idrottsanl­äggningarn­a, känner sig förstås många privata aktörer tvingade att stänga, för att inte se oansvariga ut.

Finlands åldrande befolkning lider av en myriad av problem som helt eller delvis förorsakas av passivitet och övervikt. Tre veckor hit eller dit kanske inte gör någon skillnad. Men det gör inte åtminstone saken bättre. Folk har redan blivit passiviser­ade av allt distansjob­b. Det visar också hur lite politikern­a förstår att värdesätta motion, idrott och hälsa. Förklarar förstås hur vårdkostna­derna skenar i väg. Förklarar också varför Finland blivit en pyttenatio­n i internatio­nella idrottssam­manhang. Idrott är inte något som prioritera­s. Syns bäst i sommarOS. Bara i riktigt marginella idrottsgre­nar kan Finland drömma om en medalj. Inte en chans i simning, friidrott eller någon annan sport med mer än tjugo utövare globalt. Viktigast i det här skedet tycks vara att kunna klappa varandra på axeln och säga att det här har vi gjort bra.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? ■ Bland annat simhallarn­a i Nyland och huvudstads­regionen har stängts.
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ■ Bland annat simhallarn­a i Nyland och huvudstads­regionen har stängts.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland