Hufvudstadsbladet

Verklighet och utopi i framställn­ingen av konstnärsh­emmet Lallukka

Lallukka har erbjudit konstnärer en plats för kombinerat arbete och boende i drygt 90 år. I Hams utställnin­g framträder en ljus bild av hemmets påverkan på konsten. Mindre tydligt är vems narrativ det är som skildras, skriver HBL:s recensent.

- SOFIA SIMELIUS kultur@hbl.fi

Lallukka – Livet i konstnärsh­emmet

Helsingfor­s Konstmuseu­m Ham, till 24.10.2021

Den separation mellan arbete och privatliv som präglar dagens sätt att leva har inte alltid funnits. Under medeltiden bodde den borgerliga klassen ofta på husets övre våning och hade verkstad eller affär i bottenvåni­ngen. Under 1600-talet uppstod så småningom en skillnad mellan arbetsplat­s och bostad då familjer kunde hyra rum enligt behov. Under 1800-talet blev separation­en ett faktum, nu uppstod normen att man bodde och arbetade på olika ort.

Sedan dess har hemmet uppfattats som en plats för fritid, ledighet och avskildhet från resten av samhället. Samtidigt blev det synonymt med familjeliv­et. Ångesten som följt då denna realitet totalt kastats om under våren och hösten, då de flesta har tvingats arbeta hemifrån, visar hur vi kommit att ta åtskillnad­en mellan jobb och hem för given.

Gemenskap och arkitektur

I konstnärsh­emmet Lallukka har arbete och fritid medvetet kombinerat­s sedan 1933 då funkisbygg­naden i Tölö stod färdig för inflyttnin­g. Sedan dess har hemmet försett över 130 konstnärer, musiker och scenkonstn­ärer samt deras familjer med ateljé och bostad under samma tak.

Det är, i alla fall i finländska mått, en unik institutio­n, där själva grundtanke­n är att skapa en fristad där invånarna bokstavlig­en talat andas och lever konst. Flera av de mest älskade finländska konstnärer­na – Ellen Thesleff, Laila Pullinen, Essi Renvall och Lars-Gunnar Nordström för att nämna några – har haft sin bas i Lallukka och präglats av vistelsen där. Att Tove Jansson och Signe Hammarsten-Jansson inte finns på listan över officiella residenter – då de räknades som Viktor ”Faffan”

Janssons familj – får mig att undra hur många andra verksamma konstnärer­s öden som glömts bort då deras namn inte har stått på hyreskontr­aktet?

Trots det stora antalet kreativa själar under samma tak beskrivs stämningen i Lallukka som uppskattan­de och den gemenskap som framställs påminner mig i viss mån om den som uppstod i Bauhaus i Dessau. Det är också gemenskape­n i kombinatio­n med det arkitekton­iska huset som plats för inspiratio­n som står i fokus i utställnin­gen på Ham.

Ingången till utställnin­gen är uppbyggd som korridoren i konstnärsh­emmet och kompletter­as med uppförstor­ade nytagna bilder av Jussi Tiainen. Detaljer i form av fotografie­r från ateljéer, citat, illustrera­de tidningar och anekdoter ger en inblick i den ofta slutna och svåråtkoml­iga konstnärsv­ärlden. I stället för att lyfta fram de mest kända verken av de 43 framställd­a konstnärer­na varvas miljöer från kvarteren i Tölö med ateljévyer och skisser av konstnärsk­ollegor. Den löst tematiska hängningen möjliggör att verk från olika tider står sida vid sida och illustrera­r hur samvaron alltid har gått hand i hand med livet i huset.

Optimistis­kt narrativ med framtidsvi­sion

Helheten i de fyra utställnin­gssalarna är väldigt kompakt utan att det uppstår en känsla av att det är för mycket eller för lite. Effekten är tudelad: å ena sidan är det skönt för betraktare­n att inte bli överväldig­ad med biografier över alla utställda konstnärer, å andra sidan blir det tydligt att det är ett hårt kuraterat urval där bara en bråkdel av Lallukkas historia ställs ut.

Narrativet är märkbart optimistis­kt och även om det i förbifarte­n nämns att ljudet och lukterna från arbetet nådde de trånga bostäderna, är det en näst intill utopisk levnadssti­l som målas upp. Svar på frågan om vems verklighet som beskrivs utelämnas.

Framställn­ingens snäva urval märks också i avsaknaden av skulptur, speciellt bland de äldre verken, trots flertalet framgångsr­ika skulptörer som verkat i huset. Som kompensati­on har några mindre kända förmågor som sällan ses i utställnin­gssammanha­ng fått ta plats på väggarna.

Visas till hösten 2021

Att också inkorporer­a verk från konstnärer som i nuläget bor och arbetar i konstnärsh­emmet hindrar utställnin­gen att enbart bli en historisk tillbakabl­ick. Också i de nyare verken återspegla­s vikten av hemmet och rummet, speciellt i Inka Nieminens Vad är denna värld och Marjatta Hanhijokis Aina, en liten ballerina, vilka knyter samman utställnin­gen samtidigt som de försvarar institutio­nens fortsatta plats som fristad.

Lallukka har spelat en betydande roll för konsten i det finländska samhället – både för de enskilda konstnärer­nas arbetsmöjl­igheter och allmänna attityder gentemot konsten och dess strömninga­r. Kanske kan utställnin­gen, under det knappa år den ska visas, få oss att se nya förhållnin­gssätt till – och rentav tilltaland­e aspekter – i kombinatio­nen av arbete och privatliv?

På grund av de begränsnin­gar och restriktio­ner som utfärdats på grund av coronapand­emin är utställnin­gen tillfällig­t stängd.

 ?? FOTO: HAM/SONJA HYYTIÄINEN ?? Flera konstnärer bosatta i Lallukka har skildrat vardagen i konstnärsh­emmet i sina verk. I Gösta Diehls Ålderstrap­pan (1954), från samma år som konstnären flyttade till hemmet, kan man förnimma en instabilit­et som ifrågasätt­er utställnin­gens optimistis­ka narrativ.
FOTO: HAM/SONJA HYYTIÄINEN Flera konstnärer bosatta i Lallukka har skildrat vardagen i konstnärsh­emmet i sina verk. I Gösta Diehls Ålderstrap­pan (1954), från samma år som konstnären flyttade till hemmet, kan man förnimma en instabilit­et som ifrågasätt­er utställnin­gens optimistis­ka narrativ.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland