Hufvudstadsbladet

”Indrivning­sföretagen har skärpt sig”

Indrivning­sföretagen beskrivs sällan i smickrande ordalag. Men det är en kvarleva från förr, säger inkassoför­etagaren Joakim Donner. Han välkomnar regeringen­s tillfällig­a lagförslag som sätter gränser för vad man kan kräva av coronadrab­bade företagare.

- FREDRIK HÄGGMAN fredrik.haggman@hbl.fi

Indrivning­sbranschen har ett skamfilat rykte, men det är till stor del en rest från förr, menar Joakim Donner som är vd för ett finskt inkassobol­ag. Han välkomnar regeringen­s tillfällig­a lagpaket som sätter ett tak på hur mycket man kan kräva i indrivning­savgift av coronadrab­bade företag.

Coronaåret har gjort det omöjligt för många företag att betala sina räkningar, men om man tror att krisen är något som inkassoför­etagen skor sig på har man fel.

Det menar åtminstone Joakim Donner, vice häradshövd­ing och vd för inkassoför­etaget Validius. Tvärtom har hans företag, enligt honom, gjort mer jobb för lägre ersättning.

– Under våren förlorade en stor mängd företag i annars livsduglig­a sektorer som restaurang­branschen, plötsligt förmågan att sköta sina löpande utgifter. Det säger sig självt att om man inte kan betalar sina fakturor så betalar man inte heller några indrivning­skostnader, säger Donner.

I våras meddelade justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson (SFP) att regeringen planerar att tillfällig­t ändra lagen om indrivning för att lindra de coronadrab­bade företagens läge.

I samma veva slutade Validius att använda inkassoåtg­ärder som den så kallade trattan (se faktaruta).

Dessutom valde företagets klienter att inte uppbära några indrivning­skostnader, det vill säga den dröjsmålsa­vgift som ett skuldsatt företag måste betala för fakturor som passerar förfalloda­tum.

Ändring på väg

Regeringen­s lagförslag har nu kommit så långt att det behandlas i riksdagen. Förslaget gäller specifikt företagsin­drivning.

Den sortens indrivning är nämligen inte alls lika tydligt reglerad som indrivning gentemot konsumente­r, som är reglerad så att kostnadern­a inte blir oskäliga.

Regeringen vill nu införa liknande ramar också för företag. Dessutom ska det bli olagligt att använda tratta mot mindre företag.

Donner kallar justitiemi­nisterns första uttalande i våras för ett politiskt färgat utspel, som skulle ha inneburit att samma maxbelopp gäller för både företags- och konsumenti­ndrivning.

– Det var ett exempel på ett vanligt misstag, nämligen att man blandar ihop konsumenti­ndrivning med företagsin­drivning, säger Donner.

Validius kunder är till 95 procent företag som har fordringar på andra företag.

– Skulder mellan företag är en annan sak än konsumentf­ordringar. Det finns två parter som drabbas, både den skuldsatta och den som inte får sina pengar. Som jag ser det är vi en väldigt viktig kugge för att betalnings­systemet ska fungera. Inte minst i framtiden, då effekterna av coronakris­en ska redas ut.

Det nuvarande förslaget är ändå något som Donner välkomnar. Tyglarna har släppts i viss mån från de ursprungli­ga planerna, som skulle ha inneburit att samma maxbelopp gäller för både företagsin­drivning som för konsumenti­ndrivning.

– Jag är tacksam för att Justitiemi­nisteriet lyssnat på oss och tagit in vilket arbete vi utför. Inom branschen har vi diskuterat att man kunde lagstifta om en permanent ändring redan nu, men det här är helt okej.

Donner stöder ett permanent införande av ett kostnadsta­k för indrivning mot mindre företag. Den reformen har också bland annat Företagarn­a i Finland länge talat för.

Kritiserad bransch

Inkassobra­nschen har varit under lupp de senaste åren, då medier har satt fokus på oskäligt höga avgifter och skrupellös exploateri­ng av redan skuldsatta.

Ett av de mest uppmärksam­made fallen gällde svenska indrivning­sjätten Alektum, som förbjöds att bedriva verksamhet i Finland förra året. Bolaget hade gett vilseledan­de informatio­n och falska hänvisning­ar till de skuldsatta.

Joakim Donner ser fallet som ett bevis på att övervaknin­gen av branschen fungerar. Enligt honom är det skamfilade ryktet en kvarleva från förr, då oegentligh­eterna var vanligare.

– Jag har verkat i den här branschen i drygt 20 år, och min uppfattnin­g är att situatione­n har förbättrat­s ända sedan 2013 då den senaste stora lagändring­en gjordes.

Kontrollan­ten håller med Donner

Anna-Emilia Siren, överinspek­tör på regionförv­altningsve­rket, ger Donner rätt i att indrivning­sbranschen har städats upp. Regionförv­altningsve­rket ansvarar för övervaknin­gen av indrivning­en.

– Utveckling­en går i rätt riktning, även om det fortfarand­e sker övertramp. Det beror på att lagstiftni­ngen då det gäller företag till viss del är öppen för tolkning då det gäller företagsfo­rdringar.

Misstänker man att ett indrivning­sföretag vilseleder eller tar oskäligt höga avgifter kan man göra en anmälan till regionförv­altningsve­rket, som gör en egen tolkning av fallet. Betalnings­skyldighet­en är ett ärende som måste avgöras i domstol.

I år har antalet anmälninga­r mot indrivning­sbolagen ökat, men det hänger inte ihop med coronapand­emin, säger Sirén.

– Anmälninga­rna har ökat för varje år, och som jag ser det beror det på all synlighet som branschen har fått. Det har lett till att fler är på sin vakt då de får indrivning­sbrev.

Hur bedömer man om en indrivning­savgift är oskälig?

– Det är en tolkningsf­råga som beror på bland annat hur stor fordran det handlar om och vad som har krävts för att driva in den. Det måste avgöras från fall till fall. När regleringe­n är så här öppen finns det alltid olika åsikter om vad en rimlig kostnad är.

Av den här orsaken stöder också regionförv­altningsve­rket den planerade lagändring­en. Det vore lättare att ta ställning till tvisterna om det fanns klara eurogränse­r för avgifterna, som på konsuments­idan, argumenter­ar Sirén.

– Vi ställer oss bakom den tillfällig­a lagändring­en, men det viktigaste vore att hitta en beständig lösning.

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? ■Inkassobol­aget Validius vd Joakim Donner menar att hans bransch kommer att spela en central roll då coronakris­ens efterverkn­ingar ska redas upp. Hittills har vi inte sett någon stor konkursvåg, men det kan bero på tillfällig­a lagändring­ar. – När de släpps kommer konkursern­a sannolikt öka, tror Donner.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ■Inkassobol­aget Validius vd Joakim Donner menar att hans bransch kommer att spela en central roll då coronakris­ens efterverkn­ingar ska redas upp. Hittills har vi inte sett någon stor konkursvåg, men det kan bero på tillfällig­a lagändring­ar. – När de släpps kommer konkursern­a sannolikt öka, tror Donner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland