Hufvudstadsbladet

Tidig musik är en fruktbar kärna för många slags samarbeten. Quartet Ajaton kryddar sånger av bland annat John Dowland med jazzig röstakroba­tik, gamba, bandoneón och inte minst en crazykling­ande Moog-syntetisat­or – en högintress­ant verktygslå­da i händerna

- TOVE DJUPSJÖBAC­KA tove.djupsjobac­ka@hbl.fi

Tidig musik utgör en givande kärna för många slags samarbeten. De fyra spännande musikerna i Quartet Ajaton är rena drömkombin­ationen, medan nykomlinge­n Ensemble Gamut! på ett naturligt sätt låter finländsk folkmusik speglas i det kontinenta­la Europa.

Även om stora delar av den så kallade tidiga musiken finns bevarad i noter berättar de sällan hela sanningen (om nu någon not över huvud taget gör det).

Att framföra tidig musik innebär i sig många sorters beslut om arrangeman­g, vilka instrument man vill använda, hurdana helheter man vill bygga upp. Råmaterial­et utgör också i sin öppenhet en fungerande utgångspun­kt för många slags samarbeten.

I Quartet Ajaton kombineras den tidiga musiken med en frihet som har sin närmaste hemvist i jazzen. Redan instrument­kombinatio­nen skvallrar om att denna ensemble är något utöver det vanliga. Mia Simanainen­s jazzfärgad­e sång får sällskap av Mikko Perkola på viola da gamba, Henrik Sandås på bandoneón (ett sorts dragspel, mest känt inom den argentinsk­a tangon) och

Kari Ikonen på Moog-syntetisat­or. Samtliga musiker är kända för fördomsfri­tt musicerand­e oberoende av genrer.

På deras andra gemensamma skiva råder en stark frihetskän­sla. Det finns en grundmelod­i att utgå ifrån men annars finns ingen strikt rollindeln­ing, alla bara spelar på av hjärtans lust. Jag njuter speciellt av att man aldrig öser på schematisk­t utan tvärtom sparar en hel del på krutet, lyssnar in varandra och ger plats för dialoger. Ofta är bara hälften av instrument­en i farten samtidigt.

Hungrig efter mer

Repertoare­n är engelskspr­åkig och består till stora delar av John

Dowland, visliknand­e sånger från 1500–1600-talet som tänjer sig till många slags tolkningar. Engelskan passar utmärkt i Mia Simanainen­s mun och texten sitter verkligen vackert. Ibland skulle jag vilja höra henne spänna sin sångliga båge till lite tajtare, intensivar­e klang – nu guppar melodin rent och behagligt på harmoniern­a medan den ibland kunde skära lite djupare sår, speciellt i tragiska nummer som Purcells Didos klagan.

Många sånger är ungefär fyra minuter långa och tar slut alltför tidigt. Att vara hungrig efter mer är i och för sig betydligt bättre än att bli uttråkad. Men med dessa musikerres­urser tänker jag mig att man kunnat vrida och vända på stora delar av materialet ännu mer – lyfta mot skyarna, flyga fritt, slå lite volter och landa tryggt på marken igen. Till exempel är Simanainen en överdängar­e på ordlös sång, speciellt rytmisk sådan, vilket jag gärna hade hört mer av. Hon och Mikko Perkola sjunger också väldigt vackert ihop, det finns alltså många fler verktyg att utforska i denna högintress­anta verktygslå­da.

Välklingan­de debutanter

En annan ensemble som utgår ifrån den tidiga musiken som sin kärna är ambitiösa nykomlinge­n Ensemble Gamut! med sopranen Aino Peltomaa som centralges­talt. Peltomaa har en skir och vacker sopranstäm­ma, god rytm och fina, precisa ornament, och spelar dessutom både harpa och slagverk. Som sällskap har hon ett gäng intressant­a och mångsidiga musiker: Ilkka Heinonen på bland annat stråkharpa och gamba, Juho Myllylä på blockflöjt­er och Marianna Henriksson på cembalo.

Debutskiva­n Ut präglas av ett naturligt och avslappnat musicerand­e. Grundklang­en är både smekande och behaglig, om än ibland lite väl enahanda. Jag blir tacksam då det emellanåt river till med rytmiskt groove och sträv stråkharpa (till exempel Per tropo fede). Ännu fler färger finns säkert att utvinna ur det här redan nu välklingan­de gänget, till exempel skulle jag gärna höra Heinonen sjunga lite också.

I repertoare­n plockar man in medeltids- och renässansm­usik från kontinenta­la Europa och finländsk folkmusik som motvikt. Kombinatio­nen sitter utmärkt väl och flera av musikerna har erfarenhet av bägge genrerna, det känns alltså inte alls långsökt. Variatione­n är tacksam med tanke på texten – då Peltomaa sjunger på finska förmedlas varje ord så mycket starkare än på de andra språken, som flyter lite förbi. Lite kunde man fundera på en klarare röd repertoart­råd att utforska, det känns lite som om man öst ivrigt från både höger och vänster. Vissa spår känns som snuttar, som ännu kunde må bra av att utvidgas och utvecklas vidare.

 ?? FOTO: ANTTI KOKKOLA ??
FOTO: ANTTI KOKKOLA
 ??  ??
 ?? FOTO: ANTTI KOKKOLA ?? Redan instrument­kombinatio­nen i Quartet Ajaton skvallrar om att ensemblen är något utöver det vanliga.
FOTO: ANTTI KOKKOLA Redan instrument­kombinatio­nen i Quartet Ajaton skvallrar om att ensemblen är något utöver det vanliga.
 ??  ?? Quartet Ajaton:
Early Music in the Latest Way. (Alba Records)
Quartet Ajaton: Early Music in the Latest Way. (Alba Records)
 ??  ?? Ensemble
Gamut!: Ut. (Eclipse Music)
Ensemble Gamut!: Ut. (Eclipse Music)
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland