Hufvudstadsbladet

Fängelsest­raff för ledande aktivister

Demokratik­ämpen Joshua Wong och två andra unga framståend­e aktivister i Hongkong döms till fängelse – när Peking fortsätter att slå ner mot proteströr­elsen.

- TT-AFP-REUTERS

”Själar kan inte låsas in”, löd ett trotsigt inlägg på Joshua Wongs Twitterkon­to, som då han är frihetsber­övad sköts av hans vänner, inför domen.

24-åringen har redan tidigare suttit i fängelse för sin ledande roll i demokratip­rotesterna.

”Denna smärta och detta lidande stärker bara vårt mod och våra övertygels­er”, står det vidare i inlägget.

Missnöjet bubblar

Hongkong skakades förra året av sju månaders omfattande och bitvis våldsamma protester, där miljontals gick ut på gatorna. Demonstran­terna drabbade inte sällan samman med polis, som använde tårgas och sköt med gummiklädd­a kulor.

Peking och det lokala styret har hårdnackat motsatt sig kraven från demonstran­terna och har slagit ned mot proteströr­elsen med en ny hårdför säkerhetsl­ag och rättsproce­sser mot aktivister.

Taktiken har lett till ett tillkämpat lugn på gatorna i det finansiell­a centrumet. Under ytan bubblar dock fortfarand­e missnöjet hos de som ser med förfäran på Pekings allt hårdare grepp om den delvis självstyra­nde regionen.

Har erkänt

Åtalet mot Joshua Wong och de andra två välkända demokratia­ktivistern­a Ivan Lam och Agnes Chow gäller en demonstrat­ion förra sommaren utanför Hongkongs polishögkv­arter. Alla tre har erkänt sig helt eller delvis skyldiga till anklagelse­rna – en taktik för att få mildare straff.

Joshua Wong döms till 13 och en halv månads fängelse, Agnes Chow till 10 månader och Ivan Lam till sju månader, enligt AFP.

Över 10 000 människor har gripits under de senaste 18 månaderna och en lång rad ledande aktivister och opposition­ella i Hongkong står inför olika rättsproce­sser.

 ?? FOTO: ANTHONY WALLACE/LEHTIKUVA-AFP ?? Joshua Wong (till höger) och Ivan Lam bar handfängse­l i går efter rättegånge­n i vilken de dömdes till fängelse.
FOTO: ANTHONY WALLACE/LEHTIKUVA-AFP Joshua Wong (till höger) och Ivan Lam bar handfängse­l i går efter rättegånge­n i vilken de dömdes till fängelse.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland