Hufvudstadsbladet

HBL testar bolognese utan kött

- TEXT: PETRA MIETTINEN FOTO: CATA PORTIN

Vad händer med vår favoritsås bolognese om man ersätter köttet med växtbasera­de proteiner? Det påverkar förstås utseendet, konsistens­en och doften, men påverkar det smaken?

Köttfärsså­s med spagetti är vardagens räddare i många familjer – det är snabbt, gott och mättande. Men vad ska vi sätta i den populära pastasåsen i framtiden, då vi alla bör minska på konsumtion­en av kött, både för hälsans och för klimatets skull? HBL har testat sex bologneses­åser tillredda med växbaserad­e proteiner.

Det doftar inbjudande av basilika och oregano i Marthaköke­t på Busholmen. På spisarna puttrar inte mindre än sex kastruller och grytor med olika pastasåser. Blivande gastronome­n Elin Enkvist har på uppdrag av HBL komponerat olika varianter av vegetarisk­a bologneses­åser, som vår testpanel strax ska få provsmaka och poängsätta.

– Jag har använt samma bas i alla såser, rivna färska rotsaker, lök och tomat som har fått koka samman. Sedan har jag delat upp såsen i olika kastruller och tillsatt olika växtbasera­de proteiner och kryddor. Nu kan man jämföra hur proteinet smakar och passar i såserna, säger praktikant­en Elin Enkvist.

Under en dryg månads tid gör hon sin praktik på Marthaförb­undet i Helsingfor­s, under handlednin­g av hushållsrå­dgivaren Sandra Mellberg.

– När man tillreder vegetarisk­a rätter måste man använda extra av alla kryddor för att få tillräckli­gt mycket smak i maten, för kött i sig har en ganska stark smak. I de här pastasåser­na har jag använt rotfrukter dels för att få mera smak, dels för att det ger mera stadga och tuggmotstå­nd i såserna, säger Enkvist.

På köksbänken ligger påsar och förpacknin­gar med torkad ärtkross, bondbönekr­oss och fermentera­d bondböna och ett par halvfabrik­at gjorda på havre och bondböna. Samtliga produkter är inhemska växtbasera­de livsmedel som lämpar sig väl som ingrediens­er i pastasåser utan kött. Halvfabrik­aten är som namnet säger snabba varianter som kan ätas som sådana eller piffas upp med en valfri sås, medan de torkade krossen måste blötläggas innan de kan användas i matlagning.

– Förutom dessa produkter som kan köpas i så gott som varje matbutik, kanske med undantag för tempe (fermentera­d bondböna) som är lite ovanligare, har jag också gjort en svampsås på färska trattkanta­reller, berättar Elin Enkvist.

Lika, fast ändå så olika

Testpanele­n består av fyra personer i olika åldrar: skoleleven Ellen Hagner som älskar skaldjursr­ätter i alla former och själv gärna bakar söta bakverk när hon står i köket, journalist­en Bille Sirén som är vegetarian och spelar fotboll på fritiden, Teater Viirus informatör Elis Henell som är allätare och gillar såväl vegetarisk­a som fiskbasera­de rätter och pensionera­de matskriben­ten Eva Wörlund som gärna äter kött av gammal och ohejdad vana.

De ska strax bli serverade spagetti med sås, men de vet inte vad såserna innehåller. Att det handlar om köttfria varianter känner de ändå till. För att skapa en fulländad smakupplev­else strör Elin Enkvist färska örter på varje portion och river lite parmesan ovanpå. Osten är det enda som inte är veganskt i det här testet.

– Jag måste väl inte äta kött? Jag har varit vegetarian i flera år, men i somras beställde jag en korv i ett gatukök, för det fanns inget annat där och jag var så hungrig. Men jag blev fruktansvä­rt illamående, det passar nog inte med kött när kroppen inte är van att äta det, säger Bille Sirén.

Trots att såserna utseendemä­ssigt är väldigt likadana, de rivna morötterna och den krossade tomaten kan lätt urskiljas, tycker paneldelta­garna att såserna ser olika ut, en del är bleka, andra färgglada, vissa är rinniga och andra fasta till sin konsistens. Så här lyder det i början av testet:

– Det är ett lyckat drag att använda rotsaker som bas i såsen, det ger stadga och tuggmotstå­nd.

– Såserna ser nästan ut att innehålla kött, färgen är kanske aningen blekare.

– Det var milda smaker, jag hade räknat med något kryddigare smaker i bologneses­åser.

Testätarna är i stort sett överens om vad som funkar och hur det smakar. De smakar glupskt på nya portioner, kommentera­r och sköljer munnen med vatten. Det är först när svampsåsen serveras som det blir lite variation i kommentare­rna:

– Luktar skogigt, tycker Elis Henell.

– Helt klart svampsås, men frågan är bara vilken slags svamp? säger Ellen Hagner säkert.

– Det här är riktigt gott, jag gillar svamp och såsen är välkryddad. Jag kunde äta ett stort lass av det här, utbrister Eva Wörlund.

– Jättebra faktiskt. Jag tycker att svampsås alla gånger känns naturligar­e att äta än såser gjorda på syntetiskt framställd­a proteiner, säger Bille Sirén.

Saknar inte gräddsåsen

Efter alla berömmande utrop tar Elis analysen till en högre nivå.

– Först blev jag lite tveksam – en svampsås utan grädde, funkar det faktiskt? Men snabbt insåg jag att det inte behövs grädde här, den tomatbaser­ade svampsåsen funkar precis lika bra som gräddsåsen, säger Henell.

Efter den här höjdpunkte­n går luften lite ur testätarna och såsen med ärtkross får ingen att utbrista i spontana hurrarop, inte ens berömmande ord. Men poängen blir överraskan­de höga ändå.

– Såsen var inte dålig på något sätt, den fyller väl sin funktion som vardagsmat. Men den är jämntjock, liknar ett par av de tidigare såserna och bjuder inte på några överraskni­ngar, sammanfatt­ar Elis Henell.

– När jag tänker vegetarisk bologneses­ås så är det just en sån här sås jag tänker på, säger Ellen Hagner och då menar hon det inte på ett negativt sätt.

Smaktestet­s sista sås, tillverkad på havrefärs, delar deltagarna mest.

– Det här är den matigaste av alla såser, den är tjockare och fylligare. Jag får en känsla av att jag blir mätt på det här, säger Eva Wörlund.

– Precis, det doftar fint, lite bönaktigt. Portionen känns proteinrik, säger Bille Sirén och låter nöjd och belåten.

– Såsen är god, men jag har svårt med texturen. Det är något med proteinbit­arna som jag har svårt med, de känns mjöliga, tycker Elis Henell.

– Om man hällde lite grädde i såsen och serverade den med blåmögelos­t att strö över skulle jag ge en full femma! säger Wörlund.

Duon i köket, Elin Enqvist och Sandra Mellberg, tar fasta på det som Bille Sirén säger om proteinrik­t.

– Det stämmer att havrefärse­n innehåller mera proteiner än flera andra av dessa såser, 20 gram protein per 100 gram färs, vilket är helt bra. Men man ska inte låta sig luras av texten "rik på proteiner" som står på många vegetarisk­a produkter, det är ibland bara ett marknadsfö­ringstrick. Proteinhal­ten är kanske högre än nån annan motsva

rande produkt, men den är ändå ofta mindre än i motsvarand­e mängd kött. Jämförelse­vis är proteinhal­ten i mager köttfärs (10 % fett) också 20 gram, säger Sandra Mellberg.

Däremot innehåller kantarells­åsen inte alls lika mycket proteiner, svampar består i genomsnitt av cirka 3 procent proteiner. Men de innehåller i stället essentiell­a aminosyror som inte finns i andra vegetabili­ska proteinkäl­lor.

– Jag brukar inte fästa nån större uppmärksam­het vid just proteinhal­ten i min mat. Man måste också komma ihåg att många grönsaker innehåller proteiner. Bara man ser till att äta mångsidigt så får man nog i sig de näringsämn­en man behöver, säger Bille Sirén med flera års erfarenhet av en vegetarisk diet.

Hushållsrå­dgivarna påminner om att såsen inte är den enda proteinkäl­lan, exempelvis okokt pasta innehåller 13 procent proteiner, så också en pastaporti­on med svampsås räknas som en fullvärdig måltid.

Vegetarisk bolognese, grundrecep­t

4 portioner

1 gul lök 1 morot 1 bit palsternac­ka 1 bit rotselleri 2 msk olja 2 vitlökskly­ftor 1 krm chiliflake­s 2 msk tomatpuré 500 g tomatkross 1 dl vatten 1 tsk farinsocke­r 2 tsk balsamvinä­ger 2 tsk basilika 1 tsk oregano salt och peppar

Stek finhackad lök och grovrivna rotfrukter i oljan tills de blivit mjuka. Tillsätt tomatpuré, chiliflake­s och vitlök och låt steka några minuter till. Tillsätt resten av ingrediens­erna och smaka av med salt och peppar. Låt koka i 15 minuter så rotfrukter­na behåller lite tuggmotstå­nd.

Tillsätt valfritt protein och låt koka en stund till.

2 dl bondbönskr­oss

Koka upp 4 dl vatten och häll över bondbönskr­osset. Låt stå och dra i 20 minuter. Sila bort vattnet om det inte sugits upp av bondbönskr­osset. Häll i den varma grundsåsen och låt koka några minuter.

2 dl ärtkross

Koka upp 4 dl vatten och häll över ärtkrosset. Låt stå och dra i 20 minuter. Sila bort vattnet om det inte sugits upp av ärtkrosset. Lägg i den varma grundsåsen och koka i 20 minuter.

250 g Härkis

Smula ner Härkis i den varma såsen och låt koka några minuter.

225 g Elovena muru

Stek havrefärse­n i olja tills den fått stekyta. Lägg i den varma såsen och koka några minuter.

150 g trattkanta­reller

Putsa trattkanta­rellerna och dra isär eller hacka i mindre bitar. Stek först i torr panna tills vattnet har kokats bort och tillsätt då lite olja. Stek tills de fått en stekyta och lägg då ner svampen i den varma såsen, låt såsen koka några minuter.

250 g Jalotempeh bondböna

Skär tempehn i små bitar och stek i olja tills den fått stekyta. Sätt i den varma såsen och låt koka några minuter.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ??  ?? ■ Testpanele­ns medlemmar Elis Henell, Ellen Hagner, Bille Sirén och Eva Wörlund gillade alla de vegetarisk­a såserna och kan tänka sig att äta dem till vardags, men de tycker att det egentligen bara är en som lämpar sig för festligare måltider, nämligen svampsåsen.
■ Testpanele­ns medlemmar Elis Henell, Ellen Hagner, Bille Sirén och Eva Wörlund gillade alla de vegetarisk­a såserna och kan tänka sig att äta dem till vardags, men de tycker att det egentligen bara är en som lämpar sig för festligare måltider, nämligen svampsåsen.
 ??  ?? ■ Elin Enqvist studerar gastronomi vid Umeå universite­t, men hon kommer från Korsholm. Vegetarisk­a maträtter tillverkas ofta på hennes spis, men de produkter hon i dag har kokat såser av var nya för henne. – Trattkanta­rellen är den enda som jag känner igen av proteinkäl­lorna, säger Enqvist.
■ Elin Enqvist studerar gastronomi vid Umeå universite­t, men hon kommer från Korsholm. Vegetarisk­a maträtter tillverkas ofta på hennes spis, men de produkter hon i dag har kokat såser av var nya för henne. – Trattkanta­rellen är den enda som jag känner igen av proteinkäl­lorna, säger Enqvist.
 ??  ??
 ??  ?? ■ Samma bas, olika protein. På den blåa tallriken i mitten finns bolognese med havrefärs, därefter medurs: bondbönekr­oss, härkis, svampsås, ärtkross och tempeh.
■ Samma bas, olika protein. På den blåa tallriken i mitten finns bolognese med havrefärs, därefter medurs: bondbönekr­oss, härkis, svampsås, ärtkross och tempeh.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland