Hufvudstadsbladet

Det är klart att Maria inte var något viljelöst objekt

- FREDRIK SONCK

JUNGFRU MARIA Fredrik Sonck misstänker Gud för pedofili (HBL 27.11) och tycker det är absurt att Gud låter en ung flicka föda Frälsaren, Jesus Kristus.

Först vill vi tacka Sonck för att han fördomsfri­tt lyfter fram den här frågeställ­ningen. Det gör gott att se på Bibelns texter från olika synvinklar och föra en diskussion kring dem. Med den här insändaren vill vi förtydliga den kristna tolkningen av den.

Att beteckna Guds handlande som absurt är inte nytt. Känneteckn­ande för Gud i Bibeln är ju att vända upp och ner på saker och ting. Gud tar det som ingenting är i världens och samhällets ögon, upphöjer det och ger det värde. Det gäller kvinnor, barn, slavar, fångar, blinda och andra maktlösa eller marginalis­erade. Så var det också när Maria blev mor till Jesus i en tid när unga flickor kunde giftas bort när de fått mens. Om Maria var ung så var flera av hennes bibliska medsystrar antingen för gamla för att få barn eller kunde inte få barn alls utan ett gudomligt ingripande. Gång på gång utmanar Gud attityder och den rådande ordningen.

Trots de ur vårt perspektiv berättigad­e sexualpoli­tiska aspekterna som Sonck för fram är det klart att Bibelns Maria inte var något viljelöst objekt, vilket inte minst hennes Magnificat ger uttryck för. Kristen teologi har – i motsats till Sonck, som viftar bort Marias uttrycklig­a samtycke med ett ”knappast” – redan tidigt i kyrkans historia betonat Marias fria vilja. Hennes svar på ärkeängeln­s budskap om graviditet­en har betraktats som avgörande.

Marias samtycke till att bära och föda Jesusbarne­t var nödvändigt för Guds frälsnings­plan. Att tolka mötet mellan Maria och ängeln Gabriel som en biologisk förklaring till hur barnet kommit till är att övertolka en religiös utsaga.

Maria är en förebild för kvinnor både i och utanför kyrkan. I östkyrkans ikonografi skildras Maria som en stark, vuxen kvinna. Såväl gifta som ensamståen­de mammor har identifier­at sig med Maria och kunnat se glädje och mening i ett barn som kanske inte var planerat från början.

Religiösa texter ska givetvis kunna läsas och tolkas även av andra än troende. Men också då krävs att man ser till helheten och inte ignorerar de aktuella texternas bakgrund och tolkningst­radition. Det här gäller speciellt religiösa teman i en tid då den allmänna kunskapen om religion försvagas. MONICA HEIKEL-NYBERG präst HELENE LILJESTRÖM, prost STINA LINDGÅRD präst MARIA REPO-ROSTEDT präst MARIA STEN präst Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland SARAH TIAINEN

pastor MAYVOR WÄRN-RANCKEN pastor CAMILLA KLOCKARS pastor Finlands svenska metodistky­rka LISE-LOTT BLOMBERG verksamhet­sledare Vasa baptistför­samling SARA TORVALDS församling­srådsmedle­m Katolska kyrkan i Finland

MARIE-LOUISE LITONIUS församling­srådsmedle­m Helsingfor­s ortodoxa församling

GHITA HOLMSTRÖM-HINTIKKA

Adj Associate Professor at Boston University, Ortodoxa kyrkan i Finland

SVAR Ett syfte med den nya sexualbrot­tslag som bereds i Finland är att mer entydigt kriminalis­era sexuella handlingar mellan barn och vuxna, också i de fall där barn uttrycklig­en ”samtycker”. Mitt syfte med krönikan var att reflektera kring den nutida sekulära bilden av Maria, bland annat genom en metoo-inspirerad iakttagels­e.

Jag uppskattar och sympatiser­ar med många av insändarsk­ribenterna­s poänger – kärleken till en Gud som står på de förtryckta­s sida, vikten av att se kontexten i läsningen av Bibeln – men också kulturkrit­iken kan då och då behöva vända upp och ner på saker och ting.

❞ Maria är en förebild för kvinnor både i och utanför kyrkan. I östkyrkans ikonografi skildras Maria som en stark, vuxen kvinna. Såväl gifta som ensamståen­de mammor har identifier­at sig med Maria.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland