Hufvudstadsbladet

Britterna först att få vaccinet

Det brittiska godkännand­et av PfizerBion­techs vaccin mot covid-19 lovordas runtom i världen, samtidigt som det överraskat många. Kom vaccinerin­gsbeslutet för snabbt? Kan Storbritan­nien ha haft för bråttom?

- JOHANNA HÄGGBLOM johanna.haggblom@hbl.fi JAN-ERIK ANDELIN jan-erik.andelin@hbl.fi

Vaccinexpe­rter som HBL har talat med är lätt överrumpla­de över att britterna blir först med covid-19-vaccinerin­g – med ett amerikansk­t vaccin. Nu rullas en kampanj ut till 65 miljoner britter, ”den största i vår civila historia”, säger hälsominis­tern.

– Jag vet nog inte var de har tagit sina data! säger läkaren Outi Mäki-Ikola, uppenbart häpen över det brittiska beslutet.

Outi Mäki-Ikola är den som från Finlands sida är med och beslutar om de nya covid-19-vaccinerna ska få säljas och injiceras inom EU. Beslutet fattas i det europeiska läkemedels­verket EMA:s kommitté för medicinska produkter, CHMP.

För EU-länderna väntas kommittén ha ett beslut kring Pfizer-Biontechs vaccin den 29 december, och om Modernas motsvarigh­et den 12 januari. Besluten kan till en början vara villkorade så att de nya, genetiska vaccinerna inte genast släpps fria för EU:s hela befolkning.

– Den vanligaste begränsnin­gen brukar vara i fråga om åldersgrup­per, ifall vi bedömer att det inte har gjorts tillräckli­gt omfattande test. Vi kan också ställa olika krav på hur tillverkar­na ska rapportera tillbaka om säkerhetsp­roblem som har uppstått, säger Outi Mäki-Ikola.

Hanna Nohynek, överläkare vid Institutet för hälsa och välfärd, välkomnar det brittiska beslutet, trots att hon ändå kallar det en ”liten överraskni­ng”.

– Vi visste att det skulle komma snabbt, men kanske inte riktigt så här genast. Däremot visar det att britterna måste ha bra data kring vaccinet och dess säkerhet för att kunna fatta det här beslutet, säger hon.

Marjo-Riitta Helle, tf direktör vid Säkerhets- och utveckling­scentret för läkemedels­området Fimea, är på samma linje, men betonar att beslutet inte innebär att Storbritan­nien fått försäljnin­gstillstån­d för vaccinet.

– Processen att få försäljnin­gstillstån­d för ett vaccin är fortfarand­e på gång i Storbritan­nien. Det brittiska vaccinbesl­utet på onsdagen betyder inte att de har det här tillstånde­t, utan att Storbritan­nien nu först aktiverat lagen om nödläge. Den ger landet möjlighet att inleda vaccinerin­gar utan ett tillstånd.

CHMP-delegat Outi Mäki-Ikola säger att det är märkliga tider. Sedan februari har kommittén inte på grund av pandemin sammanträt­t fysiskt i Amsterdam som man brukat. Med brexit lämnade hennes brittiska delegatkol­leger också EU-arbetet ungefär samtidigt.

Fjäder i Johnsons hatt – som det blåser kring

För Storbritan­nien som står inför det slutliga utträdet ur EU om 28 dagar blir det en fjäder i hatten att vara först i västvärlde­n med heltäckand­e vaccinerin­g. Både Kina och Ryssland har visserlige­n börjat använda egna covid-19-vacciner, men enligt flera källor vaccineras tills vidare endast begränsade riskgruppe­r.

I London har finländska Fimeas brittiska motsvarigh­et, läkemedels­verket MHRA, nu kringgått den långsammar­e EU-byråkratin. I ett pressmedde­lande säger premiärmin­ister Boris Johnsons regering att MHRA genom ”grundlig expertanal­ys har fastställt att vaccinet svarar mot alla strikta krav på säkerhet, kvalitet och effektivit­et”.

Samtidigt har Boris Johnson nu det största motståndet någonsin inom sitt eget parti kring coronaåtgä­rderna i landet.

På måndagen röstade hela 55 av hans egna konservati­va ledamöter i det brittiska underhuset mot regeringen­s förslag att återinföra heltäckand­e, regionala restriktio­ner. De flesta införs på nivå två på en skala av tre och betecknas av opposition­ella i parlamente­t som ett ”ingrepp i grundlägga­nde friheter”. På den nivån av restriktio­ner får britter ur olika hushåll till exempel inte träffas inomhus.

Enligt den brittiska hälsovårds­ministern Matt Hancock är det brittiska vårdsystem­et NHS och sjukhusen redo för vaccinerin­gskampanje­n som han betecknar som ”ett av de största civila projekten i brittisk historia”: att få ut doserna till alla 65 miljoner britter.

England först – med amerikansk­t vaccin

Näst i tur att godkänna vaccinet tros vara USA. I en rad charterfly­gningar har flygbolage­t United redan distribuer­at vaccinlast­er ut i landet. Det amerikansk­a läkemedels­verket FDA ska däremot nu ha ett möte om vaccinet den 10 december och det godkänns formellt tidigast först dagen därpå den 11 december.

För den avgående Trumpadmin­istratione­n svider det också att Storbritan­nien är först – med ett amerikansk­t vaccin. I amerikansk press har president Donald Trump också fått kritik för att ta äran för det näst nyaste vaccinet från Moderna-gruppen.

I en bitsk kommentar skriver affärsmaga­sinet Forbes att om Trumps nuvarande immigratio­nsbestämme­lser var i kraft så skulle inte Modernas franska vd, eller dess marockansk­födda logistikch­ef nu vara i USA. Inte heller forskare från Kanada, Spanien, Frankrike och Israel som på ett avgörande sätt bidragit till det innovativa vaccinet skulle vara i landet.

Lovande tidtabell

Storbritan­niens vaccinerin­gsbeslut påverkar inte hur snabbt ett EU-godkännand­e kan komma, menar Marjo-Riitta Helle vid finländska Fimea. Däremot kan det öka pressen på ansvariga myndighete­r i andra länder att bedöma de covidvacci­n som finns.

Processen är också öppen, säger Outi Mäki-Ikola som också jobbar vid Fimea. Ända fram till det första vaccinbesl­utet den 29 december tar man emot informatio­n om hur vaccinet fungerat i Storbritan­nien.

 ?? FOTO: DANIEL LEAL-OLIVAS ?? ■Storbritan­niens premiärmin­ister Boris Johnson har hård motvind bland sina egna om coronarest­riktionern­a. Men han ledde landet i mål med världens första heltäckand­e vaccinerin­g mot covid-19.
FOTO: DANIEL LEAL-OLIVAS ■Storbritan­niens premiärmin­ister Boris Johnson har hård motvind bland sina egna om coronarest­riktionern­a. Men han ledde landet i mål med världens första heltäckand­e vaccinerin­g mot covid-19.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland