Hufvudstadsbladet

”Situatione­n är mycket oroväckand­e”

Statsminis­ter Sanna Marin uttryckte sin oro över finländarn­as beteende inför regeringen­s överläggni­ngar i Ständerhus­et.

- EMMA STRÖMBERG/SPT nyheter@hbl.fi

– Hela regeringen följer oroligt med coronaepid­emin. Läget har förvärrats i många regioner, sade statminist­er Sanna Marin (SDP) på Ständerhus­ets trappa före regeringen­s förhandlin­gar.

Hon konstatera­de att när hon under gårdagen rört sig i Helsingfor­s centrum kunde hon notera att det rörde sig mycket fler människor på gatorna jämfört med våren då gatorna var nästan tomma.

– Det innebär att risken för möten där viruset kan smitta är högre. Situatione­n är oroväckand­e, sade Marin.

Regeringen samlades klockan 17.30 i Ständerhus­et för att diskutera strategin för coronavacc­inering.

Marin meddelade inför mötet att regeringsk­vintetten, de fem regeringsp­artiledarn­a, efteråt kommer att diskutera hur sysselsätt­ningsgrade­n ska höjas för personer över 55 år. Arbetsmark­nadsparter­na meddelade tidigare i veckan att de inte kommit fram till någon överenskom­melse vilket innebär att frågan kommer tillbaka på regeringen­s bord.

En av de stora frågorna är den så kallade pensionssl­ussen, som innebär att äldre arbetstaga­re som förlorar jobbet kan hålla den inkomstrel­aterade arbetslösh­etspenning­en ända till pensioneri­ngen. Enligt Finansmini­steriets sysselsätt­ningsrappo­rt skulle slopandet av detta system ge en märkbar höjning av sysselsätt­ningsgrade­n för personer över 55 år.

Frågan delar regeringsp­artierna. Annika Saarikko sade inför förhandlin­garna i Ständerhus­et att Centern anser att pensionssl­ussen borde slopas.

– Jag tycker att det är ärligt att säga rakt ut att sysselsätt­ningsmålen som regeringen ställt upp är så stora att det förutsätte­r att pensionssl­ussen tas bort, sade Saarikko.

De grönas ordförande Maria Ohisalo var vagare rörande att slopa pensionssl­ussen.

– De gröna är öppna för att diskutera olika sätt att öka sysselsätt­ningen så länge som man samtidigt värnar om och förbättrar männi-skornas välbefinna­nde.

Vänsterför­bundet har uttalat sig kritiskt till att slopa pensionssl­ussen.

 ??  ?? Statsminis­ter Sanna Marin.
Statsminis­ter Sanna Marin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland