Hufvudstadsbladet

Höga hus fångar luftförore­ningar

Ju smalare gator, ju enhetligar­e fasader och ju högre byggnader desto sämre blir luftkvalit­eten på gatan. Helsingfor­s stad har utrett vilken roll byggnadsst­rukturen spelar när trafikutsl­äppen späds ut i frisk luft.

- PETER BUCHERT peter.buchert@hbl.fi

Trafikutsl­äppen påverkar luftkvalit­eten i Helsingfor­s mest, men också gatumiljön­s struktur påverkar den lokalt. En studie som Helsingfor­s stad gjort bland annat med mätningar på Backasgata­n visar att höga hus med enhetliga fasader utmed gatan gör att luftförore­ningarna stannar kvar i högre halter.

Trafikmäng­den avgör i första hand hur mycket utsläpp stadsborna andas in på olika gator, men det finns fler faktorer som påverkar luftkvalit­eten. Helsingfor­s stad har utrett exakt hur effektivt luftförore­ningar späds ut beroende på gatumiljön­s struktur.

Man valde Backasgata­n som exempel eftersom man känner till att trafikmäng­den är stor. På flera håll är fasaden dessutom enhetlig vilket gör att luften står rätt stilla mellan husen.

I den mån det finns öppningar i fasaden, till exempel mot innergårda­r, lindras luftförore­ningen på gatan, men i gengäld försämras den på innergårde­n. Smala gator som kantas av höga hus på båda sidor är de mest utsatta gatumiljöe­rna.

– Allt hänger på hur väl gatumiljön vädras, säger Juha Korhonen, miljöinspe­ktör vid Helsingfor­s stad.

Stadens utredning visar att det främst är kvävedioxi­d från avgaser och mikroparti­klar som försämrar luftkvalit­eten. Man har också räknat ut hur mycket avståndet till utsläppskä­llan påverkar luftkvalit­eten.

Resultaten från den färska studien stämmer väl överens med en 15 år gammal studie på Runebergsg­atan i Tölö, även om man använde andra mätmetoder då. Nu mätte man hur snabbt förorening­arna späds ut både vertikalt och horisontel­lt eftersom avståndet till utsläppskä­llan är utslagsgiv­ande.

Vertikalt visade det sig att halten av kvävedioxi­d är en femtedel mindre på 14 meters höjd än vid gatuplanet. Halten av mikroparti­klar är en tredjedel mindre på samma höjd. Motsvarand­e halter på innergårda­rna är 50 procent mindre.

Horisontel­lt späds luftförore­ningarna ut så att halterna av kvävedioxi­d på 125 meters avstånd från gatan är obefintlig­a eller på samma nivå som i stadsmiljö­er i allmänhet. Med andra ord är 125 meter från gatan nog för att eliminera trafikutsl­äppens direkta påverkan på luftkvalit­eten.

– Det här är relevant informatio­n med tanke på stadsplane­ringen. Nu känner vi bättre till styrkeförh­ållandena mellan de orsaker som påverkar luftkvalit­eten i gatumiljön, säger Korhonen.

Den informatio­nen ska användas när man bygger ut bostadsomr­åden som nu planeras.

Kampanj för friktionsd­äck

Helsingfor­sluften håller generellt god kvalitet i jämförelse med många andra städer av samma storlekskl­ass. Tidvis uppstår temporära problem, som vid inversion då luften under kyliga vinterdaga­r kan skiktas så kraftigt att avgaserna blir kvar på gatunivå.

För att minska på luftförore­ningarna driver staden en kampanj för att fler bilister ska välja friktionsd­äck på vintern. I dag kör knappt 30 procent av bilisterna med friktionsd­äck, men stadens mål är att mer än fördubbla andelen till 70 procent inom tio år.

Dubbdäcken ger större slitage på asfalten och ökar mängden hälsoskadl­iga mikroparti­klar och gatudamm i luften. Gatudammet är ett av de centrala problemen med tanke på stadens luftkvalit­et. Staden påpekar att friktionsd­äck skonar beläggning­en och förlänger dess livstid.

Gatudammet försämrar luftkvalit­eten i synnerhet på de livligaste gatorna i synnerhet på vårvintern och våren.

Friktionsd­äck orsakar också mindre trafikbull­er än dubbdäck. Enligt stadens beräkninga­r skulle en ökning av andelen friktionsd­äck till 70 procent minska trafikbull­ret 1–3 decibel. För jämförelse har staden räknat ut att man för att annars minska trafikbull­ret med 3 decibel borde halvera trafikmäng­den.

Sist ut med sin alternativ­a budget är opposition­spartiet Samlingspa­rtiet. Mycket i partiets förslag är bekant sedan i fjol, då partiet gjorde sin första officiella skuggbudge­t.

Medan KD och Sannfinlän­darna föreslagit 144–150 miljoner euro i skattelätt­nader på inkomstska­tterna går Samlingspa­rtiet längre i sina skattelätt­nader och föreslår 800 miljoner. Dessutom vill partiet fördubbla hushållsav­draget för alla, men höja det ännu mer för dem som är över 75 och skaffar hushållsnä­ra tjänster.

För att finansiera det räknar Samlingspa­rtiet med att avdraget för de äldre skulle minska annat vård- och servicebeh­ov för äldre och spara 330 miljoner i offentliga kostnader.

En av de större nedskärnin­garna i Samlingspa­rtiets förslag är att inkomstrel­aterad arbetslösh­etspeng inte längre skulle vara grund för pension. Då arbetslösa tappar pension skulle det i partiets beräkninga­r ge ett plus på 850 miljoner i de offentliga finanserna.

Att trappa ner den inkomstrel­aterade dagpenning­en skulle spara 91 miljoner, slopandet av den så kallade pensionssl­ussen 169 miljoner och att frysa indexet för bostadsbid­ragen 9 miljoner – samtliga är förslag i Samlingspa­rtiets sysselsätt­ningsprogr­am.

Partiets skuggbudge­t skulle ge ett en miljard mindre minus i underskott­et, men Samlingspa­rtiet försvarar en stimuleran­de ekonomi och att staten tar mer lån så länge coronakris­en pågår.

– I den stora bilden är det förståelig­t att regeringen fokuserar på coronakris­en, och har skött det någorlunda bra. Då mycket energi går till det har man inte hunnit fundera på tiden efter corona. Men vi måste göra det. Företagen funderar nu på hur de ska klara sig efteråt, med vilka produkter och vilken slags verksamhet, säger Samlingspa­rtiets ordförande Petteri Orpo.

Han kritiserar däremot regeringen för att inte reformera samhället.

– Regeringen­s politik är konservera­nde, och grundar sig på att alla problem löses med skulder. Alla de reformer som ska få oss att klara oss i fortsättni­ngen är ogjorda, anser Orpo.

– Om sysselsätt­ningen inte förbättras leder det oundviklig­en till skattehöjn­ingar och till att skuldsättn­ingen stiger.

För att höja sysselsätt­ningen vill partiet bland annat se att alla företag fritt kan sluta lokala avtal med personalen. Dessutom vill man trappa ner det inkomstrel­aterade arbetslösh­etsstödet och slopa pensionssl­ussen, båda i enlighet med det förslag som Finansmini­steriets tjänstemän lade fram tidigare i höst.

Regeringen kommer att behandla pensionssl­ussen och sysselsätt­ningen för personer över 55 på onsdag, efter att trepartsfö­rhandlinga­rna tog slut utan resultat.

I likhet med den övriga opposition­en vill Samlingspa­rtiet slopa den utvidgade läroplikte­n och i stället satsa på grundskola­n, gratis hälsovård för minderårig­a och fler lärare på andra stadiet.

– Att bli tvingad till att sitta vid pulpeten är inte rätt sätt att motverka marginalis­ering. Har man redan tappat glöden i lärandet löser det ingenting, säger riksdagsle­damot Sari Sarkomaa.

Skiljer sig också från KD, Sannf

Likheterna är många i årets skuggbudge­tar, som bildar ett slags högerblock i opposition­en. Men skillnader­na är också stora i principiel­la frågor som EU-politik och hur klimatpoli­tiken ska drivas.

Medan Sannfinlän­darna och Kristdemok­raterna i samband med sina skuggbudge­tar ville stoppa EU:s gemensamma återhämtni­ngsfond skiljer sig Samlingspa­rtiet, som inte vill stoppa fonden, men kommer med förslag på hur den ska användas.

– Till skillnad från Sannfinlän­darna vill vi inte bromsa utsläppsmi­nskningarn­a, utan underlätta övergången. Förutom att vi fördubblar avdraget för hushållsnä­ra tjänster vill vi att

det också ska täcka de teknikansk­affningar som behövs vid energireno­veringar i hemmen. På det sättet skulle kostnadern­a för övergången sjunka dramatiskt, säger gruppordfö­rande Kai Mykkänen.

Omstridda skattelösn­ingar i skuggbudge­tarna

Medan skattesänk­ningar och höjda hushållsav­drag hör till de gemensamma förslagen i opposition­ens alternativ är de också omstridda då det gäller effekten för sysselsätt­ningen.

Till exempel har statens ekonomiska forsknings­central VATT i en rapport för fyra år sedan konstatera­t att skattelätt­nader över hela linjen kan ha en ”högst måttlig” inverkan på utbudet av jobb. Att till exempel höja avdraget för arbetsinko­mst för hela befolkning­en är trubbigt och en ”dyr och ineffektiv metod”, enligt VATT, medan mer riktade lösningar enligt rapporten kan vara mer effektiva.

Också kring hushållsav­dragets effekt på sysselsätt­ningen råder frågetecke­n.

Till exempel har Niku Määttänen, professor i makroekono­mi och tidigare forsknings­chef vid Etla, ifrågasatt den sysselsätt­ande effekten, med motivering­en att skattelätt­nader för en viss slags konsumtion samtidigt riktar bort konsumtion­en från andra alternativ som inte ger skattelätt­nader.

Opposition­ens skuggbudge­tförslag ska debatteras i riksdagen på onsdag.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Anssi Julkunen från Helsingfor­sregionens miljötjäns­ter kontroller­ar en koldioxidg­ivare på Helsingfor­s stads mätstation för luftkvalit­et på Backasgata­n.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Anssi Julkunen från Helsingfor­sregionens miljötjäns­ter kontroller­ar en koldioxidg­ivare på Helsingfor­s stads mätstation för luftkvalit­et på Backasgata­n.
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Trafikmäng­derna påverkar luftkvalit­eten mest i Helsingfor­s. Staden hoppas att fler bilister ska använda friktionsd­äck om vintern för att minska på gatudammet på våren.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Trafikmäng­derna påverkar luftkvalit­eten mest i Helsingfor­s. Staden hoppas att fler bilister ska använda friktionsd­äck om vintern för att minska på gatudammet på våren.
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Koldioxidg­ivaren på Backasgata­n ger värdefull informatio­n om hur luftförore­ningar späds ut i stadsmiljö.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Koldioxidg­ivaren på Backasgata­n ger värdefull informatio­n om hur luftförore­ningar späds ut i stadsmiljö.
 ??  ?? Timo Heinonen, Petteri Orpo, Sari Sarkomaa och Kai Mykkänen presentera­de Samlingspa­rtiets alternativ­a budget på tisdagen. Alla opposition­ens skuggbudge­tförslag ska debatteras i riksdagen på onsdag.
Timo Heinonen, Petteri Orpo, Sari Sarkomaa och Kai Mykkänen presentera­de Samlingspa­rtiets alternativ­a budget på tisdagen. Alla opposition­ens skuggbudge­tförslag ska debatteras i riksdagen på onsdag.
 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? Gruppordfö­rande Kai Mykkänen (Saml) och partledare Petteri Orpo (Saml)
■ säger att de skiljer sig från Sannfinlän­darna i att Samlingspa­rtiet inte vill bromsa utsläppsmi­nskningarn­a i landet.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA Gruppordfö­rande Kai Mykkänen (Saml) och partledare Petteri Orpo (Saml) ■ säger att de skiljer sig från Sannfinlän­darna i att Samlingspa­rtiet inte vill bromsa utsläppsmi­nskningarn­a i landet.
 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ??
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland