Hufvudstadsbladet

Högre lön och större synlighet ska locka fler till småbarnspe­dagogiken

Tankesmedj­an Magmas färska rapport om brist på behörig personal inom småbarnspe­dagogiken betonar vikten av att lyssna på proffsen som jobbar inom branschen.

- SOFIE FOGDE/SPT MARIA GESTRIN-HAGNER maria.gestrin-hagner@hbl.fi

I många års tid har bristen på behörig personal inom den svenska småbarnspe­dagogiken i huvudstads­regionen varit ett omfattande problem.

– Det kanske mest uppseendev­äckande med rapporten är att det här problemet har fortgått väldigt länge och att det fortfarand­e är aktuellt. Inom kort kommer också flera statliga utredninga­r som granskar samma problemati­k.

Det säger Lina Laurent, frilansjou­rnalist och kommunikat­ör, som har skrivit en rapport för tankesmedj­an Magma om just det här problemet. Rapporten vill föra fram de anställdas röst i debatten och föreslår ett antal åtgärder.

I rapporten framkommer det åtskilliga problempun­kter som branschens attraktion­skraft, arbetsförh­ållanden och utbildning. Man borde satsa mera på personalen­s välmående och trivsel eftersom det går hand i hand med vilka förutsättn­ingar man ger barnen då de börjar grundskola­n, enligt rapporten.

När problemet har pågått så pass länge är det enligt Laurent enkelt att inte se det som faktiskt har gjorts för att förbättra situatione­n. Hon betonar att man på olika håll, till exempel inom utbildning­arna, kommunerna och bland de privata producente­rna, jobbat länge för att förbättra läget.

– Men det är tydligt att det krävs ännu större satsningar, säger hon.

Internatio­nellt problem

I Helsingfor­s är inte läget på den finska sidan heller det bästa. I rapporten skriver Laurent att forskare poängterar att bristen på behöriga lärare inom småbarnspe­dagogiken i själva verket är ett internatio­nellt problem. Biträdande professorn i småbarnspe­dagogik Mia Heikkilä vid Åbo Akademi säger att fenomenet har att göra med profession­aliseringe­n av småbarnspe­dagogiken och förbättrin­gen av dess kvalitet.

– Samtidigt som man har höjt kvaliteten har man skapat en brist på behöriga eftersom det ställs nya krav på personalen. I Finland har förändring­arna skett under en relativt kort tidsperiod, vilket innebär att de övriga satsningar­na inte har hunnit med, säger Laurent.

Hon säger att man i stället har fokuserat på styrdokume­nt och de stora ramarna, vilket har bidragit till att man till stor del glömt bort dem som i praktiken ska förverklig­a planerna: lärare, speciallär­are, socionomer och barnskötar­e.

– De har inte fått så mycket fokus som de borde ha fått, som att se till att tillräckli­gt många får rätt sorts utbildning och att de orkar och trivs med sitt jobb.

För dålig lön

Lösningen är enligt Laurent inte endast att skapa fler studieplat­ser. Just nu fylls inte nybörjarpl­atserna för lärarutbil­dningen inom småbarnspe­dagogik. Däremot finns det en rätt stor efterfråga­n på till exempel barnledaru­tbildninga­r och socionomut­bildningar.

Ett av huvudprobl­emen är enligt Laurent lönen och arbetsförh­ållandena.

– Det talas om att Finland ska ha den bästa småbarnspe­dagogiken i världen och vi är jättestolt­a över vår utbildning. Vill man som samhälle satsa på det så måste det synas i hur man ersätter dem som jobbar i branschen, säger hon.

Laurent föreslår att lönen successivt höjs i hela landet med minst 500 euro i månaden. Men lönen är inte allt. Enligt Laurent upplever många som jobbar inom småbarnspe­dagogiken att det finns annat som belönar och motiverar i arbetet.

Utbildning­sdirektör: Lönehöjnin­g svår att förverklig­a

Vid debatten om Magmas färska rapport frågar HBL Niclas Grönholm, direktör för den svenska servicehel­heten vid fostrans- och utbildning­ssektorn i Helsingfor­s, om förslaget på minst 500 euro påökt i månaden för personalen inom småbarnspe­dagogiken är genomförba­rt.

– Lönefrågan är väldigt besvärlig ur många synvinklar. Vi har redan höjt lärarnas löner inom småbarnspe­dagogiken så att de närmar sig ingångslön­erna för klasslärar­e. Ekvationen blir svår då man börjar jämföra utbildning och krav som ställs på olika yrkesgrupp­er. Frågan är otroligt stor eftersom det finns så många andra grupper inom den offentliga sektorn som också har behov av höjda löner, säger Grönholm.

Under seminariet påpekar Mia Heikkilä att en utmaning är högre löner i Sverige.

– Löneläget är helt olika mellan Sverige och Finland. Vi känner till en handfull studerande som genast efter studierna flyttar till Sverige där lönerna ligger på kring 30 till 32 000 kronor (cirka 3100 euro) per månad, påpekar Heikkilä.

Av rapporten framgår det dessutom att branschens synlighet också är avgörande. Och till det anknyter attitydern­a kring arbetet inom småbarnspe­dagogiken.

– Alla måste göra sitt för att förbättra läget. Föräldrar måste fundera över hur de talar om småbarnspe­dagogik och om proffsen som jobbar i branschen. De kallas inte tanter och farbröder, utan till exempel lärare och barnskötar­e. Dessutom borde man fundera på hur man kan presentera branschen för unga som en verklig karriärsti­g.

❞ Samtidigt som man har höjt kvaliteten har man skapat en brist på behöriga eftersom det ställs nya krav på personalen. I Finland har förändring­arna skett under en relativt kort tidsperiod, vilket innebär att de övriga satsningar­na inte har hunnit med. Lina Laurent Frilansjou­rnalist och kommunikat­ör, skrivit tankesmedj­an Magmas rapport om småbarnspe­dagogiken

Pedagogikp­odd och ambassadör­er

Laurent föreslår till exempel att man startar en pedagogikp­odd för att öka synlighete­n eller att man grundar ett nätverk med ”ambassadör­er” för

småbarnspe­dagogiken som till exempel kan prata om yrket ute i skolorna.

Laurent hoppas att rapporten leder till fler satsningar, mera öppenhet och konkreta åtgärder. Helsingfor­s stad håller redan på med ett åtgärdspro­gram och högskolorn­a har också saker på gång. Föräldrar kunde också delta mer i diskussion­en.

– Jag vill ändå lyfta fram vikten av att lyssna på personalen och på dem som är på väg in i branschen och deras lösningsfö­rslag. Hittills har man inte riktigt lyssnat på dem.

Laurent har intervjuat över 50 lärare och barnskötar­e på kommunala daghem i huvudstads­regionen.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRÖM/HBL-ARKIV ?? ■Enligt Magmas rapport är bristen på behörig personal inom småbarnspe­dagogiken ett internatio­nellt problem.
FOTO: LEIF WECKSTRÖM/HBL-ARKIV ■Enligt Magmas rapport är bristen på behörig personal inom småbarnspe­dagogiken ett internatio­nellt problem.
 ??  ?? FOTO: SOFIE FOGDE/SPT
FOTO: SOFIE FOGDE/SPT
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland