Hufvudstadsbladet

Damligan tar paus – herrligan också på väg att stänga ner

Damligan, herrarnas mestis och alla andra Ishockeyfö­rbundets serier tar paus. Även herrligan står sannolikt inför ett uppehåll.

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@hbl.fi MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@hbl.fi

Ishockeyfö­rbundet meddelar att alla serier tar paus i december på grund av coronaläge­t. Det gäller bland annat damernas FM-liga och herrarnas första division, men inte herrligan, som är ett eget aktiebolag.

Enligt Ishockeyfö­rbundet kunde man dock spela 75 procent av alla planerade matcher under hösten och stängninge­n ska inte påverka seriesyste­met. Matcherna ska fortsätta efter nyår.

Herrligans styrelseor­dförande Heikki Hiltunen medger för Yle att man sannolikt tvingas stänga ner ligan på visstid. Regionförv­altningsve­rken på olika håll i Finland har skärpt coronarest­riktionern­a och det har gjort att klubbarna tvingats flytta på matcher då ingen vill spela inför tomma läktare.

– Som läget verkar nu talar det mesta för att ligan tar paus över julen. De restriktio­ner som gäller för tillfället är i kraft till 21 december och om restriktio­nerna slopas efter det kan vi återgå till vardagen efter julhelgen, säger Hiltunen till Yle.

Under nuvarande restriktio­ner är det endast Lukko och Ässät som kunde spela ligahockey.

Om och när ligan tar paus betyder det oundviklig­en att säsongen förlängs.

– Det blir nog spel i maj, säger Hiltunen till Yle.

Ligaklubba­rna har blött ekonomiskt sedan i våras då säsongen avslutades i förtid. Och ända sedan ligasäsong­en kom i gång har tuffa restriktio­ner inverkat markant på den ekonomiska biten. Med tuffa publikbegr­änsningar har pengaflöde­t minskat kraftigt och om det nu blir totalpaus i några veckor blir läget ännu värre.

– En del av klubbarna är riktigt illa ute. Finsk proffshock­ey står inför oerhört utmanande tider. Men med samarbete tror jag vi löser det här med. Lätt blir det inte. En månad utan inkomster men med samma utgifter innebär ett tufft läge.

– Jag hoppas att alla klubbar klarar sig men jag kan inte lova det, säger Hiltunen till Yle.

 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? HIFK hör till lagen som påverkats av restriktio­nerna.
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA HIFK hör till lagen som påverkats av restriktio­nerna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland