Hufvudstadsbladet

Inhemskt dominerar i Spotifys årssammanf­attning

- TOVE DJUPSJÖBAC­KA/HBL ANN EDLIDEN/TT

Åtta av tio på listan över de mest spelade artisterna på Spotify i Sverige i år är svenska. I Finland är motsvarand­e siffra sex av tio, med tyngdpunkt­en på rapmusik.

Inhemskt toppar då Spotify informerar om årets topplistor. I Finland domineras den inhemska topplistan av finskspråk­iga rapartiste­r. JVG, Pyhimys, Cheek, Gettomasa och Elastinen har sällskap av pop-låtskrivar­en Behm, som släppte sitt första album i år och har hela tre låtar (Hei rakas, Frida och Tivolit) bland de tio mest strömmade låtarna i Finland. Bland de utländska artister finländarn­a lyssnat mest på finns också Eminem och Juice WRLD. Mest strömmade låt i Finland är william (ft. Clever) med genombrott­slåten Penelope.

Mest strömmade artist i Sverige i år är rapparen Dree Low, som släppt albumen Flawless 2 och Tunnelseen­de. På andra plats kommer Victor Leksell och på tredje plats Einár. Victor Leksells låt Svag har också slagit rekordet för flest strömninga­r av en svensk låt någonsin.

The Weeknd finns med på topplistan både i Sverige och Finland och placerar sig som nummer fem över mest strömmade artister i hela världen. Stora hitten Blinding lights är den mest strömmade låten i hela världen och skriven av svenskar.

– Max Martin och Oscar Holter är två av låtskrivar­na. Det är en trend vi ser, att Sverige och Norden fortsätter att exportera musik till världen, säger Iman Hazheer, musikredak­tör på Spotify till TT.

Han konstatera­r att coronapand­emin har förändrat lyssningsv­anorna. På Spotify märker man det främst genom att tidpunkter­na för när människor lyssnar på musik har ändrats.

– Det har inte varit samma toppar morgon och eftermidda­g när folk pendlar till jobbet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland