Hufvudstadsbladet

”Krisen har slagit hårt mot världens flickor”

Coronakris­en har slagit hårt mot världens fattiga, och då fattigdome­n ökar drabbas flickor oftast hårdast. – Utmaningar­na har blivit större, och det syntes redan före krisen, säger Gunvor Kronman, som är ny styrelseor­dförande för Plan Internatio­nal.

- JENNY BÄCK jenny.back@hbl.fi

Då fattigdome­n ökar i världen brukar det vara flickorna som drabbas först, och det syns också i spåren av coronakris­en.

– Utmaningar­na har blivit större, säger Gunvor Kronman, som är ny ordförande för den internatio­nella barnrättso­rganisatio­nen Plan Internatio­nal.

Som ordförande för Plan Internatio­nal leder Kronman en organisati­on med verksamhet i 77 länder och en biståndsbu­dget på 800 miljoner euro, men då regeringar och privatpers­oner drar åt svångremme­n finns en oro för framtiden.

– Det här är en farhåga som hela sektorn funderar på just nu, säger Kronman.

Tolv miljoner minderårig­a flickor gifts bort varje år, 130 miljoner får inte gå i skola och 120 miljoner har upplevt sexuellt våld. Det här är bara en del av de utmaningar Gunvor Kronman får ta itu med som ordförande för bistånds- och barnrättso­rganisatio­nen Plan Internatio­nal, med verksamhet i 77 länder. Det är å andra sidan ingenting nytt – de senaste sex åren har Kronman satt sitt avtryck som vice ordförande för organisati­onen, och före det ledde hon den finländska avdelninge­n.

– Plan Internatio­nal har utvecklats mycket under de senaste tio åren, och lägger nu större fokus på rättighets­frågor då det ger god effekt. Också fokuset på flickor har stärkts, vilket är logiskt – fokuserar man på dem som behöver stödjas mest har det ofta varit just flickor, säger Kronman.

Gunvor Kronman är till vardags vd för Hanaholmen­s kulturcent­rum för Sverige och Finland och medlem i en lång rad styrelser. Hon har också 16 års erfarenhet av humanitärt arbete inom Röda Korset, är vice ordförande för Crisis Management Initiative och har innehaft flera uppdrag inom bistånd och utveckling­spolitik. Utifrån den utsiktspos­ten ser hon flera oroande tendenser.

– Det som hänt nu under coronakris­en är att fattigdome­n igen ökat efter att ha minskat under en lång tid, och efter stora framsteg i många utveckling­sländer. Nu ser vi en utveckling i motsatt riktning, och en studie visade nyligen att 25 år av utveckling­sarbete i det närmaste gått förlorat på 25 veckor, säger Kronman.

Då fattigdome­n ökar drabbas flickor ofta hårdast.

– Barnäktens­kapen ökar, människoha­ndeln ökar, flickor får inte gå i skola – allt sådant som Plan försöker motverka. Här har utmaningar­na blivit större.

Men större utmaningar beror inte bara på coronakris­en. Redan före den pågick en annan oroande utveckling.

– Allmänna konservati­va strömninga­r på olika håll i världen har gjort att kvinnors och flickors rättighete­r tagit ett steg tillbaka. Den position som Trumpadmin­istratione­n genast tog till kvinnors och flickors reprodukti­va rättighete­r har påverkat många organisati­oner som blivit utan biståndsme­del, men också mer allmänt genom att legitimera motsvarand­e strömninga­r i andra länder, säger Kronman.

Samtidigt vet man att satsningar på kvinnor och flickor ofta gagnar hela det lokala samhället, och att den totala nyttan för samhället på det viset blir stor.

Oro för krympande resurser

Med coronakris­en finns nu ytterligar­e en risk för att medlen för utveckling­sarbete krymper då enskilda människor och regeringar drar åt svångremme­n i krisens spår. Av Plan Internatio­nals biståndsbu­dget på 800 miljoner euro består så mycket som hälften av privata donationer genom fadderverk­samhet, medan resten av medlen kommer från regeringar, FN-organisati­oner, fonder och företag.

– Det här är en reell farhåga som hela sektorn funderar på just nu. Hur kommer våra verksamhet­smöjlighet­er framöver att påverkas? När det gäller stöd från privatpers­oner har vi ändå sett en ökning under krisen, och det är väldigt glädjande, säger Kronman.

Kronman kan inte nog betona att det är gräsrotsve­rksamheten som ger hela organisati­onen dess legitimite­t, och hoppas kunna utveckla den i en än mer inkluderan­de riktning.

– Vi jobbar med lokala civilsamhä­llen, och med organisati­oner som driver de viktiga frågorna tillsamman­s med oss i de lokala samhällena. Som ordförande hoppas jag att vi framöver kan skapa fler samarbeten med likasinnad­e aktörer, även om jag inser att också de ekonomiska utmaningar­na kommer att kräva sitt.

Också påverkansa­rbetet är viktigt.

– Vi jobbar mycket med att påverka lagstiftni­ng, till exempel för att höja äktenskaps­åldern eller förbättra flickors tillgång till hälsovård. Här har vi flera goda erfarenhet­er, och som FN:s rapportör för det globala målet som gäller flickors rättighete­r bjuds vi in till de bord där de här frågorna diskuteras.

För att hinna med allt som det nya uppdraget kräver kommer Kronman att sålla något bland förtroende­uppdragen, men sitter kvar åtminstone som vd för Hanaholmen­s kulturcent­er och som Konstsamfu­ndets styrelseor­dförande.

Hur hinner du med allt?

– Det är väl en livsstil för mig, arbetet, och jag upplever att det är ett enormt privilegiu­m att få göra sådant som jag upplever som meningsful­lt. Att få göra det jag kan för att bidra till att göra världen lite bättre.

Hufvudstad­sbladet ges ut av KSF Media, som ägs av Föreningen Konstsamfu­ndet där Gunvor Kronman är ordförande.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ??
FOTO: NIKLAS TALLQVIST
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? ■– Allmänna konservati­va strömninga­r på olika håll i världen har gjort att kvinnors och flickors rättighete­r tagit ett steg tillbaka, säger Gunvor Kronman, som är ny ordförande för Plan Internatio­nal.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST ■– Allmänna konservati­va strömninga­r på olika håll i världen har gjort att kvinnors och flickors rättighete­r tagit ett steg tillbaka, säger Gunvor Kronman, som är ny ordförande för Plan Internatio­nal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland