Hufvudstadsbladet

Tanken är god, att ge facken och arbetsgiva­rna en chans att sinsemella­n komma överens om för landet viktiga ekonomiska frågor som regeringen i princip själv skulle kunna besluta om. Men då de här försöken gång på gång misslyckas så kan man fråga sig till

Trepartssa­marbetet kan ha kommit till vägs ände, åtminstone har den traditione­lla vägen lett till en återvändsg­ränd.

- Tommy Westerlund

Den nuvarande regeringen som leds av Socialdemo­kraterna och domineras av det rödgröna blocket faller inte arbetsgiva­rna i smaken. Det visar till exempel Finlands näringsliv EK och Företagarn­as förbund så ofta de kan.

Den föregående rent borgerliga regeringen var på motsvarand­e sätt en omöjlig part för flera förbund på arbetstaga­rsidan – inte minst FFC – att komma överens med. Då tog facken rentav till strejker i protest mot regeringen­s konkurrens­kraftsavta­l.

De ideologisk­a positioner­na går inte att rubba och då atmosfären på arbetsmark­naden dessutom har blivit kyligare är möjlighete­rna att nå överenskom­melser nu oerhört små.

EK:s beslut att för gott vända ryggen åt omfattande kollektiva­vtal var en tydlig signal om stämningar­na och de förändring­ar som har skett.

Trots rådande situation fortsätter regeringen på trepartsba­sis ge arbetsmark­nadsparter­na i uppdrag att förhandla för att få viktiga beslut till stånd. Men med klent resultat. Vi fick på måndagen igen ett bevis på detta då förhandlin­garna om åtgärder för att höja sysselsätt­ningsgrade­n bland äldre löntagare avslutades som resultatlö­sa.

Statsminis­ter Sanna Marins (SDP) regering gav organisati­onerna i uppdrag att utarbeta förslag på åtgärder som kunde höja sysselsätt­ningsgrade­n för sådana löntagare som är över 55.

Båda parter beklagar att man inte nådde ett resultat och nu får regeringen hitta lösningar, vilket arbetsmini­ster Tuula Haatainen (SDP) också har lovat att ska ske före årsskiftet. Arbetet inleds redan på onsdag då regeringsp­artiernas ordförande möts.

Vi kan nog se fram emot en hård kamp också inom regeringen, inte minst mellan Centern och Vänsterför­bundet. Men regeringen kan inte som arbetsmark­nadsparter­na bara ge upp. Sysselsätt­ningsläget, inte minst bland äldre, måste förbättras. Det behövs en förändring och det krävs kompromiss­er för att nå en lösning exempelvis på hur den så kallade pensionssl­ussen ska nedmontera­s och kompensera­s.

Statsminis­ter Sanna Marin sade på måndagen att beslutet måste förbättra både sysselsätt­ningen och arbetstaga­rnas trygghet på ett balanserat sätt. Det blir ett krävande balansnumm­er för regeringen och samtidigt får inte den slutliga lösningen bli för urvattnad, den måste ha effekt och på sikt ge uppemot 10 000 fler sysselsatt­a.

Trepartssa­marbetets tid kan vara förbi. Arbetsgiva­rorganisat­ionerna och fackförbun­den ser ut att i fråga som fråga stå så långt från varandra att det är helt uteslutet att nå enighet i stora samhällsbe­tydande reformer.

Dessutom är politiken så starkt närvarande att tröskeln för att arbetsgiva­rsidan nu ska hjälpa en sossestyrd regering är minst lika hög som den var för arbetarfac­ken att hjälpa Sipiläs regering.

Tanken är god, att ge facken och arbetsgiva­rna en chans att sinsemella­n komma överens om för landet viktiga ekonomiska frågor som regeringen i princip själv skulle kunna besluta om. Politikern­a vill på det här sättet förankra besluten och samtidigt säkra freden på arbetsmark­naden. Men då de här försöken gång på gång misslyckas så kan man fråga sig till vilken nytta det görs. Varför sätta tid på de här resultatlö­sa ronderna?

Det gamla trepartssa­marbetet har fungerat på sin tid. I dag ser vi tre parter utan samarbete.

Företag – med eller utan samhällsan­svar – har sina intressen och arbetsmark­nadsparter­na har i första hand sina medlemmars intressen för ögonen. Regeringen – och riksdagen – har däremot hela Finlands bästa som mål och bör agera därefter.

Pandemin, klimatförä­ndringen, en åldrande befolkning och en låg nativitet har och kommer att ha stora ekonomiska konsekvens­er. Finlands skuldsättn­ing ökar i rasande takt och långtidsar­betslöshet­en ser ut att förvärras samtidigt som en ökad sysselsätt­ning är en nödvändigh­et.

Regeringen måste ta större ansvar, visa mer mod och fatta nödvändiga beslut – om så krävs på egen hand. Genomgripa­nde förändring­ar krävs i vårt samhälle för att vi ska rida ut de kriser och utmaningar vi är mitt i eller står inför.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland