Hufvudstadsbladet

Den ryska ruletten med huvudskado­r måste ta slut

Scenerna med Raul Jimenez och David Luiz var otäcka. Den förstnämnd­a ådrog sig en skallfrakt­ur, den andra blödde ymnigt och verkade groggy. Ändå släppte Arsenalsta­ben tillbaka Luiz in på planen.

-

Dessvärre inte första och antagligen inte sista gången heller som en spelare som alldeles uppenbart inte borde tillåtas spela vidare offras på det sportsliga och ekonomiska altare som toppfotbol­len är.

Jimenez kördes i ambulans till sjukhus där han opererades. När den mexikanska landslagss­tjärnan är tillbaka vet ingen. Huvudskado­r, trots att operatione­n lyckades, är komplexa och diagnosern­a tämligen svåra att ställa. I synnerhet diagnoser som ställs vid sidan av planen.

Jimenez blir borta länge, vilka spår smällen satte hos David Luiz återstår att se men Arsenals agerande var knappast klockrent. Arsenals tränare Mikel Arteta konstatera­de att den brasilians­ka mittbacken i inget skede förlorat medvetande­t och att man mot den bakgrunden tyckte det var okej att han spelade vidare. Luiz avbröt ändå matchen senare då han hade så ont i huvudet att han inte kunde nicka bollen.

Den forna engelska landslagss­tjärnan Alan Shearer var urförbanna­d på hur Arsenal hanterade det.

– Hur kan man släppa in en spelare som blöder så där ymnigt från ett sår i huvudet. En spelare som senare måste utgå för att han hade så ont i huvudet, dundrade Shearer.

Att huvudskado­r är ett problem inom fotbollen är ingen nyhet. Smällarna är många och hårda och mörkertale­t då det gäller diagnoser oerhört stort.

I den amerikansk­a proffsidro­tten hävdade bland annat NFLägarna i sten i åratal att huvudskado­r inte är ett problem inom sporten. Efter gedigen och objektiv forskning tvingades de krypa till korset. Huvudskado­rna är ett enormt problem i amerikansk fotboll.

Den europeiska varianten av fotboll är tack och lov inte lika fysisk och brutal som den amerikansk­a, men att hjärnskakn­ingar och allvarliga­re skador mot huvudet inträffar är ingen nyhet. Och problemet kommer inte att försvinna. Snarare tvärtom då evolutione­n går sin gång. Bättre tränade spelare är både snabbare och starkare. Då blir smällarna hårdare. Och riskerna ökar.

Här krävs ett vattentäta­re reglemente och en standardis­erad process. Huvudskado­r är alltid allvarliga och även om en spelare verkar ok ska smällar mot huvudet alltid behandlas med största respekt. Får du en smäll spelar du inte vidare, oavsett insatserna. Här borde Fifa ryta till. Annars slutar det här i tragedi. Väldigt snart.

Debatt har förts och röster har höjts för att lagen ska kunna byta in extra spelare i fall av huvudskado­r. Ofattbart att inte den regeländri­ngen redan klubbats igenom.

”Huvudskado­r är alltid allvarliga och även om en spelare verkar ok ska smällar mot huvudet alltid behandlas med största respekt.”

JONAS VON WENDT

reporter

 ??  ?? BREDSIDAN
BREDSIDAN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland