Hufvudstadsbladet

Melankolis­k promenad längs dimmiga pianostiga­r

Janáčeks pianomusik är lika originell som expressiv musik. Sanna Vaarnis tolkningar bjuder på en hel del värdefulla insikter. KLASSISKT

- MATS LILJEROOS kultur@hbl.fi

Leos Janáčeks solopianop­roduktion är inte stor – den ryms på en dubbelCD – men de tre mest kända verken hör till det tidiga 1900-talets mest personliga alster. Sviten På en igenvuxen stig (Första häftet) har fått något av kultstatus och Sonata 1.X.1905 samt sviten I dimman (1912) håller i det närmaste samma nivå.

Det är frågan om lika originell som expressiv musik; ömsom djupt melankolis­k, ömsom nyckfullt kapriciös, och den enda egentliga förebilden är Liszts sena pianoprodu­ktion.

Det finns ett antal inspelning­ar med Janáčekele­ven Rudolf Firkusný som vägvisare och, bland andra, Leif Ove Andsnes och Charles Owen som lyhörda lärjungar. Pianolekto­rn vid Esbo musikinsti­tut, Sanna Vaarni, bugar dock inte onödigt djupt för företrädar­na och hennes tolkningar bjuder på en hel del värdefulla insikter.

Grundtonen förefaller överlag lyriskt introvert och man kunde ha tänkt sig ett mer impulsivt grepp med betoning på musikens improvisat­oriska drag. Det betyder dock inte att Vaarnis läsningar inte vore emotionell­t givande. Anslagspal­etten är bred, fraseringe­n levande och på det hela taget tycks Vaarnis känsla för estetiken vara djupt och uppriktigt upplevd.

Ett rejält minus måste dock ristas för det spartanska texthäftet. Inga närmare uppgifter står att finna om Heikki Savolainen­s inspelning, som är gjord i Träskända kyrka och vars diskantreg­ister klingar onödigt grumligt, och verkpresen­tationen finns enbart på italienska.

Man har med andra ord inte tänkt sig någon spridning utanför det italienska skivbolage­ts hemland – vare sig i pianistens eller tonsättare­ns hemland eller över huvud taget internatio­nellt.

 ??  ?? Leos Janáček:
Sonata 1.X.1905, I dimman, På en igenvuxen stig. Sanna Vaarni, piano. (EMA Vinci)
Leos Janáček: Sonata 1.X.1905, I dimman, På en igenvuxen stig. Sanna Vaarni, piano. (EMA Vinci)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland