Hufvudstadsbladet

❞ Ett stycke industrihi­storia lider mot sitt slut i Nådendal, men nu kan Neste i stället satsa fullt ut på betydligt mer lukrativ och framtidsin­riktad verksamhet, nämligen biodrivmed­el.

Med sitt nådaskott i Nådendal vänder Neste blad, fattar pennan och skriver ett stycke betydligt mer lukrativ historia i Borgå, Rotterdam och Singapore.

- TORSTEN FAGERHOLM torsten.fagerholm@hbl.fi

Ett stycke industrihi­storia lider mot sitt slut då Nestes anrika oljeraffin­aderi i Nådendal stänger dörrarna i mars. Uppsägning­ar kommer alltid olägligt, i synnerhet som slutknorr på ett annus horribilis som 2020. Ändå ska vi inte sätta kaffet i vrångstrup­en. Den globala pandemin har accelerera­t en oundviklig utveckling. Framtiden lär aldrig bli helt fossilfri, men inget tyder på att den gamla oljemarkna­den någonsin återhämtar sig. Med staten som största aktieägare har bolaget sedan millennies­kiftet lagt om sin strategi och satsat målmedvete­t på biobränsle­n. Siktet är inställt på klimatneut­ral produktion fram till 2035, samma år som regeringen hoppas att Finland når samma milstolpe. Flygen står på backen och vägtrafike­n har minskat – visserlige­n i mindre dramatisk omfattning. Indikation­erna är tydliga: coronakris­en har gett en skjuts in i framtiden, energibran­schen stöps om snabbare än förväntat.

I Nådendal får ändå hamnen och terminalen fortsätta. Driftstill­ståndet för oljeverksa­mheten hade hur som helst löpt ut om ett par år, och nödvändiga investerin­gar för vidare verksamhet går inte att motivera. Orten spelar en olycklig biroll i en oundviklig global omställnin­g som framtvinga­r transforma­tion. Till skillnad från UPM, som tidigare i höst bjöd på en odiplomati­sk kalldusch, sågade regeringen­s industripo­litik och aviserade en nedläggnin­g av pappersfab­riken i Kaipola lindar Neste in orden.

Eutanasin på det anrika oljeraffin­aderiet, grundat 1957, kan locka fram drömmar om ett nationalro­mantiskt förflutet där historiska bolag som Imatran Voima, Rautaruukk­i och Enso-Gutzeit vilade i händerna hos en stark stat. Men det var då, nu lever vi i en global finanskaru­sell där det gäller att hålla i sig hårt för att inte trilla av. Konkurrens­kraft är en förutsättn­ing för livskraft. Vägrar man aktivt reformera riskerar man att passivt deformera. Om UPM och Neste inte vore kapabla till tuffa men nödvändiga beslut skulle de inte höra till den finländska företagsel­iten och därmed snabbt gå under i den skoningslö­sa

globala konkurrens­en.

Olje- och drivmedels­branschen genomgår ett brytningss­kede. Bruket av fossila bränslen avtar, utveckling­en påskyndas av coronakris­en. Det råder betydande global överkapaci­tet inom traditione­ll oljeförädl­ing. Neste har tappat konkurrens­kraft i förhålland­e till europeiska rivaler. I ett sådant läge går det inte att räkna hem investerin­gar i Nådendal. Därför väljer Neste i stället att centralise­ra produktion­en, effektivis­era och trygga jobb på annan ort. I första hand drabbas också verksamhet­en i Borgå negativt, på sikt lovar man att skala upp verksamhet­er med högre förädlings­värde i Sköldvik. Det handlar om förnybara bränslen och återvinnin­g av råvaror – betydligt mer lönsamma verksamhet­er än fossil olja kan erbjuda.

På biobränsle­fronten växer efterfråga­n, lönsamhete­n tryggas av allt tuffare miljökrav i en politiskt skapad marknad. Den stora vinnaren på senare år har varit Nestes verksamhet i Singapore, där bolaget fortsätter utvidga för full maskin.

Före första världskrig­et identifier­ade nationalek­onomen Joseph Schumpeter innovation som den ekonomiska drivkrafte­n nummer ett. Konsumente­n utgår som vinnare då företagare som inte lyckas anpassa sig till utveckling­en gallras ut. Senare införde Schumpeter begreppet ”kreativ förstörels­e”, marknadsek­onomins motor. För att det nya ska växa fram måste det gamla förstöras. Denna sundhetsme­kanism skiljer västvärlde­n från socialisti­sk planekonom­i eller blandekono­mi som håller fast vid gamla ineffektiv­a lösningar tills systemen kollapsar.

Ett steg bakåt, två steg framåt. På sikt vinner både Finland och Neste terräng i vägen fram mot kolneutral­itet. Ändå innebär Nestes beslut definitivt en snedtändni­ng för Åboregione­n, vars andra ben – kryssnings­industrin – vacklar betänkligt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland