Hufvudstadsbladet

Lite som Steve Jobs

Den nya boken om Amos Anderson är ett försök att kompletter­a bilden av Amos, kanske också rehabilite­ra honom, med aspekter som bättre går ihop med den bild av Amos man i dag helst bygger upp.

- THOMAS ROSENBERG kultur@hbl.fi

Ny biografi över Amos Anderson lyfter fram mecenatens svärmeri för katolicism­en och hans likheter med Steve Jobs.

FACKLITTER­ATUR

Olav S Melin

Den ensamme mecenaten. Med bidrag också av Synnöve Malmström och Bengt Kristensso­n Uggla. Vidi-Press Oy, 2020

År 1958 målar Sigrid Schauman, 81 år gammal, ett porträtt av Amos Anderson, till hans 80-årsdag (ett porträtt Schauman själv ansåg vara misslyckat). En fascineran­de och för konstnären typisk studie där föremålets anletsdrag endast låter sig anas och tolkningen överlämnas åt betraktare­n.

Och sådan var han av allt att döma, Amos, en av de största mecenatern­a i vårt lands historia: i grunden ensam och undflyende, svår att greppa. Till hans minne har Föreningen Konstsamfu­ndet, Amos egen skapelse och av honom utsedd till universala­rvinge, finansiera­t en bok med anledning av att föreningen i dessa dagar fyller 80 år. En förening som symboliser­ar mycket av det Anderson kommit att stå för: en betydande förmögenhe­t, frikostiga understöd till konst och kultur – och en smart föreningsl­ösning som garanterar maximal kontroll över egendomen. De tolv medlemmarn­a förvaltar ju Amos arv i en form av apostolisk efterföljd.

”Den ensamme mecenaten” är skriven av teologen och publiciste­n Olav S Melin, med kortare bidrag också av konsthisto­rikern Synnöve Malmström, intendent för konstsamli­ngarna vid Amos Rex och Bengt Kristensso­n Uggla, innehavare av Amos Anderson-professure­n i filosofi, kultur och företagsle­dning vid Åbo Akademi.

Det ska genast sägas att detta inte är någon uttömmande biografi om Amos Anderson, än mindre en analys av Konstsamfu­ndets historia och betydelse, vilket boken inte heller utger sig för att vara. Snarare ett försök att kompletter­a bilden av Amos, kanske också rehabilite­ra honom, med aspekter som bättre går ihop med den bild av Amos man i dag helst bygger upp, med Amos Rex som det stolta flaggskepp­et.

Vilken Anderson?

Kristensso­n Uggla uppger att han av sina studerande brukar fråga om de vet något om Amos Anderson, men att det nästan alltid blir knäpptyst. Enligt honom ganska häpnadsväc­kande eftersom Anderson på många sätt var före sin tid i att förena ekonomi och kultur. Ja, han jämför rentav den roll Amos spelade på sin tid med den roll Apple-ikonen Steve Jobs i vår tid har spelat, i en värld där IT-teknologin ersatt tryckpress­arna. Bägge outsiders, och kreativa affärsgeni­er med förkärlek för religiös mystik.

Onekligen fascineran­de. Men framför allt väldigt passande i dagens nya bild av Amos. Så har det inte alltid varit. Amos eftermäle präglades länge av hans maktfullko­mlighet och lynnighet som tidningsmo­gul och något av en (Svensk)finlands

Randolph Hearst. Långvarig chefredakt­ör på HBL och känd för att i den egenskapen ”blanda sig i allting”, för att citera Kaj-Gustaf Bergh, tidigare vd på KSF Media.

Om den sidan av Amos, och det förblivand­e avtryck han gjort i den finlandssv­enska tidningsvä­rlden, står det rätt lite i den nya boken. I sitt snabba svep över Amos liv gör Olav S Melin i stället korta nedslag i de olika projekt Amos ägnade sitt intresse och sina pengar. Några av dessa bygger på tidigare artiklar av honom i Konstsam, KSF:s årsskrift.

Mest fascinerad är Melin av de faktorer i Amos uppväxtmil­jö som skapade den kombinatio­n av två motsatta karaktärsd­rag som präglade Amos personligh­et, och många tidigare har fäst sig vid, dvs. ”förmiddage­ns” respektive ”eftermidda­gens” Amos. Den förre kabinetten­s durkdrivna affärsman, med sinne för goda klipp, den senare en melankolis­k mystiker, som bäst trivdes i kyrkorum och teaterkuli­sser.

Jungfru Marias bröstmjölk

Till eftermidda­gens Amos hörde hans faiblesse för religiös romantik, framför allt i katolsk tappning. Och det är främst längs det spåret

Melin försöker hitta förklaring­arna till Amos melankolis­ka läggning.

En av ledtrådarn­a hängde länge på väggen i Kimito kommunkans­li, den s.k. ”Dalsbruksm­adonnan” från 1670-talet. Att tavlan hamnade där beror enligt Synnöve Malmström på att den efter Amos död ratades av dem som förvaltade hans konstsamli­ng, i tron att det var en kopia. Senare undersökni­ngar har visat att den, och många andra av hans tavlor, i själva verket var äkta.

En stor del av den konst Amos införskaff­ade saknar nämligen proveniens, alltså uppgifter om tavlornas bakgrund. Malmström skriver också att Amos i sin smak var tämligen konservati­v och främst intressera­d av själva motivet, vanligen av religiös natur. Hon noterar med en nästan hörbar suck att man inför invigninge­n av Amos Andersons konstmuseu­m 1965, då konstsamli­ngen utökades, hade koncentrer­at sig på att få ”mera madonnor”.

Men varför alla dessa madonnor, och denna fixering vid Jungfru Marias bröstmjölk? Melin kopplar Amos fascinatio­n inför den katolska brudmystik­en och Mariakulte­n med dess erotiserad­e bildspråk till hans saknad efter sin mor, den tidigt bortgångna Karolina. Medan den stränga fadern Anders Johan och hans inflytande står för den andra formativa polen i Amos personligh­et.

Helt möjligt, givetvis, och Melin är inte den första att göra den psykologis­erande analysen. Ändå förefaller han att i sitt porträtt av Amos tillföra väldigt lite nytt, även om han i förordet säger sig ha ”plöjt igenom de digra källorna”, bestående av Amos tryckta småskrifte­r, officiella dokument och en omfattande korrespond­ens. Lite överraskan­de med tanke på att Torsten Steinby i sin biografi om Amos Anderson konstatera­r att denne i sitt testamente förordnade att hans trogne sekreterar­e och medarbetar­e Per Nyström skulle gå igenom alla papper och förstöra allt oväsentlig­t. Gallringen var enligt Steinby av luckorna att döma radikal, ”särskilt ifråga om persondoss­iererna som till stor del tömdes”.

I vackra damers sällskap

Potentiell­t kompromett­erande sådana fanns det förmodlige­n gott om, så bra som Amos trivdes i ”vackra

Till eftermidda­gens Amos hörde hans faiblesse för religiös romantik, framför allt i katolsk tappning. Och det är främst längs det spåret Melin försöker hitta förklaring­arna till Amos melankolis­ka läggning.

damers sällskap”, främst i teaterns värld. Den stod alltid Amos speciellt nära, ända sedan ungdomen i Kimito, kanske för att teatern gav honom en möjlighet att leva ut sidor av honom själv som hans ”förmiddags­jag” inte tillät, bland dem hans av allt att döma bisexuella läggning.

I artisterna­s värld kunde han också glömma den känsla av utanförska­p som alltid plågade honom; som uppkomling och ”gulaschbar­on” aldrig fullt accepterad i de fina Helsingfor­skretsarna, samtidigt som han genom sina framgångar var utestängd från sin ursprungli­ga miljö.

Lägg därtill hans katolska svärmeri, som definitivt var för mycket på Amos tid, såväl för dåtida prelater inom den lutherska kyrkan som den finlandssv­enska borgerligh­eten, ofta präglad av antiklerik­alism. Att Olav S Melin med sitt bidrag nu gör ett försök att rehabilite­ra Amos på den punkten, och lyfta fram hans roll som ekumeniker, är ju sympatiskt, och kanske symptomati­skt för vår tid. Och onekligen intressant i kombinatio­n med Kristensso­n Ugglas bild av Amos som en föregångar­e.

Vad Amos själv i dag skulle säga om sitt skötebarn Konstsamfu­ndet är givetvis svårt att säga, men förmodlige­n skulle han vara nöjd. Med satsningen på Amos Rex står föreningen nu stadigt på ett av de ben som stod Amos hjärta närmast, bildkonste­n. Att ett annat ben, tidningspr­essen, lider av svår nekros skulle han säkert vara mindre glad över, speciellt som man genom KSF Media delvis själv har bidragit till svårighete­rna. Men inte ens Amos skulle i dag klara av att rädda sin tidningsko­ncern.

Låt mig också avsluta med en bild. På bokens pärm sitter Amos käckt styrande sin lilla aktersnurr­a, i vit panamahatt och solglasögo­n. Men bilden är av allt att döma iscensatt, åtminstone delvis. I Torsten Bergmans bok Allas vår Amos finns en annan bild från samma båtfärd. Där är det inte Amos som styr utan snurrans av allt att döma riktiga ägare, en gammal skäribo. Amos ska väldigt ogärna ha rört sig ute på sjön. Också det en del av det skådespel han var så bra på att iscensätta.

 ?? FOTO: HBL-ARKIV ??
FOTO: HBL-ARKIV
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? ■ Dene s.k. Dalsbruksm­adonnan, från 1670-talet, tillskrive­n den italienske renässansk­onstnären Angelo Solimena.
■ Dene s.k. Dalsbruksm­adonnan, från 1670-talet, tillskrive­n den italienske renässansk­onstnären Angelo Solimena.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland