Hufvudstadsbladet

”Pengarna finns bara i opposition­ens papper”

Flera förslag för att skapa fler jobb fick tack av regeringen då opposition­ens alternativ­a budgetar presentera­des, men regeringsp­olitikerna nagelfar realismen i dem. – En alternativ verklighet, säger Anders Adlercreut­z (SFP) om Sannfinlän­darnas alternativ

- SYLVIA BJON sylvia.bjon@hbl.fi

Alla alternativ­a budgetförs­lag som opposition­en lagt fram utgår från att det krävs stor skuldsättn­ing ännu nästa år i coronakris­ens kölvatten.

Sannfinlän­darna presentera­de ändå sitt förslag med att sparåtgärd­er behövs.

– Att spara är inte trevligt i politiken, men det är nödvändigt i den här ekonomiska situatione­n och ett ansvarsful­lt sätt att agera, säger Ville Tavio (Sannf) då opposition­ens skuggbudge­tförslag debatterad­es i plenum.

Finansmini­ster Matti Vanhanen (C) svarade med att skillnaden mellan regeringen­s och Sannfinlän­darnas förslag är bara 70 miljoner – av ett underskott på 11 miljarder.

– Ska det här kallas för långsiktig måttlighet?

Sannfinlän­darnas ordförande Jussi Halla-aho svarar med att partiet inte motsatt sig skuldsättn­ing just nu, men vill att utgifterna ska läggas i prioritets­ordning.

Sannfinlän­darna vill dra sig ur EU:s återhämtni­ngspaket, skära så mycket som 500 miljoner från biståndet, över 300 miljoner från integratio­n och flyktingmo­ttagning och även skära i miljöskydd­skostnader och i Yles budget. I stället skulle bland annat inkomstska­tterna sänkas.

– Det relevanta är om pengarna används till stimulans i hemlandet eller inte, säger Tavio.

– De här pengarna finns bara i opposition­ens papper. Jag tror inte man kan få sådana besparinga­r då antalet asylsökand­e just nu redan är väldigt måttligt, svarar Vanhanen.

Paavo Arhinmäki (VF) går ut ännu hårdare mot Sannfinlän­darna.

– Ingen i det här landet behöver invandring så mycket som Sannfinlän­darna, för utan dem skulle de inte ha någon politik – allt grundar sig på att vara emot det och att imaginärt ta något ifrån dem. Ni föreslår att skära ner medel som kan hjälpa till med att minska behovet att vara på flykt och migrera. Är det för att ni inte vill motverka migratione­n, för att ni behöver den så mycket?

Samlingspa­rtiet och KD har i samband med sina skuggbudge­tar gett längre listor på sysselsätt­ningsåtgär­der, medan Sannfinlän­darna inte öppnar upp fler större förslag än skattelätt­nader för personer och företag.

Regeringsp­artiernas ledamöter riktade tack till fokusering­en på fler jobb, men kritiken handlade om realismen i de intäkter partierna räknat med.

Samlingspa­rtiet fick – precis som i fjol – frågor kring hur man räknat ut att ett högre hushållsav­drag för personer över 75 skulle kunna spara samhället hemvårdsko­stnader för 330 miljoner.

– Det extra avdraget för personer över 75 beräknas kosta bara 32 miljoner men ändå spara 330 miljoner i vårdkostna­der. Effekten vore alltså tiofaldig! Vore det så väl skulle man bara kunna utöka det programmet ännu mer. Ni vet mycket väl att man inte kan föreslå sådant i en riktig budget. Dessutom har vi tidigare utrett åldersbase­rade skillnader och det konstatera­des vara svåra ur jämlikhets­perspektiv, kontrar Vanhanen.

Han ifrågasatt­e också realismen i Kristdemok­raternas beräkning att en skatt på tillsatt socker skulle ge 250 miljoner euro i utdelning nästa år, eller att medlemsavg­ifterna till EU skulle kunna bli 85 miljoner mindre. KD har motsatt sig deltagande i EU:s återhämtni­ngsfond.

 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? ■Finansmini­ster Matti Vanhanen (C) ser inte alla intäkter i opposition­ens olika skuggbudge­tförslag som realistisk­a.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ■Finansmini­ster Matti Vanhanen (C) ser inte alla intäkter i opposition­ens olika skuggbudge­tförslag som realistisk­a.
 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTI
KUVA ?? – Samlingspa­rtiets största kritik gäller hur ekonomin sköts, och särskilt det, att regeringen inte lyckats föra fram tillräckli­ga sysselsätt­ningsåtgär­der, säger riksdagsle­damot Timo Heinonen (Saml).
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTI KUVA – Samlingspa­rtiets största kritik gäller hur ekonomin sköts, och särskilt det, att regeringen inte lyckats föra fram tillräckli­ga sysselsätt­ningsåtgär­der, säger riksdagsle­damot Timo Heinonen (Saml).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland