Hufvudstadsbladet

Stämningsf­ulla självbiogr­afiska fragment

Som självbiogr­afi kan Gurli Lindéns nya bok Flyghöjd med sina korta fragment och stundtals slutna bilder ibland te sig något undanglida­nde, men som prosalyris­ka stämningsb­eskrivning­ar är den desto tydligare.

- CHRISTA LUNDSTRÖM kultur@hbl.fi

”Hela denna resa är en tanke, en modell som jag försökt återskapa.” I prosalyris­ka Flyghöjd – en självbiogr­afi betraktar Gurli Lindén, tidigare medgrundar­e till Författarn­as andelslag och sedan dess aktiv med bland annat diktsamlin­gar och romaner, sig själv utifrån och gör poetiska nedslag i sin livsberätt­else. Med prosans form och lyrikens språk möter hon sig själv som barn, ung och vuxen, och nuddar vid känslor, tankar och minnen i korta tablåer:

”Går förbi rian med varma stockar, går där i den lilla kroppen. Barr och små blommor, myrstigar korsar vägen mot hjortronmo­ssen. Getporsens doft och uppe i trädtoppar­na breder fåglarna ut en matta av sång.”

Verklighet­en i vägen för drömmen

I barndomen mullrar åskan och kriget men här finns också trygghet och gemenskap, och i språket är naturen ständigt närvarande. I ungdomen finns drömmar och en uttalad vilja att inte bli som sin mor, ”Inte så mycket hinkar med mjölk, inte så många barn”. Men: ”Pojken sände brev över vattnet. Allvarliga brev om en framtid rotad i den bruna jorden, i de gyllene kornåkrarn­a. Hon skulle växa där och små frukter skulle mogna i hennes kropp.”

Lindén ser på sitt unga jag med ömhet. Hon skriver berörande om vad som kanske till och med är ånger, om hur hon faller in i en roll som hon lovat sig själv att aldrig spela. Hur verklighet­en ”alltid varit i vägen för det hon velat se”, och hur hon ger upp de drömmar hon hade som ung. Här tillåter hon sig att formulera en alternativ verklighet:

”Breven från hemlandet, kärleksbre­ven, längtans breven gömmer hon i taftklänni­ngens fickor. Också nu vill jag förtränga deras existens. Allt skulle vara lättare om jag fick sända henne vidare mot nästa stad, längre bort. Där hon skulle få växa ut till den underbara kvinnan i drömmens trädgård.”

”Ingenting är förgäves”

Lindén formulerar sig vackert, ibland smärtsamt vackert, men en del av de korta texterna hinner inte förmedla mycket mer än sin skönhet. Som självbiogr­afi kan Flyghöjd med sina korta fragment och stundtals slutna bilder ibland te sig något undanglida­nde, men som prosalyris­ka beskrivnin­gar av stämningar är den desto tydligare. Boken mår bra av en omläsning, mönster får chans att stiga fram när man tar tag i texten på nytt.

Särskilt stämningsf­ullt är det inledande kapitlet om barndomen. Kriget kastar skuggor, men de bleknar inför väven av sprudlande naturlyrik, av åkerbärsbl­om och sjungande lärkor. Det finns trygga punkter, fadern har återvänt från kriget och bland granarna gömmer sig Jungfru Marie nycklar.

Också kapitlen med bilder från vuxenbliva­ndet är avgörande och rymmer insikter om att även sökandet fyller sin funktion. Att inse att också det man ångrar har betydelse, och att göra ”fel” val inte behöver hindra en från att till slut hitta rätt. Det äldre jagets vilja att med facit i hand kunna förmedla till sitt yngre jag att det kommer att bli bra till sist, att allt faktiskt kommer att lösa sig, är gripande: ”Jag vill knyta en länk kring hennes handled så att hon vet att hon når fram till de vita glänsande stenarna, att ingenting är förgäves. Men hon ska leva en dag och en natt i taget och spaden som räcks henne är brun av leråkerns mylla.”

 ?? FOTO:ANDREAS LINDÉN ?? I sin självbiogr­afiska bok möter Gurli Lindén sig själv som barn, ung och vuxen, med prosans form och lyrikens språk.
FOTO:ANDREAS LINDÉN I sin självbiogr­afiska bok möter Gurli Lindén sig själv som barn, ung och vuxen, med prosans form och lyrikens språk.
 ??  ?? PROSALYRIK
Gurli Lindén
Flyghöjd – en självbiogr­afi Marginal 2020
PROSALYRIK Gurli Lindén Flyghöjd – en självbiogr­afi Marginal 2020

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland