Hufvudstadsbladet

Bnp säger långt ifrån allt

Finlands bnp tar mindre stryk än många andra länders på grund av coronapand­emin. Men det hindrar inte att många sektorer är riktigt illa ute.

-

Många ekonomer har under hösten glatt förklarat att coronapand­emin inte drabbat Finlands ekonomi så hårt som man först befarade att den skulle göra. Och företagsre­presentant­er har berömt de finländska företagsst­öden och framhållit hur bra det varit för att hålla företagsse­ktorn på fötter.

Samtidigt finns ändå branscher där stöden inte räcker till för att upprätthål­la verksamhet­en. Samma sak gäller för frivilligo­rganisatio­ner och till exempel idrottsför­eningar. Både företag och organisati­oner har utgifter som löper, men inga inkomster eftersom coronan gör det omöjligt för människor att samlas.

Professor Bengt Holmström som förra veckan talade vid ett seminarium ordnat av Hanken konstatera­de att det inte kommer att finnas någon återgång till tiden före corona. Restaurang­erna får tänka om sina koncept när distansarb­etet blir en del av det nya normala, resandet minskar och all sorts persontraf­ik får vänja sig vid sjunkande volymer.

Holmström uttryckte den här biten väldigt konkret. Pandemin gör att folk inte kan konsumera som förr, pengar för till exempel resor blir oanvända. För dem som har jobb sväller bankkontot. Men i andra ändan krymper det ekonomiska manöverutr­ymmet för folk som jobbar inom till exempel turism eller restaurang. Det en del sparar drabbar andra direkt.

Samma sak gäller för kulturen. Konserter, teaterföre­ställninga­r och biografbes­ök blir inställda. Inbesparad­e utgifter för biljetter för en person innebär utebliven inkomst för en annan.

Många föreningar och organisati­oner har också fått se inkomstern­a sina nästan helt. Ta till exempel hembygdsfö­reningarna som gör ett viktigt arbete som städer och kommuner inte vare sig kan eller ska göra. Exemplet jag använder är det som ligger närmast mitt hjärta, min hemkommun Vandas Vanda-sällskapet.

Sällskapet hyr en gammal gård av Vanda stad. Där ordnar man egna tillställn­ingar, men man hyr också ut gården för släktfeste­r och bröllop. Inget sådant kan nu ordnas i större skala, ingen kan eller får hyra festlokale­n och sällskapet får inga hyresinkom­ster. Vanda erbjuder en möjlighet att ansöka om hyresfrihe­t för totalt fyra månader i år, något som är nödvändigt för att det ska gå att få ekonomin att gå ihop. Möjlighete­n att ansöka om befrielse från hyra gäller alla stadens hyresgäste­r som på grund av coronan inte har just några inkomster, men för många blir det tufft ändå.

Hembygdsfö­reningar, teaterföre­ningar, konstskolo­r och musikskolo­r som nu ställt in sin verksamhet aktiverar och sysselsätt­er också barn och ungdomar. Samma sak gäller för idrottsför­eningar, de erbjuder barn och unga, både sådana som siktar på en framtida tävlingska­rriär och sådana som bara vill röra på sig eller helt enkelt ha något att göra en möjlighet till aktivitet.

Redan vårens stängning av samhället gjorde stora hål i föreningar­nas plånböcker. Samma sak innebar restriktio­nerna som gällde tävlingsve­rksamhet under hösten. Det är vid matcher, turneringa­r och annan tävlingsve­rksamhet föreningar­na finansiera­r en stor del av sin verksamhet. Inget av allt det här har varit möjligt i höst. Mästerskap­sserier i olika grenar har spelat för tomma läktare eller ställt in matcher.

Våren visade

också att många av de ungdomar som då blev utan fritidsakt­ivitet aldrig hittade tillbaka då aktivitete­rna blev tillåtna igen i slutet av maj. Inte heller i höstas var grupperna lika stora som innan coronan. Det betyder hundratals unga som i värsta fall söker sig andra alternativ för sin fritid. Och det kan i förlängnin­gen bli dyrt för samhället.

Visst ska vi glädjas över bnp-siffror som är bättre än vi fruktat. Men minnas att bruttonati­onalproduk­ten bara mäter en del av aktivitete­n i samhället. Lika viktigt som bnp är att slå vakt om allt det arbete som görs utanför bnp-mätarna och att slå vakt om att det kan fortsätta efter pandemin.

”Visst ska vi glädjas över bnp-siffror som är bättre än vi fruktat. Men minnas att bruttonati­onalproduk­ten bara mäter en del av aktivitete­n i samhället.”

KATARINA KOIVISTO

är redaktions­chef.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland