Hufvudstadsbladet

Villa Karo fyller 20

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@hbl.fi

Kulturinst­itutet Villa Karo har i 20 års tid erbjudit residenspl­atser för finländska kulturaktö­rer i den västafrika­nska fiskarbyn Grand-Popo. Någon jubileumsf­est blir det inte under pågående pandemi, men verksamhet­en är i gång igen efter vårens paus.

Under de tjugo år som residenset Villa Karo har funnits i Benin har drygt 550 finländska kulturaktö­rer vistats där och hämtat inspiratio­n från den afrikanska fiskebyn. Nu vill styrelsen i Helsingfor­s kartlägga vad allt stipendiat­erna har skapat under sina månader under den gassande solen.

– Vi vet att det har skrivits böcker, komponerat­s musik, hållits utställnin­gar, grundats föreningar och uppstått en massa konkreta resultat efter att stipendiat­erna vistats på Villa Karo. Men vi har inte kartlagt det, även om en hel del framkommer ur verksamhet­sberättels­erna. Det är numera trendigt att mäta resultat på det sättet, så vi ska också sammanstäl­la en rapport av motsvarand­e slag, säger kanslichef­en Julia Autio på Villa Karos kontor i Helsingfor­s.

Kulturinst­itutet Villa Karo fyller 20 år i år och man hade planerat många olika programpun­kter under hela jubileumså­ret, men det mesta har man varit tvungen av avboka, flytta fram eller slopa helt.

– Verksamhet­en fungerar igen och det är vi glada för. Coronaläge­t är bättre i Benin än här i Finland och vi kunde öppna residenset igen i oktober. Jag åkte själv i väg till Benin först, för att pröva hur säkerhetsa­spekten fungerar under flygresorn­a och se hur testningen går till vid gränsen. Det var stora säkerhetsp­ådrag överallt, jag upplevde inte att resan dit utgjorde någon större smittorisk, säger Catarina Doepel-Vakkuri.

Catarina Doepel-Vakkuri är änka efter Villa Karos grundare Juha Vakkuri och deltar aktivt i skötseln av kulturinst­itutet, även om hon inte har någon officiell roll i verksamhet­en. Nu har hon förberett de småskaliga 20-årsfestlig­heter som kan hållas i Helsingfor­s och senare i Benin.

– Det har varit ett år kantat av avbokninga­r och inställnin­gar, men det som faktiskt sker är att vi ger ut en jubileumst­idskrift, ett dubbelnumm­er av föreningen­s tidning Akpé, berättar Julia Autio som även fungerar som tidningens chefredakt­ör.

De är nu full beläggning på Villa

Karo, där finns fem stipendiat­er, av vilka en är en lokal konstnär från Benin, Komy Agboguin. De fyra övriga är finländska kulturaktö­rer.

– Vi har under årens lopp insett nyttan av att blanda friskt, så att det inte sitter fem introverta författare på Villa Karo samtidigt, utan vi blandar och väljer in stipendiat­er från kulturens olika delområden. Samtalen som uppstår om kulturen och dess betydelse för människor ger nya perspektiv. Speciellt de lokala kulturaktö­rerna brukar snart se sitt eget land i ett nytt ljus, säger Catarina Doepel-Vakkuri.

– Det Villa Karo kan erbjuda finska stipendiat­er är något ursprungli­gt, att ta ett steg tillbaka från vår teknologis­erade vardag. När elnätet ligger nere blir man inte hela tiden störd av e-posten som plingar. Man blir i stället tvungen att ta fram papper och penna och jobba utan dator

ibland, det får oss att tänka i nya banor, säger Julia Autio.

Glest mellan museerna

Under de gångna 20 åren har omkring 550 finländare tillbringa­r ett par månader under Afrikas sol. En betyande del av dem har varit finlandssv­enskar som hämtat inspiratio­n till sitt eget skapande.

– Det har hela tiden varit Villa Karos målsättnin­g att öka kulturutby­tet mellan Finland och Västafrika. En av avsikterna med residenset är att skapa diskussion, att låta konstnärer över konst- och landsgräns­er komma samman och utbyta åsikter. Människorn­a i GrandPopo är väldigt öppna och välkomnand­e, det är lätt att komma i kontakt med dem. Speciellt bra fungerar kollektive­t då vi har en lokal stipendiat där, vilket är läget just nu, berättar Catarina Doepel-Vakkuri.

Grand-Popo, där Villa Karo finns, är en liten fiskeby vid Guineabukt­en. Kulturinst­itutet har varit en lyckoträff för hela det omkringlig­gande samhället. Från att ha fört en tynande tillvaro har byn de senaste 20 åren berikats med två museer, ett bibliotek, en allaktivit­etshall som byborna får använda för större familjefes­ter och ett stort antal för alla öppna kulturakti­viteter som verkstäder, konserter och kurser.

– Museer är inget vanligt fenomen i Afrika, det finns ingen tradition i att ta tillvara konstförem­ål och visa upp dem. Därför är vi speciellt glada för att skolorna i landet har upptäckt de två museerna som verkar i anslutning till Villa Karo och nu kommer dit på utfärd med eleverna. Det är viktigt att ortsborna får upp ögonen för sin egen kultur, säger Catarina Doepel-Vakkuri.

Villa Karo är en tämligen stor arbetsgiva­re i byn Grand-Popo med sina 13 anställda. Den enda finländska representa­tionen på plats är en praktikant som skickas dit med stöd av undervisni­ngsministe­riet. Praktikant­en är oftast nyligen utexaminer­ad från en högskola, inte nödvändigt­vist med examen från någon konstrelat­erad linje, och hennes viktigaste uppgift är att fungera som en fransktala­nde länk mellan de finländska stipendiat­erna och den fransktala­nde personalen på institutet. Höstens praktikant heter Emonie Ayiwe och hon är färsk psykologie kandidat. Hon är den första praktikant­en på 20 år som har börjat sitt uppdrag på kansliet i Helsingfor­s, men inom de närmaste dagarna ska hon äntligen flyga ner till Benin.

– Jag ser fram emot alla människomö­ten som väntar i Villa Karo. Jag har själv inte en kulturbakg­rund utan har precis blivit klar med mina studier i psykologi. För mig blir vistelsen i Grand-Popo en ypperlig chans att upprätthål­la min franska, säger Emonie Ayiwe ett par veckor före sin avfärd.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO ??
FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO
 ??  ??
 ?? FOTO: SAMPO KIVINIEMI ?? Sebastian Schultz spraymålar en mural på den lokala restaurang­ens vägg i Grand-Popo. Bilden är tagen av Komy Agboguin, en lokal konstnär som just nu bor på residenset Villa Karo.
FOTO: SAMPO KIVINIEMI Sebastian Schultz spraymålar en mural på den lokala restaurang­ens vägg i Grand-Popo. Bilden är tagen av Komy Agboguin, en lokal konstnär som just nu bor på residenset Villa Karo.
 ?? FOTO:SAMPO KIVINIEMI ?? Villa Karo är inte bara ett kulturresi­dens för finländska konstnärer, det är också ett finskt-afrikanskt forsknings­centrum som erbjuder arbetsrum för lokala konstnärer och gratis kulturuppl­evelser för ortsborna i Grand-Popo.
FOTO:SAMPO KIVINIEMI Villa Karo är inte bara ett kulturresi­dens för finländska konstnärer, det är också ett finskt-afrikanskt forsknings­centrum som erbjuder arbetsrum för lokala konstnärer och gratis kulturuppl­evelser för ortsborna i Grand-Popo.
 ??  ??
 ??  ?? Också medlemstid­ningen Akpe firar Villa Kairos 20-årsjubileu­m med ett extra tjockt dubbelnumm­er, som utkommer nu i december.
Också medlemstid­ningen Akpe firar Villa Kairos 20-årsjubileu­m med ett extra tjockt dubbelnumm­er, som utkommer nu i december.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland