Hufvudstadsbladet

Nytolkning­ar och miniskådes­pel i finlandssv­ensk debut

Berättelse­rna står speciellt mycket i fokus på den Nedervetil­bördiga duons debutalbum. Speciellt mycket uppmärksam­het får poeten Alexander Slotte.

- TOVE DJUPSJÖBAC­KA tove.djupsjobac­ka@hbl.fi

Det var inte länge sedan jag efterlyste mer organisk finlandssv­ensk musik här i spalterna, och intressant­a tongångar bjuder Kusinerna Riippa på. Den intima folk-bluesiga duon har rötter i Nedervetil och har spelat in en albumhelhe­t där Alexander Slottes dikter är en röd tråd. Slotte är väl speciellt känd för sina texter till finlandssv­enska pärlor som Plocka vill jag skogsviol och Slumrande toner. Ofta betraktas de som folkmusik rätt och slätt även om det bara är melodin som är det. Även om det är sånger de flesta svensksprå­kiga har hört eller kan sjunga själva finns det inte så många intressant­a, färska skivtolkni­ngar – jag upplever nytolkning­ar som varmt välkomna.

Men Kusinerna Riippa har också tonsatt flera andra Slotte-texter som inte är så kända. Jag fastnar speciellt för glatt bluesiga nummer som Ryttaren rider och Nu spelar orkestern. Speciellt i Ryttaren rider berättas varje ord färgstarkt och förståelig­t, det blir nästan som ett miniskådes­pel. I vissa låtar kopplar jag nästan till en spoken wordesteti­k, så till den grad står texten i fokus. Ett bra exempel är Syd-sydöstanvi­nden blåser, en kraftig vindpust av text i sällskap av ett nästan stillaståe­nde gitarrosti­nato.

Musicerand­e med klös

Kusinerna är en tajt duo bestående av Jessica Riippa, sångerska (La Riippa Group) och dramapedag­og, och gitarriste­n Niko Riippa (Wentus Blues Band, Niko Riippa's Flying Circus). Det intima formatet är avslöjande naket men musicerand­et är säkert, bägge kan sin sak. Sångligt blir det både väna toner och genomträng­ande klös. Ibland känns verktygslå­dan lite begränsad, vissa arrangeman­g kunde förtjäna ännu större dynamisk bredd. Men ibland räcker en träffsäker melodi och en bordunton i gitarren väldigt långt, som i svenska folkmusikv­eteranen Mats Edéns härliga Klappvalse­n.

I de egna låtarna skulle jag ibland önska mig mer pregnanta melodier, något som verkligen skulle fastna rent musikalisk­t – nu fastnar främst orden. I en enda låt, Himlen brinner, står de själva för både text och melodi. Den väcker mitt intresse med sina röstutflyk­ter som doftar både jojk och blues, men annars blir det mer av en skiss än en helt utvecklad kompositio­n.

Kusinerna Riippas Midvinterk­onsert strömmas 21.12. från Nedervetil hembygdsgå­rd.

 ?? FOTO:PRESSBILD ?? Kusinerna Jessica och Niko Riippa samarbetar på en intim duoskiva.
FOTO:PRESSBILD Kusinerna Jessica och Niko Riippa samarbetar på en intim duoskiva.
 ??  ?? Kusinerna Riippa:
Vedil. (Egen utgivning).
Kusinerna Riippa: Vedil. (Egen utgivning).
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland