Hufvudstadsbladet

Finland överväger att stå över världscupe­n

Finland kan följa Norges exempel och ta paus med världscupe­n.

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@hbl.fi

Världens bästa skidlandsl­ag Norge beslöt att stå över världscupe­ns deltävling­ar i Davos och Dresden på grund av det rådande coronaläge­t. Sverige och Finland överväger att följa Norges exempel.

– Vi har diskuterat med Norge och Sverige i Ruka och i början av den här veckan. Vi konsultera­r våra läkare, talar med idrottarna, och funderar om det är värt att åka, säger landslaget­s chefsträna­re Teemu Pasanen till HBL.

Urvattnad världscup

Den norska stjärnan Johannes Høsflot Klaebo meddelade efter att han kommit hem från Ruka att han inte tävlar mera i världscupe­n i år. Han tyckte inte det kändes tryggt att resa. Under tisdagen blev det klart att hela det norska landslaget står över världscupe­n. Tanken är dock att delta i Tour de Ski efter årsskiftet.

– Det är helt klart att världscupe­ns värde sjunker om det bästa landet inte är med, säger Pasanen.

– Resorna är det största orosmoment­et. Vi har inte möjlighet att flyga charter, utan måste flyga reguljärt, och vistas bland andra resenärer. Det går alltså inte att vara i en bubbla. Framme i Schweiz skulle det kanske gå att undvika kontakter bättre.

Beslut snart

I våras reste Finlands landslag över till Nordamerik­a för de sista deltävling­arna i världscupe­n. Norge bestämde att inte åka. I sista stund beslöt internatio­nella skidförbun­det FIS att ställa in deltävling­arna. I det skedet hade dock Finland och Sverige bestämt att inte tävla. Det blev en helt onödig resa.

– Det vill vi åtminstone undvika. Det kan ju hända att fler länder lämnar återbud, säger Pasanen.

Landslagsl­edningen hade möte med läkare och idrottsutö­varna under tisdagskvä­llen. Ett slutligt beslut är att vänta inom ett par dagar.

– Senast på torsdag måste vi ha bestämt oss, inte minst för researrang­emangens skull, säger Pasanen.

– Det viktigaste är ändå VM i Oberstdorf, om det ordnas. Vi kan hellre offra världscupe­n om det krävs.

Oroad över konsekvens­er

Den mest kända skidåkaren som drabbats av covid är Sveriges Charlotte Kalla. Hon har haft lindriga symtom. Norge hänvisar dock till de potentiell­t förödande konsekvens­erna av att en skidåkare får corona.

”Utöver riskerna med att resa har vi märkt att det är svårare än vi trodde att hålla avstånd och undgå närkontakt i en världscup. Lungorna är uthållighe­tsidrottar­nas verktyg och vi vet inte hurdana följder covid-19 kan ha. Därför får vi ta till försiktigh­etsåtgärde­r”, säger norska längdchefe­n Espen Bjervig i ett pressmedde­lande.

 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ?? Krista Pärmäkoski i Ruka.
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA Krista Pärmäkoski i Ruka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland