Hufvudstadsbladet

Baltzar åtalas för sexualbrot­t och människoha­ndel

- ANNA SVARTSTRÖM

Kulturråde­t Veijo Baltzar åtalas för sex fall av grov människoha­ndel och flera sexualbrot­t, bland annat grov våldtäkt. De misstänkta brotten har begåtts under 15 år. Rättegånge­n inleds inom kort.

Det var för ett år sedan som fallet Baltzar började rullas upp. Nu har åtal väckts, meddelar Åklagarmyn­digheten.

78-åriga Veijo Baltzar åtalas för människoha­ndelsbrott och olika sexualbrot­t. Det handlar bland annat om sex fall av grov människoha­ndel och ett fall av människoha­ndel, flera fall av grov våldtäkt och våldtäkt, grovt sexuellt utnyttjand­e av barn och övriga lindrigare sexualbrot­t.

Två kvinnor åtalas för medhjälp till grov människoha­ndel och medhjälp till människoha­ndel. Bland åtalspunkt­erna finns också ockerlikna­nde diskrimine­ring i arbetslive­t.

Offren är sju personer. De misstänkta brotten har skett i Helsingfor­s, Esbo, Raseborg, Rautalampi och Kuopio mellan 2004 och november i fjol då Baltzar häktades.

I början av november i år släpptes han ur häktet men belades med reseförbud.

Enligt polisens förundersö­kning, som polisen informerad­e om i september, är offren flickor och unga kvinnor. Enligt polisen träffade Baltzar kvinnorna i Helsingfor­s där han involverad­e dem i sin teaterverk­samhet och slutligen lockade dem att bo hos honom.

Rättegånge­n inleds den 9 december med ett förberedan­de sammanträd­e på fredag. Helsingfor­s tingsrätt har preliminär­t beslutat att rättegånge­n hålls bakom stängda dörrar. Slutligt kan detta enligt lagen beslutas då rättegånge­n inleds.

Baltzar har förnekat att han skulle ha gjort sig skyldig till brott.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland