Hufvudstadsbladet

Där folkrock och psykedelik­a möts

Lykantropi tar oss tillbaka till 1970-talet i sin charmerand­e musikbrygd med skogsstämn­ing. FOLKROCK

- HENRIK JANSSON Kultur@hbl.fi

Den svenska folkrockgr­uppen Lykantropi lägger på tredje albumet Tales To Be Told grunden för sin

musik via en luftig, varm och mångbottna­d ljudbild.

Många lager läggs på varandra med organiska instrument – tvärflöjte­n har en viktig roll – samtidigt som de manliga och kvinnliga rösterna för en fortgående dialog. Och försångare­n får hela vägen stöd av en välarrange­rad bakgrunds- och stämsång från de övriga i bandet.

Den musik som då föds vilar på en stabil folkrockbo­tten, men kryddas också med inslag av psykedelik­a. Rötterna leder tillbaka till 1970-talet och grupper som Jethro Tull eller Blue Öyster Cult, men jag kommer också att tänka på det Midlake gjort på 00-talet.

Jämnstarkt eller jämntjockt?

Efter att ha lyssnat några gånger är det i första hand inte de enskilda låtarna jag minns, utan den starka och efterhand växande helheten samt det täta samspelet inom bandet. Något utfyllnads­material finns här inte, fast kanske heller inte några riktiga klassiker.

För den som inte är så bekväm med själva genren kan musiken då till och med kännas jämntjock, men om man uppskattar folkrock med skogsstämn­ing blir avsaknaden av drastiska variatione­r inget problem – speciellt som det i varje låt ändå finns en säker rörelse framåt.

Och så är My Shaolins sång så emotionell­t laddad och förförisk att redan den gör det svårt att slita sig loss. Melodierna­s tunga melankoli sitter som gjuten i hennes uttryck.

 ??  ?? Lykantropi:
Tales To Be Told (Despotz)
Lykantropi: Tales To Be Told (Despotz)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland