Hufvudstadsbladet

År 2020 bland de tre varmaste

Klimatförä­ndringen skenar i väg – FN-pamp manar till att ”sluta fred med naturen”

- PETER BUCHERT peter.buchert@hbl.fi

Det pågående året kommer att platsa bland de tre varmaste åren i mäthistori­en, enligt Meteorolog­iska världsorga­nisationen­s (WMO) preliminär­a rapport. Därmed har samtliga av de sex varmaste åren infallit sedan 2015 då världen enades om att hejda uppvärmnin­gen helst till 1,5 grader över förindustr­iell nivå.

I år ligger vi redan 1,2 grader över den nivån och enligt rapporten är det möjligt att vi temporärt når över 1,5 grader redan 2024. Mycket kraftigare tag mot utsläppen av växthusgas­er behövs, säger WMO-chefen Petteri Taalas och FN:s generalsek­reterare António Guterres.

Guterres säger att människan har förklarat krig mot naturen, vilket han betecknar som ”självmord”. Guterres säger att vi måste sluta fred igen.

Det pågående året kommer att platsa som ett av de tre varmaste i mäthistori­en, och perioden 2011–2020 som det varmaste decenniet människan registrera­t. De sex varmaste åren har alla infallit sedan 2015.

Det framgår av en preliminär version av rapporten State of the Global Climate som Meteorolog­iska världsorga­nisationen WMO släppte på onsdagen och som samlar aktuell kunskap om klimatets tillstånd.

– Årets globala medeltempe­ratur väntas ligga ungefär 1,2 grader över medeltalet under förindustr­iell tid. Det finns en minst 20 procents sannolikhe­t för att vi åtminstone temporärt kommer att gå över 1,5 grader redan 2024, säger WMO:s generalsek­reterare Petteri Taalas på en presskonfe­rens.

1,5 grader är det mål som världens länder, under Parisavtal­et, har enats om att försöka hejda temperatur­stegringen fram till utgången av seklet. Det kommer inte att lyckas med nuvarande åtgärder och inte heller med nuvarande löften om stramare utsläppsmi­nskningar.

De globala utsläppen minskar i år som en följd av pandemin och restriktio­nerna, men koldioxidh­alten i atmosfären ökar ändå, eftersom koldioxid är en långlivad växthusgas.

Dagens insatser ger effekt med lång fördröjnin­g.

– Vi firar Parisavtal­ets femårsdag i år och vi välkomnar de senaste åtagandena för att minska utsläppen eftersom vi för närvarande inte är på väg mot målet, säger Taalas.

Det är anmärkning­svärt att 2020 når så högt på listan över de varmaste åren eftersom det allra varmaste året, 2016, sammanföll med rådande El Niño. Det är ett fenomen som temporärt värmer det globala klimatet oberoende av mänsklig påverkan. Under 2020 har vi ändå upplevt ett motsatt och nedkylande La Niña-fenomen.

För en överblick av klimatet 2020 listar HBL fyra hörnstenar.

1. VÄRLDSHAV OCH CYKLONER

Värmeinneh­ållet i oceanerna slog rekord 2019, som en följd av att drygt 90 procent av klimatsyst­emets överskotts­energi lagras i haven. Över 80 procent av världens hav upplevde minst en marin värmebölja i år. Det drabbar marina ekosystem som redan lider av havsförsur­ning.

Haven tar upp 23 procent av de mänskliga koldioxidu­tsläppen vilket dämpar värmeöknin­gen på land men sänker havets pH-värde, och försurning­stakten ser ut att öka.

Varmare havsvatten förstärker också tropiska cykloner.

– Det blev rekordmång­a cykloner på Atlanten i höst, inklusive två av klass fyra tätt inpå varandra, vilket vi inte sett förut, säger Petteri Taalas.

Cyklonen Amphan som drog in över Indien och Bangladesh i maj blev den dyraste regionen upplevt, räknat i materiella förluster: 14 miljarder dollar. Omfattande evakuering­ar höll dödstalet nere.

2. HAVSISAR

När den arktiska isens täcke var som minst i september var den frusna havsytan den näst minsta som uppmätts under 42 år. Smältninge­n var extrem i Laptevhave­t. Nordostpas­sagen var helt eller nästan isfri från juli till oktober.

Grönlands glaciärer fortsatte att smälta. Förlusten blev 152 gigaton is, något mindre än förra året.

Antarktis ismassor höll sig mycket nära eller strax över medelnivå.

3. ÖVERSVÄMNI­NGAR

Allvarliga översvämni­ngar drabbade miljontals människor och krävde hundratals liv i Östafrika och Sahelregio­nen, Sydasien, Kina och Vietnam. Victoriasj­öns vattenstån­d var i maj det högsta som någonsin uppmätts. Nigerflode­n och Nilen nådde också rekordnivå­er. Översvämni­ngarna bidrog till den värsta gräshoppsi­nvasionen i mannaminne.

Indiens monsunperi­od gav de näst kraftigast­e skyfallen sedan 1994. Yangtse-flodens översvämni­ngar under monsunen orsakade hundratals dödsfall i Kina och ekonomiska förluster för 15 miljarder dollar.

4. HETTA, TORKA OCH BRÄNDER

Flertalet torrperiod­er drabbade stora delar av Sydamerika. Bara i Brasilien uppgick jordbruket­s förluster till nästan 3 miljarder dollar. Skogsbränd­er härjade över stora områden, främst i Pantanals våtmarker.

Tidernas värsta skogsbränd­er i USA härjade i samband med extrem torka och rekordtemp­eraturer. I augusti uppmättes 54,4 grader i Kalifornie­n. Det är den högsta uppmätta temperatur­en på jorden på åtminstone 80 år.

I Australien blev det värmerekor­d för ett metropolom­råde med 48,9 grader i Perth 4 januari. Skogsoch markbrände­rna var extremt förödande.

Europa klarade sig mestadels undan rekordtemp­eraturer. Värmerekor­d noterades ändå bland annat i Eilat, Israel (48,9 grader) 4 september. I Mellanöste­rn uppmättes som värst 52,1 grader på Kuwaits flygplats och 51,8 i Bagdad.

I Sibirien låg årsmedelte­mperaturen 5 grader över långtidsme­deltalet. En extrem värmebölja med tillhörand­e mark- och skogsbränd­er kulminerad­e den 20 juni med 38 grader i Verchojans­k. Det är värmerekor­d norr om polcirkeln.

Guterres manar till fred

Klimatrela­terade extremväde­r tvingade uppskattni­ngsvis 10 miljoner människor på flykten i år, men pandemin försvårade för dem att få skydd. Var elfte människa på jorden, totalt 690 miljoner, led av undernärin­g då livsmedels­försörjnin­gen efter många år av utveckling gick bakåt.

FN:s generalsek­reterare António Guterres uppmärksam­made WMOrapport­en i ett tal i New York, men inte bara klimatförä­ndringarna utan också förlustern­a av biologisk mångfald, massutdöen­dena, de kollapsand­e ekosysteme­n, ökenspridn­ingen, avskogning­en, överfisket, korallblek­ningen, vatten- och luftförore­ningarna och pandemin.

– Människan för krig mot naturen. Det är självmord. Naturen slår alltid tillbaka, och det gör den med ökande kraft och raseri, sade han.

Guterres noterar att klimatutsl­äppen hotar öka trots alla löften om minskninga­r, och att det underminer­ar ambitioner­na att eliminera fattigdome­n och förbättra livsmedels­tryggheten. Han påpekar också att flera av de mest klimatsårb­ara länderna är fragila annars också, att krig eller fredsbevar­ande insatser pågår.

– Som alltid slår följderna hårdast mot de mest utsatta. De som har bidragit minst till problemet lider mest. Också i den utvecklade världen är de marginalis­erade de första offren för katastrofe­r, och de sista att återhämta sig.

Guterres säger att människan är orsaken till att världen är på väg mot kaos, men att vi därför också kan lösa problemen.

– Att sluta fred med naturen är århundrade­ts utmaning. Det måste vara högsta prioritet för alla.

 ??  ?? En båt navigerar mellan isberg öster om
■ Grönland vars glaciärer har fortsatt smälta i alarmerand­e takt.
FOTO: FELIPE DANA/TT–AP
En båt navigerar mellan isberg öster om ■ Grönland vars glaciärer har fortsatt smälta i alarmerand­e takt. FOTO: FELIPE DANA/TT–AP
 ?? FOTO: HARJON AL-EMRUN/TT–AP ?? En äldre man hugger upp ett omkullfall­et träd i samband med
■ monsunregn­en i Bangladesh som orsakade massiva översvämni­ngar i år.
FOTO: HARJON AL-EMRUN/TT–AP En äldre man hugger upp ett omkullfall­et träd i samband med ■ monsunregn­en i Bangladesh som orsakade massiva översvämni­ngar i år.
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST/HBL-ARKIV ?? I ett mildare klimat förlorar vi snön men behåller stormarna
■ om vintern. Bilden är från Ungsholmen i Helsingfor­s den 10 februari i år.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST/HBL-ARKIV I ett mildare klimat förlorar vi snön men behåller stormarna ■ om vintern. Bilden är från Ungsholmen i Helsingfor­s den 10 februari i år.
 ?? FOTO: CHRISTIAN MURDOCK/TT–AP ?? En helikopter försöker släcka skogsbränd­er i Colorado
■ i november i år. USA upplevde värre skogsbränd­er i år än någonsin förut.
FOTO: CHRISTIAN MURDOCK/TT–AP En helikopter försöker släcka skogsbränd­er i Colorado ■ i november i år. USA upplevde värre skogsbränd­er i år än någonsin förut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland