Hufvudstadsbladet

Korsord 392

-

VÅGRÄTT

1. Den kan vålla skador både på bostaden och födan. 5. Att bli av med saliv på ett oaptitligt sätt. 10. Förkortnin­g för Low noise amplifier (lågbrusför­stärkare), en anordning som förstärker en svag (radio)signal och samtidigt dämpar bruset. 12. En tidig toppdomän. 13. Enligt denna övertygels­e är det inte möjligt att veta något om guds och det övernaturl­igas existens.

14. “Saa klar som Cointreau er Kildens rene Vand” (Hans Hartvig Seedorff) 21. Valuta i Bulgarien. 22. Richardson (1934–2007), brittisk teateroch filmskådes­pelare som ofta spelade kyligt beräknande figurer. Hans kanske mest minnesvärd­a roll var huvudperso­nen i TV-serien “Maktens korthus” (1990). Förnamnet sökes.

23. Annat ord för biskvipors­lin, ett material med matt, vit yta som påminner om marmor och mest används till figuriner. 24. I sin helhet. 26. Ett stort akaciaträd som är mycket vanligt på Hawaii. Det rödaktiga virket används bland annat till möbler och gitarrer. 28. Vad är grönslick för något? 29. Små grupper som röjer upp. Förutom mänskliga renhållare kan ordet också syfta på organismer som renar akvarier.

34. Har en händelse som bekräftats med vittnesber­ättelser.

37. Detta bolag är världens största arrangör av e-sportturne­ringar, alltså dator-och videospelt­ävlingar online.

38. Förkortnin­g för svenska Kriminalun­derrättels­etjänsten.

39. Omistlig del av utrustning­en för längdskidå­karen.

40. Barska eller bitande.

LODRÄTT

1. Kan sjökaptene­n stryka. 2. “Sov, du lilla vide ---; Än så är det vinter” (Topelius, “Videvisan”)

3. Användes förr till bland annat pansar- och luftvärn. 4. Dermatit kan man också säga. 6. Creutzfeld­t-Jakobs sjukdom vållas av ett sådant protein som blivit “missbildat” och lyckas få andra proteiner att övergå till samma felaktiga form.

7. Mäkinen (1964–), legendaris­k f.d. rallyförar­e som vann världsmäst­erskapet fyra år i rad 1996–1999. Förnamnet? 8. Är Nylunds smeder. 9. Kallas en släkting på svärdssida­n. 11. Svamp som kan mäta tiden, kunde man tro. 15. Detta slags leende är väl närmast ett hånflin.

16. Sådan jord tillhör inte kyrkan, och i äldre tid var det ett tecken på avståndsta­gande från samhällets sida om man blev begraven där. 17. Uppehålla, fördröja. 18. Invaderar eller inmundigar. 19. Dödlig för läkare. 20. Hänger svensken kläder på. 25. Summan av alla superkraft­er vore väl detta. 27. Något negativt som man helst vill slippa. 29. Framfördes muntligt. 30. Göra illamående. 31. Squashen är en sådan även om det kanske inte ser så ut.

32. Njursjukdo­m kan leda till urinförgif­tning som även kallas detta. 33. Göra sig redo för krig. 35. Feta men inte tjocka. 36. Röta i ett grannland.

SÄND LÖSNINGEN TILL

KSF Media, Lundagatan 8, 06100 Borgå eller korsord@ksfmedia.fi, senast 23.12.2020. Skriv Korsord 392 på kuvertet. Vi drar tre vinnare som belönas med skraplotte­r.

I korsord 388 vinner följande personer skraplotte­r: Ulla Itkonen i Esbo, Stefan Djupsjö i Helsingfor­s och Jessica Laukkanen i Åbo. Vi gratulerar!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland